Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι οδηγούνται από τούρκους στρατιώτες σε στρατόπεδα αιχμαλώτων στα Άδανα. (Wikipedia)

Η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο να καταβάλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει η απόφαση την οποία έλαβε την Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα χρήματα, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως δίκαιη αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση – της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος – δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

«Η απόφαση δεν συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού»

«Η απόφαση δε συνάδει με τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό, από την πλευρά της ψυχολογίας των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος δικαστής του ΕΔΑΔ κ. Ριζά Τουρμέν, σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει, σε αντίθεση με τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι » είναι λάθος να λέγεται ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Όσο δεν αποσύρεται κάποιος από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις»..

«Τα 30 εκατ. ευρώ διατίθενται για τους αγνοούμενους και τα 60 εκατ. για τους κατοίκους της Καρπασίας. Η Τουρκία θα καταβάλει αυτήν την αποζημίωση» λέει.

Εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν και η καθηγήτρια, Μπερίλ Ντεντέογλου, εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην Τουρκία , ιδιαίτερα γιατί αφορά μια πολύ μεγάλη αποζημίωση. «Σημασία θα έχει η στάση της κυβέρνησης. Αν δεχθεί να καταβάλει το ποσό, αυτό μπορεί να έχει θετική απήχηση στις συνομιλίες.», λέει η κα Ντεντέογλου.

Κύπρος: Ευχάριστη εξέλιξη η απόφαση του ΕΔΑΔ

Ευχάριστη εξέλιξη και μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στη νομική διαμάχη με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία υποχρεούται η Άγκυρα να καταβάλει αποζημιώσεις 90 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του ΕΔΑΔ στο περιουσιακό και τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση της τέταρτης διακρατικής προσφυγής.

«Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του περιουσιακού και καλεί την Τουρκία να τις τερματίσει, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που έχει θεσμοθετηθεί στα κατεχόμενα με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Δηλαδή η Τουρκία δεν απαλλάσσεται στο θέμα του περιουσιακού» είπε ο κ. Κληρίδης.

Επίσης ανέφερε ότι το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή υπουργών που θα εποπτεύει τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση.

Για το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που επεδίκασε το δικαστήριο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι με βάση τα επίπεδα που εφαρμόζει το ΕΔΑΔ, πρόκειται για ποσό- ρεκόρ.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους συμβούλους της στο εξωτερικό για μελέτη τρόπων περαιτέρω αξιοποίησης της απόφασης.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: