Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε ανακοίνωσε ότι οι «28» συμφώνησαν να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. (irishtimes.com)

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. «Ουδείς αυτοματισμός» προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων «που θα πάρει καιρό».

Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν επίσης τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην ΕΕ», είχε δηλώσει πριν από την απόφαση ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.

«Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά ελπίζουμε πως θα είναι μια καλη αρχή», πρόσθεσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της 27ης Ιουνίου, οι ηγέτες θα πρέπει εξάλλου να οριστικοποιήσουν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, η πρώτη πτυχή της οποίας είχε μονογραφηθεί στα τέλη Μαρτίου, και να υπογράψουν μία με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

«Είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί»

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας αναγνωρίζονται και ενθαρρύνεται η χώρα να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία, χώρες που πρότειναν να αναβληθεί η χορήγηση του καθεστώτος το περασμένο Δεκέμβριο, ψήφισαν υπέρ.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter γράφει: «Μόλις μίλησα με τον Στέφαν Φούλε, και είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί… Ευχαριστώ, και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους σας», γράφει ο κ. Ράμα που δημοσιεύει μια φωτογραφία από τις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις του ’90.

express.gr

3 Σχόλια

  1. Kirillos

    Και που εισαι ακομη….το γελιο για καποιους ή το κλαμα για αλλους θα πεσει στη συνεχεια.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: