Άρμα μάχης Merkava και ΤΟΜΠ Namer της 13η Επιλαρχίας της Ταξιαρχίας Γκολάν των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων (IDF) κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας κατά τη διάρκεια άσκησης στα Υψώματα του Γκολάν. (IDF)

Το Ισραήλ υπέγραψε σύμβαση ορόσημο με μια ξένη χώρα για την πώληση του εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης Merkava IV, την είδηση μεταδίδει το κινέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet επικαλούμενο κυριακάτικη δημοσίευση ισραηλινού μέσου ενημέρωσης.

Η δημοσίευση του ονόματος του αγοραστή έχει απαγορευτεί, όπως επίσης και άλλες επιπρόσθετες πληροφορίες. Το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τη σύμβαση.

Η συμφωνία, η οποία φέρεται να έχει αξία εκατοντάδες εκατομμύρια $, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Merkava θα εξαχθεί στο σύνολο του, δεδομένου ότι πρωτοκατασκευάστηκε το 1980.

Με την πάροδο των ετών, χώρες όπως η Τουρκία και η Κολομβία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Merkava τέταρτης γενιάς. Ωστόσο, το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας απέρριπτε διαρκώς την ιδέα εξαγωγής του άρματος όπως και τις μυστικές τεχνολογίες του, πρωτίστως για την προηγμένη θωράκιση, την κίνηση σε όλα τα εδάφη και άλλα μοναδικά συστήματα του.

Όλα τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν κατατάξει το Merkava ανάμεσα στα καλύτερα άρμα του κόσμου, και εξοπλίζουν τον Ισραηλινό Στρατό στο πεδίο των επιχειρήσεων με τεχνολογία αιχμής.

Παρά τις προηγούμενες απορρίψεις, η τρέχουσα κρίση στον προϋπολογισμό έχει ωθήσει το Ισραήλ να δώσει το πράσινο φως στις πωλήσεις του άρματος, η οποία αναφέρεται ως 4,5 εκατομμύρια δολάρια το όχημα.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας με τον «σφιχτό» προϋπολογισμό έχει εναγωνιωδώς προσπαθήσει να συγκεντρώσει περίπου 290 εκατ. $, το ετήσιο οικονομικό πακέτο που είναι απαραίτητο για να διατηρήσει ετοιμοπόλεμα τα άρματα μάχης του Ισραηλινού Στρατού, προσθέτοντας πως μ’ αυτή τη συμφωνία θα διατηρηθούν επίσης εκατονταδες θέσεις εργασίας στις γραμμές συναρμολόγησης του άρματος.

Το δημοσίευμα δήλωσε επίσης πως το άρμα έχει λάβει έγκριση για εξαγωγή σε χώρες με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί μακροχρόνιους αμυντικού δεσμούς, «όπου διασφαλίζεται πως τα μυστικά του άρματος δεν θα διαρρεύσουν σε εχθρικά στοιχεία».[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BGmxKLQeWu4]

2 Σχόλια

  1. Kirillos

    Δεν μας λεν ομως σε πιοα διαμορφωση το πουλανε και αν οντως προκειτε για το Μerkava 4. Με η χωρις Trophy. Με η χωρις Iron Fist. Με η χωρις δυνατοτητες εκτοξευσης Lahat. Με την μαμα θωρακιση επανω η χωρις.

    Απάντηση
  2. EAV

    Μάλλον η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι «όχι». Το μέτρο λαμβάνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους και οι χώρες της Ν. Αμερικής έχουν παράδοση να αγοράζουν μεταχειρισμένα συστήματα. Μάλλον τα πρώτης έκδοσης οχήματα θα διώξουν που τηρούν σε εφεδρεία. Κάπου 250 τεμάχια Mark I στοκ υπάρχει στις αποθήκες και με την αλλαγή δόγματος πιάνει χώρο.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: