Συμφωνα με τα στοιχεία που αποδεσμευσαν οι IDF, το Iron Dome εχει αναχαιτήσει σημαντικά λιγότερες ρουκέτες κατα τη διαρκεια της επιχερήσης "Protective Edge" απο ότι στην επιχειρηση "Pillar of Defence", ακόμη και αν ο αριθμός των πυροβολαρχιών έίναι αυξημένος. (Janes)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδέσμευσαν οι IDF, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Protective Edge», το Iron Dome έχει αναχαιτίσει σημαντικά λιγότερες ρουκέτες, σε σχέση με την επιχείρηση «Pillar of Defence», ακόμη και αν ο αριθμός των πυροβολαρχιών είναι αυξημένος. (Janes)

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» (Protective Edge), τo ισραηλινό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) έχει αναχαιτίσει επιτυχώς το 86% των παλαιστινιακών πυραύλων.

Σύμφωνα με το Janes το οποίο επικαλείται στοιχεία από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), «Από την έναρξη της επιχείρησης, περισσότερες από 1260 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδας της Γάζας με κατεύθυνση το Ισραήλ», δήλωσαν οι IDF με μία ανακοίνωση τύπου που εξέδωσαν το πρωί της 16ης Ιουλίου για να συνοψιστούν οι εννιά ημέρες της επιχείρησης. «Περίπου 985 ρουκέτες χτύπησαν την ισραηλινή επικράτεια και 225 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα πυραυλικής προστασίας Iron Dome με συνολικό ποσοστό επιτυχίας 86%».

Το Iron Dome έχει την ικανότητα άμεσου προσδιορισμού της τροχιάς των εισερχόμενων πυραύλων και την εμπλοκή μόνο αυτών που εκτιμάται ότι κατευθύνονται προς τα αστικά κέντρα που προστατεύει, και όχι αυτούς που κατευθύνονται σε ακατοίκητες περιοχές.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πως οι πυροβολαρχίες του Iron Dome πετύχανε μεγαλύτερο ποσοστό αναχαίτισης από αυτό που έκαναν κατά την επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» (Pillar of Defence) το Νοέμβριο του 2012, κατά την οποία οι IDF δήλωσαν πως ήταν 84%, αν και είχαν αναφερθεί μεγαλύτεροι αριθμοί.

Ο συνολικός αριθμός των αναχαιτίσεων που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων εννιά ημερών της «Protective Edge» είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των οχτώ ημερών «Pillar of Defence», κατά τη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκαν 421 από του 1506 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις IDF.

Το παραπάνω μεγαλύτερο ποσοστό επιτεύχθηκε, ακόμη, και όταν από την αρχή της «Protective Edge», είχαν αναπτυχθεί μόνο τέσσερις πυροβολαρχίες Iron Dome, με την πέμπτη να σπεύδει σε υπηρεσία  για την προστασία του Τελ-Αβιβ από τους νέους, μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλους.

Από την αρχή της επιχείρησης ‘»Protective Edge» οι IDF διέθεταν εφτά πυροβολαρχίες ενώ ακόμη τρεις τέθηκαν εσπευσμένα σε υπηρεσία χάρις στις προσπάθειες των αμυντικών βιομηχανιών Rafael και Elta.

To Iron Dome εξακολουθεί να έχει τους επικριτές του, οι οποίοι λένε πως οι κεφαλές διασποράς των πυραύλων Tamir που διαθέτει, συχνά αποτυγχάνουν να ανατινάξουν τις κεφαλές των ρουκετών που αναχαιτίζουν, οι οποίοι πέφτουν στο έδαφος, θέτοντας δυνητικά ζωές σε κίνδυνο.

Ο παραπάνω ισχυρισμός βασίζεται στην εμφανή απουσία έκρηξης σε πολλά ερασιτεχνικά βίντεο των αναχαιτίσεων και στον ισχυρισμό πως ο Tamir μπορεί να ανατινάξει την εκρηκτική κεφαλή ενός πυραύλου μόνο αν χτυπήσει την ίδια την κεφαλή.

Οι IDF έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς πως το Iron Dome δεν αποδίδει ικανοποιητικά, αλλά δεν εξήγησαν πως οι Tamir εξουδετερώνουν τις εκρηκτικές κεφαλές των ρουκετών.

Κατά τη στιγμή της συγγραφής του κειμένου (20.7.2014), υπήρξε μόνο μία ισραηλινή απώλεια κατά την τελευταία επίθεση ρουκετών: Ένας 37χρονος σκοτώθηκε , την 15η Ιουλίου, καθώς διένειμε τρόφιμα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης»Pillar of Defence», οι παλαιστινιακές ρουκέτες και όλμοι σκότωσαν έξι (δύο στρατιώτες και τέσσερις πολίτες).

Την 9η Ιουλίου, οι IDF αποδέσμευσαν αυτή την φωτογραφία που δείχνει έναν πύραυλο ο οποίος έπεσε σε μία ανοιχτή περιοχή μετά από την αναχαίτιση του από το Iron Dome. Η εκρηκτική κεφαλή του έχει σαφώς εξουδετερωθεί, αλλά είναι ασαφές αν αυτό συνέβη κατά την αναχαίτιση ή όταν συγκρούστηκε με το έδαφος. (Janes)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: