Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. (Spiegel.de)

Με αφορμή την επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αnders Fogh Rasmussen στην Ουάσιγκτον, η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «NATO’s Military Decline» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη αμέλεια με την οποία η Δύση αντιμετωπίζει τις αμυντικές της δαπάνες, σε αντίθεση με τη Ρωσία που επανοπλίζεται.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συνολικό ΑΕΠ των 28 κ-μ του ΝΑΤΟ αγγίζει τα $30 τρις, ωστόσο με λιγοστές εξαιρέσεις, κυρίως αυτήν την Πολωνίας, οι αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας μειώνονται συνεχώς από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Μόνο τέσσερα μέλη – οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Εσθονία- δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στον τομέα της άμυνας.

Η θεωρία του Προέδρου Obama για τη συλλογική ασφάλεια συνίσταται στο ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τις ιστορικές τους δεσμεύσεις στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναλαμβάνει την αποτροπή επιθέσεων και την προστασία των δυτικών συμφερόντων, ωστόσο οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ αποδεικνύει άλλα, υποστηρίζει η σύνταξη της WSJ.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, τονίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ το 2012, οι συγκεκριμένες περικοπές κατέληξαν σε δυνάμεις ανεπαρκώς εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με μελέτη του Brookings, το καθεστώς Putin αύξησε κατά 79% τις δαπάνες άμυνας την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2012 οι αμυντικές δαπάνες της Μόσχας έφθασαν στο 4,5 του ρωσικού ΑΕΠ.

mignatiou.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: