Το νέο τροποποιημένο BMP-1 του Καζακστάν είναι εξοπλισμένο με ένα όλμο 82 χιλ 2B9M Vasilyok. (M Gyurosi-Janes)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης KADEX στην Αστανά του Καζακστάν, η βιομηχανία Semey Engineering παρουσίασε το συνδυασμό οχημάτων ολμοβόλου 82 χιλιοστών και μεταφοράς πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το Janes, το σύστημα βασίζεται σε ένα ζεύγος τροποποιημένων ερπυστριοφόρων οχημάτων BMP-1. Το ένα μεταφέρει τον όλμο των 82 χιλιοστών 2B9M Vasilyok και το άλλο τα πυρομαχικά αναπλήρωσης. Ο όλμος Vasilyok είναι η αερόψυκτη εκδοσή της αρχικής υδρόψυκτης έκδοσης 2B9, και είναι ενσωματωμένος στο κέντρο του σκάφους, ακριβώς μπροστά από από το τετραμελές πλήρωμα-υπηρέτες και το χώρο των πυρομαχικών.

Η λειτουργία του όλμου είναι χειροκίνητη, με εκπαιδευμένο προσωπικό -μερικώς προστατευμένο από τις πλευρικά ανοιγόμενες θυρίδες- μπορεί να διατηρήσει ρυθμό βόλων με 20-30 βλήματα το λεπτό. Διαθέτει τις ίδιες γωνίες ανύψωσης με τον αρχικό όλμο (απο -1 μέχρι +85) που σημαίνει πως μπορεί να προσβάλει στόχους σε απόσταση 4720 μέτρων, χρησιμοποιώντας κανονικά πυρομαχικά. Ζυγίζει 632 κιλά.

Το συνεργαζόμενο όχημα ανεφοδιασμού βλημάτων έχει έναν τροποποιημένο χώρο φόρτωσης στο πίσω μέρος του οχήματος με μία ράμπα και ένα γερανό για την μεταφορά του όλμου και των πυρομαχικών.

To νέο όχημα αναπλήρωσης-μεταφοράς πυρομαχικών για τον όλμο 82 χιλ. 2B9M Vasilyok. (M Gyurosi-Janes)

2 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Η γέμιση των βλημάτων του όλμου γίνεται είτε από μπροστά, απ’ την κάνη, είτε από πίσω.
   Ο όλμος έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αντιαρματικών βλημάτων, τα οποία ζυγίζουν 3,1 κιλά και έχουν κεφαλή 75 γραμμαρίων, η οποία μπορεί να διατηρήσει 100 χιλιοστά θωράκισης.
   Αυτο που παρατήρησα στο όχημα πυρομαχικών είναι πως ο γερανός ανύψωσης είναι σταθερός, κάτι σαν γερανογέφυρα. Δεν πρέπει να περιστρέφεται και από οτι παρατηρώ δεν πρέπει να διαθέτει υδραυλικό σύστημα.
   Φαίνεται μία απλή και λειτουργική κατασκευή. Πολλές φορές η πολυπλοκότητα των συστημάτων ανεβάζει το κόστος συντήρησης και επισκευής.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: