Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του Farnce24 όπου παρουσιάζεται ενας EO αισθητήρας τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος ενός BT-67 της Μαυριτανίας. (Janes.com)

Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του Farnce24 όπου παρουσιάζεται ενας EO αισθητήρας τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος ενός BT-67 της Μαυριτανίας. (Janes.com)

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας (FAIM) αποφάσισε να αυξήσει τη δυνατότητα επιτήρησης, της αχανούς και αραιοκατοικημένης επικράτειας της χώρας, με τον εκσυχρονισμό της αναβαθμισμένης έκδοσης, των μεταφορικών αεροσκάφων DC3, Basler Turbo BT-67, με ηλεκτροπτικό (ΕΟ) ατρακτίδιο και συναφή συστήματα αποστολής με σκοπό την εκτέλεση αναγνωριστικών αλλά και μεταφορικών απόστολων.

Το εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος παρουσιάστηκε σε ανταπόκριση δελτίου ειδήσεων του Αραβόφωνου καναλιού του France24, στο οποίο παρουσιάστηκε βίντεο με το αεροσκάφος να απογειώνεται από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Nouakchtt και να πραγματοποιεί αποστολή παρακολούθησης πάνω από την περιφέρεια της Assaba, για περισσότερα από 500 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το πλήρωμα είπε πως οι εικόνες από το ατρακτίδιο παρακολούθησης μπορούν να αποσταλούν απευθείας στα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν οι ειδικές δυνάμεις ώστε να επέμβουν ταχέως.

Το ΒΤ-67 είναι ένα ανακατασκευασμένο DC-3 που αποκτήθηκε το 1999 από την FAIM. Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) χρησιμοποιεί ενα BT-67 το οποίο έχει δεχθεί παρόμοιο εκσυχρονισμό με το σύστημα Star SAFIRE της FLIR Systems τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Janes, η L-3 Wescam είπε πως έχει προμηθεύσει δύο συστήματα αισθητήρων MX-5 στη Μαυριτανία, όμως τα συγκεκριμένα έχουν εγκατασταθεί στα αεροσκάφη Cessna 208 Caravan. Αν και δεν ήταν, προηγουμένως, γνωστό πως η FAIM χρησιμοποιεί τα Caravan, πιθανόν ένα σύστημα να έχει ενσωματωθεί στο BT-67.

Σύμφωνα με το Janes η FAIM διαθέτει επίσης τα EMB-314 Super Tucano της EMBRAER τα οποία είναι εξοπλισμένα με τα συστήματα Star SAFIRE III, αλλά τα BT-67 διαθέτουν σημαντικά αυξημένη αυτονομία σε σχέση με τα ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: