Μαχητικό αεροσκάφος F-16 του Ιράκ. (defenceindustrydaily.com)

H εταιρεία Lockheed Martin (LM) προκειται να παραδώσει, αυτή την εβδομάδα, τα 36 πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Ιράκ, σηματοδοτώντας, αυτό που ονομάζει ο απεσταλμένους της Βαγδάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), «ένα νέο κεφάλαιο» στην ικανότητα της χώρα του να υπερασπιστεί τα απέραντα σύνορα με το Ιράν και τους υπόλοιπους γείτονες της.

Την Πέμπτη ο Ιρακινός Πρέσβης Λουχμαν Αλ Φαηλή προκειται να μεταβεί στις εγκαταστάσεις της LM στο Φορτ Γουορθ του Τέξας όπου θα παρευρεθεί στην τελετή, με την όποια η εταιρεία μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παραδώσουν επίσημων τα πρώτα F-16.

Μία ομάδα τριών η τεσσάρων μαχητικών θα πετάξουν στο Ιράκ πριν τα τέλη του έτους.

«Το Ιράκ είναι μία μεγάλη χώρα με περισσότερα από 3600 χιλιόμετρα συνόρων, και πρέπει να τα προστατεύσουμε» δήλωσε ο Φαηλή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. ‘Στο παρελθόν, σαν χώρα δεν διαθέταμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα».

Το Ιράκ, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 η οποία ανέτρεψε και τον Σανταμ Χουσείν, δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία.

Μεταξύ των άλλων, δήλωσε πως η Βαγδάτη έχει υπογράψει επίσης στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία και την Τσεχία, και δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί πλήρως τον εναέριο χώρο της πριν το 2020.

Το Ιράκ, δεδομένου πως έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την άμυνα του και τις αποστολές αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, μελετά την αγορά επιθετικά ελικοπτέρων Apache και άλλων οπλικών συστήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Φαήλη δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτίμησε το επείγων της κατάστασης και την πρόκληση που αντιμετωπίσει το Ιράκ ενώ πολεμά με τους αντάρτες.

«Γνωρίζουν (οι ΗΠΑ) πως όσο πιο σύντομα και ευρύτερα μας παρέχουν τις δυνατότητες, τόσο περισσότερες ικανότητες θα έχουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον φαύλο κύκλο των δολοφονιών, όπου οι τρομοκράτες επιτίθενται στο λαό μας» δήλωσε.

Ο Φαηλή δήλωσε επίσης, πως το Ιράκ ολοκληρώνει τις εργασίες στην αεροπορική βάση στο Μπάλαντ, όπου προκειται να εγκατασταθούν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη. Είπε επίσης πως ένας αριθμός Ιρακινών πιλότων έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο χειρισμό των νέων αεροσκάφων, και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται και άλλοι.

Το το 2011, το Ιράκ παρήγγειλε ένα πρώτο πακέτο 18 μαχητικών αεροσκάφων F-16 αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολούθησε με ένα δεύτερο των 18 μαχητικών τον Οκτώβριο του 2012.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: