Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129. (© Dave Jefferys)

Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129. (© Dave Jefferys)

Η Διοίκηση του Τουρκικού Στρατού παρέλαβε επισήμως την 10η Ιουνίου από την εγχώρια βιομηχανία TUSAS και την Ιταλική AgustaWestland το πρώτο από τα εννιά επιθετικά και τακτικά αναγνωριστικά ελικόπτερα T-129A.

Η Τουρκία προκειται να παραλάβει 9 ελικόπτερα T-129A στην πρώτη διαμόρφωση (EDH) και 50 στη διαμόρφωση T-129B.

To T-129 είναι διθέσιο, με τους χειριστές να κάθονται ο ένας όπισθεν του άλλου, δικινητήριο ελικόπτερο σχεδιασμένο ειδικά για επιθετικές και αναγνωριστικές αποστολές. Διαθέτει κινητήρες LHTEC CTS 800-4A, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, οπτικά και οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της AgustaWestland η έκδοση T-129A είναι εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο των 20 χιλιοστών τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος της ατράκτου με 500 δυνατότητα μεταφοράς 500 βλημάτων, μπορεί να μεταφέρει τέσσερις εξωτερικούς εκτοξευτές πυραύλων αναρτημένους σε εξωτερικούς πυλώνες με δυνατότητα μεταφοράς 76 μη καθοδηγούμενων πυραύλων.

Η έκδοση T-129B θα ενσωματώνει επιπλέον το σύστημα αντιαρματικών πυραύλων καθοδηγούμενων με λέιζερ CIRIT 70 της τουρκικής ROKETSAN και τους πυραύλους Stinger της αμερικάνικης Raytheon.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: