Μαχητικό αεροσκάφος F-16C της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. (planespotters.net)

Κλίμα έντασης επιχειρούν να συντηρήσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι επιμένουν δια των προκλήσεων να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Τούρκοι επιχείρησαν προχθές να παρενοχλήσουν μικρό αεροπλάνο, που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία και εκμισθώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη λήψη αεροφωτογραφιών, χρησιμοποιώντας ακόμη και μαχητικά F-16.

Το αεροσκάφος πετούσε την 1η Απριλίου πάνω από την περιοχή του Ακάμα και φωτογράφιζε για σκοπούς του Κτηματολογίου, όταν «εντοπίσθηκε» από τους Τούρκους, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί με τους πιλότους, ζητώντας τους να απομακρυνθούν. Όπως ισχυρίσθηκαν, το αεροσκάφος βρισκόταν «εντός του εναερίου της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’» και τους ζήτησαν να φύγουν από την περιοχή. Το αεροπλάνο συνέχισε να φωτογραφίζει αγνοώντας τις τουρκικές υποδείξεις.

Στη συνέχεια, εμφανίσθηκαν στην περιοχή δυο τουρκικά F-16, τα οποία κρατώντας απόσταση από το μικρό αεροπλάνο, παρακολουθούσαν την πορεία του. Επικοινώνησαν δε με τους πιλότους επαναλαμβάνοντας την αξίωσή τους για απομάκρυνση από την περιοχή. Και μετά από αυτή την επικοινωνία, οι πιλότοι του ισραηλινού αεροσκάφους συνέχισαν να φωτογραφίζουν, χωρίς ουσιαστικά να επηρεάζονται από τις τουρκικές παρενοχλήσεις. Μετά από αρκετή ώρα τα δυο τουρκικά μαχητικά, τα οποία προφανώς είχαν απογειωθεί από βάση στην Τουρκία, έφυγαν από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, συνεχίζοντας τις σεισμικές του έρευνες. Το πλοίο θα παραμένει μέχρι και το Μάιο ενώ κάποιες ημέρες προσεγγίζει τα δυτικά παράλια της Κύπρου σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων.

mignatiou.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: