Πρωτότυπο του Πολωνικού αναγνωριστικού οχήματος τεχνιτών Rosomak (Patria AMV) 8Χ8 WRT. (Janes)

Η Πολωνία έχει παραγγείλει 34 εκδόσεις αναγνωριστικών οχημάτων τεχνιτών WRT της οικογένειας θωρακισμένων οχημάτων Rosomak (Patria AMV) 8×8.

Σύμφωνα με το Janes.com, η σύμβαση, για την προμήθεια των οχημάτων, αξίας 233,5 εκατομμυρίων Ζλότυ (77 εκατ. δολαρίων ), ανατέθηκε από την Πολωνική Διεύθυνση Εξοπλισμών στην Πολωνική  βιομηχανία WZM Siemianowice Slaskie.

Η σύμβαση διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο καλύπτει την εξέλιξη του δεύτερου πρωτοτύπου Rosomak-WRT το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις δόκιμες αποδοχής. Το δεύτερο μέρος καλύπτει την μαζική παραγωγή των 33 αναγνωριστικών οχημάτων τεχνιτών.

Το Rosomak-WRT διαθέτει ένα γερανό HIAB με ανυψωτική ικανότητα βάρους ενός τόνου, συλλογές εργαλείων επισκευής και συντήρησης, πνευματική αναβαθμίδα, δύο ηλεκτρογεννήτριες (μία τοποθετημένη στο όχημα και μία φορητή), μία σκηνή, και φορητές πηγές φωτός για τη δυνατότητα νυχτερινών επισκευαστικών εργασιών.

Τα οχήματα θα κατασκευαστούν από τις WZM Siemianowice Slaskie και WZM Poznan, η τελευταία είναι και ο ιδιοκτήτης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησία του οχήματος.

Ένα πρωτότυπο του Rosomak-WRT, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεση αμυντικού υλικού MSPO 2011 το 2011, και παρουσιάστηκε στην ίδια έκθεση του 2012, με μία ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση, λόγω της μεταβολής των Πολωνικών απαιτήσεων.

Το πλήρωμα του Rosomak-WRT αποτελείται από 4-5 άτομα: τον οδηγό, αρχηγό, δύο τεχνίτες και προαιρετικά έναν ιατρό.

Το Rosomak-WRT θα είναι το πρώτο Πολωνικό όχημα που θα εξοπλιστεί με ένα τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RWS). Η αμυντική βιομηχανία Zaklady Mechaniczne Tarnow προκειται να είναι ο προμηθευτής του RWS ZSMU-1276A3 ‘Kobuz’ με το πολυβόλο UKM-2000C των 7,62 χιλιοστών. Το όχημα θα είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα προστασίας SPP-1 Obra-3 το οποίο θα είναι συνδεμένο με εκτοξευτές καπνογόνων. Το δεύτερο πρωτότυπο θα είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό ιστό με σταθεροποιημένο σύστημα θερμικής παρατήρησης.

Οι Πολωνικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς έχουν χωρίσει τις αποστολές επισκευής και περισυλλογής θωρακισμένων σε τρία οχήματα: Το αναγνωριστικό όχημα τεχνιτών, εξοπλισμένο με γερανό 1 τόνου, Rosomak-WRT , το όχημα υποστήριξης μηχανικών Rosomak-WPT που είναι εξοπλισμένο με 4 τόνων γερανό (με δυνατότητα ανύψωσης του συγκροτήματος ισχύος του Rosomak), και το 8Χ8 τροχοφόρο όχημα βαριάς περισυλλογής CKPEZT με σκάφος φορτηγού το οποίο διαθέτει γερανό 8 τόνων και οπίσθιο σύστημα για τη ρυμούλκηση θωρακισμένων οχημάτων Rosomak, αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Dana και φορτηγών με απόβαρο 26000 κιλών.

Ο ρόλος του Rosomak-WRT είναι η εξασφάλιση του βασικού επιπέδου τεχνικής υποστήριξης στα βεβλαμμένα ή ακινητοποιημένα οχήματα 8X8 Rosomak στο πεδίο των επιχειρήσεων. Οι πιο σοβαρές εργασίες επισκευών θα γίνουν από τα Rosomak-WPT και οι αποστολές περισυλλογής από τα CKPEZT.

Τα οχήματα Rosomak είναι σε υπηρεσία με τις 12 και 17 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Εκσυχρονισμού του Πολωνικού Στράτου 2013-22, ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει να αποκτήσει, μέχρι το 2020, 307 επιπλέον οχήματα Rosomak.

Έκδοση του Πολωνικού αναγνωριστικού οχήματος τεχνιτών Rosomak (Patria AMV) 8Χ8 WRT με ανεπτυγμένο το γερανό ανύψωσης και την σκηνή επισκευών.. (Janes)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: