Οpen minded ο Αρχηγός ΓΕΣ Το αρβυλό που φορά δείχνει πως το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο μπροστά από πολλούς! Οpen minded ο Αρχηγός ΓΕΣ Το αρβυλό που φορά δείχνει πως το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο μπροστά από πολλούς! Φωτογραφία απο την επίσκεψη του Αρχηγου του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλάυυ στην Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ στη ν. Χίο και 79 ΑΔΤΕ στη ν. Σάμο. (ΓΕΣ)

Οpen minded ο Αρχηγός ΓΕΣ….
Τα άρβυλα που φορά μας κάνουν να καταλάβουμε  πως το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων, είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο μπροστά από πολλούς!
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά στην Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ στη νήσο Χίο.  (ΓΕΣ)

11 Σχόλια

 1. tsimuha2

  Σαν αρχηγος βεβαια,κανεις δεν θα τον κανει παρατηρηση,αν ηταν οντως ανοικτο πνευμα θα ελεγε απλα οτι οσοι μονιμοι(αλλα και στρατευσιμοι)θελουν να φορουν δικα τους αρβυλα(τα οποια θα τα αγορασουν οι ιδιοι)μπορουν να το κανουν γιατι απλα τα αρβυλα που χορηγει η υπηρεσια ειναι απαραδεκτα,νομιζω οτι ετσι πρεπει να λειτουργουν τα ανοικτα πνευματα.

  Απάντηση
 2. Υπαρχιφυλακας

  Αν ηταν μαγκας θα ειχε ενα ζευγαρι της AEROPELMA, ελληνικης εταιρειας που κατασκευαζει εξαιρετικα για τα ελληνικα δεδομενα αρβυλα.Το να εχει ενα ζευγαρι εισαγομενο αρβυλο,δεν μου λεει τιποτε.Απο την θεση που ειναι πρεπει να περνα τα καταλληλα μηνυματα.

  Απάντηση
 3. Gunner

  Αρχηγός του ΕΣ είναι ή του ΕΤΑ; τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά; γιατί φοράει τον πράσινο μπερέ και γιατί δεν φορά προβλεπόμενα άρβυλα; γυρίσαμε στο 80 και στο 90 που οι αξιωματικοί των καταδρομών φορούσαν ότι ήθελαν; μαζευτείτε αρχηγέ.

  Απάντηση
 4. EAV

  Όλα τα στελέχη από Διοικητή τάγματος μέχρι ΕΠΟΠ Δεκανέα άρβυλα του εμπορίου φοράνε. Δεν κατακρίνω το προφανές, ότι δλδ τα υπηρεσιακά άρβυλα προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

  – Όλοι οι μόνιμοι στις επιθεωρήσεις κρύβουν τα αγορασμένα και φοράνε τα καλογυαλισμένα και αφόρετα υπηρεσιακά. Το λένε «ομοιομορφία» και «πειθαρχία» και κολοκύθια τούμπανα και μετράνε πόσο πιο γυαλισμένος είναι ο ένας από τον άλλο και τη λένε και στον στρατιώτη που με 29-1 έχει λιώσει στη σκοπιά, στην αγγαρία και στο «παρουσιάστε άρμ». Μετά την επιθεώρηση ξανά στα αγοραστά τα «άνετα». Ξεφτύλα! Σαν τα παιδάκια στο σχολείο που κρύβονται από τον δάσκαλο αν δεν ξέρουν μάθημα μην και τους μαλώσει…

  – Από την άποψη αυτή ο αρχηγός περνά ίσως το μήνυμα ότι δεν τον νοιάζει τόσο η ομοιομορφία αρκεί να μπορεί ο στρατιώτης να πολεμήσει. ΟΚ! Αν κάνει μια κίνηση να αποκτά και ο στρατιώτης αξιοπρεπή άρβυλα από την υπηρεσία, θα του πω και μπράβο! Πολλά μπράβο!

  Να δούμε.

  Απάντηση
 5. Gunner

  Αφού προκαλούν τόσα προβλήματα, γιατί συνεχίζει ο ΕΣ το ΠΝ και η ΠΑ να τα αγοράζουν; αυτό είναι το ένα, κάτι που γυρίζει τον ΕΣ πολλά χρόνια πίσω από πλευράς πειθαρχίας. Το δεύτερο και πιο τρανταχτό λάθος είναι ο Μπερές. Τι είναι ο Α/ΓΕΣ; δεν το κατάλαβα; γιατί δεν φορά τον προβλεπόμενο Μπερέ; οι πιο πάνω από αυτόν δεν τον βλέπουν;

  Απάντηση
 6. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Αν δεν κάνω λάθος η χρήση μη υπηρεσιακών αρβύλων από το προσωπικό προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια με Πάγια Διαταγή πλην επιθεωρήσεων-παρατάξεων. Αρκεί να είναι παραπλήσια στο σχήμα με τα υπηρεσιακά και φυσικά μαύρα. Εδώ ο αρχηγός φορά άλλου χρώματος και προφανώς ενθαρρύνει και άλλους να τον μιμηθούν. Καλό θα ήταν, αν δεν το έχει ήδη πράξει, να κοινοποιήσει μια εγκύκλιο περί αυτού με κάποιες κατευθύνσεις, ώστε να είναι πιο επίσημη η προτροπή.
  Κατά την άποψη μου αυτό δεν είναι θέμα πειθαρχίας αλλά απομάκρυνσης από τα αποστειρωμένα στρατιωτικά κατεστημένα όπου όταν όλα τα άλλα αποτύχουν επανερχόμαστε στο «Γιατί είσαι αγυάλιστος» ή στο «γιατί δε φοράς το κράνος σου».
  Κατά την άποψη μου εφόσον θέλεις επιχειρησιακά έτοιμο στρατό δεν μπορείς να έχεις και επιθεωρησιακά έτοιμο στρατό. Θυμηθείτε την επιθεώρηση του Α/ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ στις Ζ’ΜΑΚ και ΜΥΚ. Πως ήταν το προσωπικό και αν υπήρχε ομοιομορφία. Αν ο άλλος κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει το πως φαίνεται μου είναι αδιάφορο, πάντα με μέτρο φυσικά.
  Τώρα, αν ο στρατός σαν οργανισμός θα έπρεπε να χορηγεί στο προσωπικό του καλύτερα υλικά είναι άλλο θέμα αλλά δεν νομίζω να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Στρατηγού.
  Όσο για το μπερέ, δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Δικαιούται να το φορά και το φορά. Είναι προβλεπόμενο. Δηλαδή οι καταδρομείς ανήκουν σε διαφορετικό στρατό; Ή ο πράσινος μπερές αποτελεί πρόκληση για οποιονδήποτε; Όλοι στον ίδιο στρατό υπηρετούμε είτε πράσινοι είτε κόκκινοι είτε μπλε. Και ξαναλέω, δικαιούται να φορά πράσινο μπερέ.

  Απάντηση
 7. Gunner

  Πράσινο μπερέ φορούν όσοι υπηρετούν σε μονάδες των ειδικών δυνάμεων, όχι όποιος υπηρέτησε κάποτε. Υπάρχουν κανονισμοί που πραγματικά πρέπει κάποιοι να τους ακολουθούν, ένας από αυτούς και ο Α/ΓΕΣ. Όσον αφορά τα άρβυλα, ο Α/ΓΕΣ γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ακόμη και την πάγια εντολή του ΓΕΣ, αφού ο ίδιος εκτελεί επιθεώρηση!!!!

  Αυτά κάνουν οι κομματικές προαγωγές. Την επόμενη φορά να κάνει επιθεώρηση με κάτι πιο tactical. Οι καταδρομείς αφού θέλει να είναι τέτοιος, είναι αθόρυβοι.

  Απάντηση
 8. EAV

  Η πειθαρχία είναι το ειδικό βάρος ενός στρατεύματος αλλά και κάθε οργανισμού γενικότερα. Όταν οι εντολές λειτουργία παύουν να εκτελούνται, ο οργανισμός αυτός υπολειτουργεί, παραπαίει και τελικά διαλύεται.
  Η πειθαρχία αναφέρεται κυρίως σε ζητήματα ουσίας για τη λειτουργία και την αποστολή του σχηματισμού. Λεπτομέρειες όπως τί άρβυλα ή τί μπερέ φοράει ο τάδε ή ο δείνα, εμπίπτουν περισσότερο στην τυπολατρεία, την οποία προσωπικά απεχθάνομαι -ειδικά σε επίπεδο μονάδας εκστρατείας. Παρομοίως ήμουν αντίθετος με την υιοθέτηση πιο «χτυπητών» στοιχείων όπως της «πουλάδας» για τους αξιωματικούς ή των ιδιαίτερων διακριτικών για τους υπαξιωματικούς (άλλο ΣΜΥ άλλο ΕΠΥ/ΕΜΘ άλλο ΕΠΟΠ λοχίας κλπ). Λες και τα προβλήματα του στρατού είναι μόνο στα οφίτσια!
  Δεν σας κρύβω, μου άρεσε η φωτογραφία του Α/ΓΕΣ με καλά άρβυλα. Αλλά μόνο σαν πρελούδιο υιοθέτησης μιας διαφορετικής συμπεριφοράς και αναβάθμισης των ατομικών υλικών του στρατιώτη/μαχητή -σημείο που έχει θίξει πολλές φορές το ιστολόγιο. Η χορήγηση «φτηνών» υλικών στον στρατεύσιμο αλλά και στον μόνιμο του δημιουργεί αίσθημα παραμέλησης και πίκρας. Και όλοι ξέρουμε που οδηγεί η συσσωρευμένη πίκρα σε συνθήκες άγχους και κρίσης. Το λέει νομίζω και ο κ.Γαϊτατζής στο τέλος κάθε ανάρτησής του.
  Και σε αυτό, φίλε και συνωνόματε Παλαιολόγε, νομίζω συμφωνούμε. ΣΑΦΩΣ ο Α/ΓΕΣ δεν ευθύνεται για εξοπλισμούς αλλά η γνώμη του μετράει. Και από τον Αρχηγό αυτόν περιμένω περισσότερη κατανόηση και ενδιαφέρον για τα πόδια και την αξία του στρατιώτη απ’ότι από τον κάθε αστράτευτο «πολιτικό προϊστάμενο».

  Απάντηση
 9. Gunner

  Θέμα ουσίας είναι να είναι όλοι προβλεπόμενοι. Όταν ο κάθε στρατιώτης έχει τα δικά του άρβυλα την δική του εξάρτηση κτλ, είναι ότι πρέπει για τους Τούρκους παρατηρητές που καταγράφουν το οτιδήποτε, σε περίοδο πολέμου δε, οι ελεύθεροι σκοπευτές του εχθρού, έχουν ξεκάθαρη εικόνα, ποιοι είναι οι σημαντικοί στόχοι στο πεδίο της μάχης. Το πρώτο πράγμα που διδάσκουν στους καταδρομείς, είναι να μην ξεχωρίζει ο ένας από τον άλλο στρατιώτη, έτσι ώστε να δίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες στον εχθρό που παρατηρεί. Μάλλον αυτό δεν το έχουν μάθει στον καταδρομέα αρχηγό και γενικά στις ειδικές δυνάμεις που φορτώνουν σαν φραγκόκοτες τα στελέχη με επιράμματα.

  Απάντηση
 10. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Δεν γνωρίζω τους κανονισμούς του Ε.Σ. επακριβώς μιας και είμαι από Κύπρο. Αλλά είχα/έχω την εντύπωση ότι εάν έχεις υπηρετήσει αριθμό ετών στους ΚΔ τότε δικαιούσαι να φέρεις το πράσινο μπερέ και εκτός ΚΔ.
  Στο θέμα πειθαρχίας και τυπολατρίας που λέει κι ο φίλος ο EAV. Θα συμφωνούσατε ότι ο Βρετανικός Στρατός είναι ένας από τους πλέον πειθαρχημένους και επαγγελματικούς; Εγώ αυτή την εντύπωση έχω βλέποντας τους μάλιστα από μικρός και από κοντά μιας και το σπίτι μου ήταν εντός των εδώ βάσεων τους. Προκαλώ οποιοδήποτε να βρεί δύο Βρετανούς στρατιώτες τους ίδιους σε εμφάνιση υλικών. Το μόνο που θα είναι ίδιο είναι το χρώμα της στολής. Και τα υλικά θωράκισης. Άρβυλα; τζάκετ; γάντια; εξαρτύσεις; σακίδια; Και ο Βρετανικός Στρατός χορηγεί πολύ καλής ποιότητας υλικά.
  Καλή η ομοιομορφία αλλά όταν είναι αυτοσκοπός υπάρχει πρόβλημα. Και όταν είναι η μόνη ασχολία «μιας και μόνο αυτό ξέρουμε» τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο.

  Απάντηση
 11. giannis petrescu

  Ευστοχο μηνυμα…Αμερικανικο…άστοχη και παλια επιλογή …καλοκαίρι στα νησιά με θερινη στολή και …χειμερινα άρβυλα…

  link : http://warrior-expo.com/

  note: κατω τα χερια απο τον ΑΡΧΗΓΟ …

  God Bless you All

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: