Χάρτης με τα οικόπεδα όπου θα πραγματοποιηθεί έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. (ypeka.gr)

Ευκαιρία για καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος θεώρησαν γνωστοί κύκλοι στην Αλβανία την παρουσίαση των 20 οικοπέδων τα οποία θα προσφέρει σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Ελλάδα και εκτείνονται από βορειοδυτικά της Κέρκυρας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας.

Δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου υποστήριξαν ότι οι περιοχές που θα προκηρύξει για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εκτείνονται και εντός των αλβανικών χωρικών υδάτων.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και διευκρίνισε ότι «έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι περιοχές που θα προκηρυχτούν να μη δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα με καμία όμορη χώρα και εν προκειμένω με την Αλβανία».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ προσέθεσε ακόμη ότι το «πλαίσιο αναφοράς μας είναι πάντα η από κοινού αποδοχή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της Αλβανίας εκκρεμεί η υλοποίηση της Συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ η χώρα μας με νόμο έχει καθορίσει ότι στην περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικές χώρες θα λαμβάνει υπόψη της στην πραγματοποίηση ερευνών τη μέση γραμμή, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

ethnos.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: