Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Plextek Consulting σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DSTL) και την εταιρεία BespokeVR. Φωτογραφία από τις δοκιμές του Oculus Rift απο το Νορβηγικό Στρατό. (ubergizmo.com)

Ο βρετανικός στρατός πρόκειται να χρησιμοποιήσει το σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift για να εκπαιδεύσει το προσωπικό του σε συνθήκες αντιμετώπισης τραυματισμών στο πεδίο της μάχης.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Plextek Consulting σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (DSTL) και την εταιρεία BespokeVR. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του προγράμματος, μπορεί να δημιουργηθεί μία ακριβής προσομοίωση έκτακτων ιατρικών αναγκών σε περιβάλλον μάχης, οι οποίες απαιτούν από τους εκπαιδευόμενους να πάρουν αποφάσεις και να περιθάλψουν τραυματίες, κάτω από εικονικά εχθρικά πυρά.

Φορώντας το Oculus Rift, ο εκπαιδευόμενος, θα μπορεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους έκτακτες ανάγκες χρησιμοποιώντας ένα χειριστήριο. Παράλληλα, ένας «ελεγκτής προσομοίωσης» είναι υπεύθυνος για κάθε τι που θα προβάλλεται και θα δημιουργεί διάφορα σενάρια εμπλοκής για τον εκπαιδευόμενο.[youtube=http://youtu.be/LyJO6du2-o0]

Για παράδειγμα, θα μπορεί να αυξήσει τις αντιδράσεις πόνου του «τραυματία», να εμφανίσει έναν ελεύθερο σκοπευτή ή ακόμη και να «πυροδοτήσει» μία βόμβα σε κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με το Army Technology, η Plextek επιχειρεί με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας να βελτιώσει την αρνητική ψυχολογία που διαχειρίζεται το στρατιωτικό προσωπικό στο πραγματικό πεδίο της μάχης.

Μελλοντικά, το πρόγραμμα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί ακόμη και με ηθοποιούς που με το κατάλληλο, ρεαλιστικό, μακιγιάζ θα αναπαριστούν τους τραυματίες, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Παράλληλα, τα σενάρια θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση φυσικών καταστροφών και η παροχή βοήθειας σε πληγέντες και τραυματίες. Σύμφωνα με την Plextek όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συστήματα εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ρεαλιστικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη από το 2012 το Dismounted Soldier Training System, ενώ πιο πρόσφατα ο νορβηγικός στρατός επέλεξε το Oculus Rift για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων μάχης.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KxFbO79dKm0]

naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: