ΙΣΤΙΜΠΕΗ 6-4-2014 Metaxas line, Fort Istimpei. (©Giannis Miltsios)

Οι Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη σας προσκαλούν στην 73η Επέτειο της Μάχης του Οχυρού Ιστίμπεη. Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 11:00, 73 χρόνια μετά την εποποιία της Μάχης των Οχυρών (6/6/1941) τιμούμε τους ήρωες (και) του θρυλικού Οχυρού Ιστίμπεη, στην κορυφή του Μπέλλες.

Οι «Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη» προγραμματίζουν, παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του οχυρού (1500 μέτρα υψόμετρο), που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα όσους και όσες βρεθούν εκεί.

Για πρώτη φορά η Ιστορία ξαναζωντανεύει … από την Ομάδα Αναβίωσης «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940», ενώ μέσα στις στοές των οχυρών θα πραγματοποιηθεί έκθεση ιστορικής φωτογραφίας και ομιλία για τη Μάχη του Ιστίμπεη. Στην επιφάνεια του Οχυρού οι επισκέπτες θα απολαύσουν το ρόφημά τους με ταυτόχρονη περιήγηση στην έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων. Μια μοναδική εμπειρία!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

1. Επίσημη τελετή μνήμης των πεσόντων στη μάχη των Οχυρών. Ρίγη συγκίνησης διαπερνούν το κορμί στο άκουσμα του κροταλίσματος των πολυβόλων κατά την ανάγνωση ονομάτων των πεσόντων…
2. Συμμετοχή της ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΒΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, με έδρα την Αθήνα, αποτελούμενης από 9 άτομα που θα φορούν πιστά αντίγραφα των στολών του Ελληνικού Στρατού του 1940 και θα φέρουν πιστά αντίγραφα (ρέπλικες) οπλισμού-φόρτου και εξάρτησης της εποχής εκείνης. Ο επισκέπτης θα βιώσει τη λειτουργία του Οχυρού Ιστίμπεη κατά το έτος 1941, ενώ η περιήγηση στις στοές θα συνοδεύεται από ηχητικά ντοκουμέντα. Η επάνδρωση των στοών και η εμφάνιση της στολής του Έλληνα στρατιώτη του 1940 μετά από 73 χρόνια, μόνο ρίγη συγκίνησης μπορεί να προκαλέσει. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίζονται με τον τιμημένο Έλληνα στρατιώτη του Β΄ΠΠ εν έτει 2014!!!
3. Συμμετοχή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έκθεση των συμμετεχόντων οχημάτων, κατασκευής 1940 εως 1970, στην επιφάνεια του Οχυρού.
4. Δημιουργία ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ που αφορά στις μάχες που δόθηκαν στο Ιστίμπεη και στα γύρω Οχυρά. Οι φωτογραφίες προέρχονται κυρίως από τα αρχεία του Ελληνικού και του Γερμανικού Στρατού και θα πραγματοποιηθεί εντός του Οχυρού.
5. Διάλεξη με θέμα «ΜΠΕΛΛΕΣ, ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ» από τον Συνταγματάρχη ε.α. Κο Ηλία Κοτρίδη, με ταυτόχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού (βιντεοπροβολή). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο θάλαμο που λειτουργούσαν οι τουρμπίνες εξαερισμού του Οχυρού (εντός των στοών).
6. Τέλεση της καθιερωμένης ΔΕΞΙΩΣΗΣ με τοπικά εδέσματα και ροφήματα (προσφορά των κατοίκων του Νέου Πετριτσίου).

Η ανάπτυξη ανωτέρω δράσεων που αφορούν στις στοές θα γίνει κατά τα πρότυπα λειτουργίας Ευρωπαϊκών οχυρωματικών Γραμμών (βλέπε Γραμμή Μαζινό) και θα προσδώσει τη δέουσα προβολή που αρμόζει σε αυτόν τον Ιστορικό χώρο.
Οι Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη αναλαμβάνουν εξ’ολοκλήρου το κόστος των ανωτέρω δράσεων και ευελπιστούν στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας με τη Στρατιωτική Αρχή για την επίτευξη του κοινού σκοπού.
Εκπρόσωπος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη Κος Γεώργιος Τάτσιος (τηλ.:6983498377, 2325041370).

Οδηγίες πρόσβασης από Θεσσαλονίκη: http://goo.gl/zXLlLs

serraikanea.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: