Πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) Lynx και BM-30 Smerch των Αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων παρελαύνουν σε κεντρικό δρόμο του Μπακού. (armyrecognition.com)

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν αγοράσει περίπου 1000 νέα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων.
Οι Αζερικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους με νέα συστήματα πυροβολικού, αρχικά, ξεκινώντας από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω χρονικής περιόδου το Αζερμπαϊτζάν έχει παραγγείλει τα περισσότερα συστήματα από τη Ρωσία. Συμπεριλαμβάνονται συνολικά 500 διαφορετικών διαμετρημάτων συστήματα πυροβολικού από την Ρωσία και μερικά από αυτά [περίπου 454 τεμάχια, συμφωνά με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ)] έχουν ήδη παραδοθεί στο Μπακού.

Σύμφωνα με το Army Recognition, o κυρίως στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει παραδοθεί από τη Ρωσία στο Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνει τους όλμους των 120 χιλιοστών 2S12 Sani, 18 μονάδες αυτοκινούμενων οβιδοβόλων 2S19 MSTA-S, 18 βαρέα φλογοβόλα TOS-1A Solntsepyok, 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S31 Vena, 26 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S9 Nona-S και 18 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) 9A52 Smerch.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης αποκτήσει 294 διάφορα συστήματα πυροβολικού από την Ουκρανία στα οποία περιλαμβάνονται 12 ΠΕΠ BM-30 Smerch, 85 οβιδοβόλα RM-38, 72 ρυμουλκούμενα πυροβόλα MT-12. 54 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S1 Gvozdika και 16 συστήματα 2S3 Acacia.

Άλλα συστήματα πυροβολικού έχουν αποκτηθεί από την Βουλγαρία όπως τα 36 ρυμουλκούμενα πυροβόλα M-46 και 12 ΠΕΠ RAK-12 από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου, το Αζερμπαϊτζάν διεύρυνε την ισχύ του όπλου του Πυροβολικού με την αγορά απ’ το Ισραήλ των ΠΕΠ LAR-160, Lynx Grad, Lynx EXTRA και συστημάτων ΠΕΠ T-107, T-122 Sakarya και T-300 Kasirga από την Τουρκία.

5 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Πολυ απλά γιατί θέλουν να είναι τα «αφεντικά» της περιοχής, πετρέλαια και φυσικό αέριο έχουν, λεφτά έχουν, θα αγοράσουν όπλα και θα δείξουν στην Αρμενία πως είναι να είσαι το αφεντικό της περιοχής!
   Θυμήσου την περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

   Απάντηση
 1. Kirillos

  Αν σκασει κανα Ναγκορνο-Καραμπαχ τους βλεπω να μενουν και χωρις αεριο και χωρις λεφτα….

  Απάντηση
 2. Kirillos

  Αν σκασει κανα Ναγκορνο-Καραμπαχ τους βλεπω να μενουν και χωρις αεριο και χωρις λεφτα….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: