Φάλαγγα οχημάτων Kirpi στην νοτιοανατολική Τουρκία. (©Mehmet Tozlu)

Μετά από μια μεγάλη καθυστέρηση, λόγω οικονομικών προβλημάτων της τουρκικής βιομηχανίας οχημάτων BMC, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας παρέλαβε ένα νέο πακέτο τεθωρακισμένων οχημάτων  MRAP «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες» (Mine Resistant) «προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (Ambush Protected), Kirpi.

Περίπου 600 από τα παραπάνω οχήματα έχουν αποκτηθεί, από την υπηρεσία προμηθειών «Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας» (SSM) του Τουρκικού Στρατού, σε δύο διαφορετικές συμβάσεις.

Το Kirpi έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νότιο ανατολική Τουρκία, με τα γνωστά σε όλους μας σχεδιαστικά προβλήματα που παρουσίασε στις υψηλές ταχύτητες.

Διαθέτει σκάφος ενιαίου κελύφους, το οποίο στεγάζει τον πετρελαιοκινητήρα Isle+ των 350 ίππων της Cummins, o οποίος είναι συζευγμένος με κιβώτιο αυτόματης μετάδοσης κίνησης της Allison Transmission.

To όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα θωρακισμένο, επανδρωμένο, οπλικό σταθμό και τακτικούς ασυρμάτους της Aselsan.

Η εταιρεία έχει εξελίξει, επίσης και μία 6Χ6 έκδοση του Kirpi.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: