19 Μαΐου 2013 | Ημέρας Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. (poe.org.gr)

19 Μαΐου 2013 | Ημέρας Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. (poe.org.gr)

Οι επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν την Κυριακή 11 Μαΐου σε κάθε πόλη της χώρας, ενώ στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 10 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, με ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και στις 11 τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου στο κηπάριο της Αγίας Σοφίας.

Οι εκδηλώσεις των Ποντίων

Με δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα τη Δευτέρα 19 Μαΐου, τις οποίες διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα θα γίνει ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ με αφετηρία την είσοδο του Λιμανιού και κατάληξη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση μνήμης. Στις 18.30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης με κατάθεση στεφάνου. Στις 7 το βράδυ θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με χαιρετισμό του προέδρου της ΠΟΕ, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, και του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργου Παρχαρίδη. Θα ακολουθήσει ομιλία από το δρα Νικόλαο Λυγερό, στρατηγικό σύμβουλο, και στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το τούρκικο προξενείο Θεσσαλονίκης και επίδοση ψηφίσματος.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα τη Δευτέρα 19 Μαΐου στις 4 το απόγευμα θα γίνει ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη» από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ με αφετηρία την πλατεία Περσεφόνης στον Κεραμεικό και κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος. Στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση Μνήμης στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, στις 19.00, θα γίνει η επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρού, και του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, και ομιλία από το δρα Χαΐκ Ντεμογιάν, γενοκτονολόγο, διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν. Στη συνέχεια θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνου και θα ακολουθήσει πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση ψηφίσματος.

agelioforos.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: