Ορκίστηκε ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. (Υπουργείο Άμυνας Κύπρου)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (23.07.2014), στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής της Αρχηγίας της Εθνικής Φρουράς, από τον Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Κάθε ανάλογη τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο στον νέο Αρχηγό αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς. Αποτελεί σημείο αναφοράς όχι γιατί σηματοδοτεί το τέλος ή την αρχή μιας περιόδου αλλά αντίθετα γιατί επιβεβαιώνει κάθε φορά την αδιάλειπτη συνέχεια μέσα στο χρόνο.

Όλοι είμαστε εδώ για ένα σκοπό. Να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που έχουμε αναλάβει. Μοναδικός μας γνώμονας η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Καθημερινή μας έγνοια η προσήλωση στο καθήκον.

Προσωπικές διαδρομές δεν έχουν θέση στο στρατό. Ούτε μπορούν βεβαίως οι όποιες προσωπικές πικρίες να δικαιολογούν την παρέκβαση από τα όσα προβλέπουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες του στρατεύματος.

Υπηρετούμε τη μεγάλη ιδέα της πατρίδας, όχι την όποια ιδεολογία. Υπηρετούμε πρωτίστως και στην ουσία το κράτος, όχι τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Γι’ αυτό και η ενότητα των ενόπλων δυνάμεων οφείλει και πρέπει να υπερβαίνει τους πολιτικούς κύκλους. Οφείλει και πρέπει να αίρεται πάνω από τα μικρά. Γιατί η ιστορία γράφεται πάντα για τα μεγάλα.

Ορκίστηκε ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. (Υπουργείο Άμυνας Κύπρου)

Θα μιλήσω, λοιπόν, για τα μεγάλα. Αυτά για τα οποία οφείλουμε να αισθανόμαστε περήφανοι. Καθώς αποχαιρετούμε τον αποχωρούντα Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, ανατρέχουμε στα τρία χρόνια της ευδόκιμου υπηρεσίας του στην Εθνική Φρουρά και καταγράφουμε με κεφαλαία γράμματα την πολύτιμη προσφορά του.

Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης παρέλαβε τα καθήκοντά του κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αμέσως μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Ήταν μια τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο και που τραυμάτισε το κύρος της Εθνικής Φρουράς, αφήνοντας πληγές.

Ο στρατηγός Νάσης, σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης αλλά και δύσκολη για την Εθνική Φρουρά, επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος και μια επίμοχθη αποστολή. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες επέδειξε στρατιωτικό επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Οι επιτελικές και επιχειρησιακές του γνώσεις και εμπειρίες, ο ακατάπαυστος ζήλος και η προσήλωσή του στο καθήκον, αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής που του ανατέθηκε. Στους τρεισήμισι περίπου μήνες, που είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του, είχα τη ευκαιρία, να το διαπιστώσω αυτό και προσωπικά.

Στρατηγέ Νάση, μπορείτε να αισθάνεστε περήφανος για το έργο που έχετε αφήσει πίσω σας. Η Εθνική Φρουρά, η κυπριακή πολιτεία και ο κυπριακός λαός, σας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχετε προσφέρει.

Προσωπικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία που είχαμε το σύντομο αλλά παραγωγικό χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών, και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επάνοδο στην Ελλάδα, κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πάνω απ΄ όλα υγεία σε εσάς και στην οικογένειά σας.

Είμαι βέβαιος πως στο πρόσωπο του νέου Αρχηγού, του Στρατηγού Γεώργιου Μπασιακούλη παραδίδετε τα ηνία σε ένα άξιο συνεχιστή.
Στρατηγέ Μπασιακούλη, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Κύπρο. Η λαμπρή σταδιοδρομία σας στον Ελληνικό Στρατό, η Ευρωπαϊκή και διεθνής σας εμπειρία αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή εκπλήρωση του δύσκολου έργου που αναλαμβάνετε.

Ενώπιον μας έχουμε σήμερα σειρά μεγάλων προκλήσεων. Αυτή η περίοδος βρίσκει το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά ενόψει μιας πολυδιάστατης διαδικασίας αναδιοργάνωσης, μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στα νέα δεδομένα και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ορκίστηκε ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. (Υπουργείο Άμυνας Κύπρου)

Θέλω εδώ παρενθετικά να σημειώσω ότι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και αλλαγή συνεπάγεται και αλλαγή σε νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Σ’ αυτή τη γραμμή θα παραμείνουμε αυστηρά προσηλωμένοι.

Η διαδικασία αυτή και η εν γένει προσαρμογή στα νέα δεδομένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει η Εθνική Φρουρά την αποστολή της, ως ο κύριος παράγοντας αποτροπής έναντι όποιας νέας τουρκικής επιβουλής, αλλά και ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά ικανή να εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από τη συμμετοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγέ, είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι στενή και ειλικρινής με στόχο την αναβάθμιση του στρατεύματος και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στον λαό μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι υποχρέωση όλων μας να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη την Εθνική Φρουρά. Αποτελεί ασπίδα προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, εφαλτήριο προσπαθειών και κοινή συνισταμένη στον αγώνα που διεξάγουμε μέχρι την τελική δικαίωση της πατρίδας μας.

Και αυτό θα συνεχίζεται για όσο καιρό θα συντηρείται στην Κύπρο ο μεγαλύτερος ιστορικός και πολιτικός αναχρονισμός στην Ευρώπη με την κατοχή εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση.

Καλώ όλους να συστρατευτούν με πίστη, αφοσίωση και πειθαρχία πίσω από τη νέα ηγεσία, με στόχο τη συνέχιση της προσπάθειας για την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς».

Ορκίστηκε ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. (Υπουργείο Άμυνας Κύπρου)

Παραδίδοντας την Αρχηγία της Δύναμης στον Αντιστράτηγο Μπασιακούλη Γεώργιο, ο απερχόμενος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ανέγνωσε ημερήσια διαταγή. «Απέρχομαι ξανά στον ιδιωτικό βίο, μετά από 44 έτη υπηρεσίας. Ήταν και είναι ιδιαίτερη τιμή μου που υπηρέτησα την Κύπρο και το Έθνος, τα τρία αυτά χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Αρχηγός ευχόμενος στον νέο Αρχηγό να πετύχει αυτό που πρέπει, αυτό που η πολιτεία του αναθέτει, να έχει υγεία και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. «Υποκλίνομαι ευλαβικά στις πολεμικές σημαίες, στο προσωπικό που πιστεύει και ενεργεί για την επιβίωση και τη μεγαλοσύνη της πατρίδος, και στους νεκρούς ήρωες των αγώνων του Έθνους για την επιβίωση του Ελληνισμού» κατέληξε ο Αντιστράτηγος Νάσης.

Μετά την ανάγνωση της Ημερήσιας διαταγής του απερχόμενου Αρχηγού, πραγματοποιήθηκε υποστολή του Λαβάρου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και επίδοσή του στον παραδίδοντα Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και έπαρση του Λαβάρου του ΓΕΕΦ, το οποίο παρέλαβε ο νέος Αρχηγός Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης. Ακολούθως, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης παρέδωσε το Μετάλλιο της Αρχηγίας του Στρατού στον παραλαμβάνοντα Αρχηγό του ΓΕΕΦ.

Στην ημερήσια διαταγή του νέου Αρχηγού της ΕΦ, η οποία διαβάστηκε στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Μπασιακούλης είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντικαθιστώντας ένα καταξιωμένο Αρχηγό, τον Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της, σε μια δύσκολή περίοδο, επιτελώντας σημαντικό και πολυδιάστατο έργο.

«Έχοντας βαθειά επίγνωση της υψίστης τιμής που μου έγινε, αλλά και των ευθυνών και υποχρεώσεών μου ως Αρχηγός, σας υπόσχομαι ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις, βέβαιος ότι, με την αμέριστη συμπαράστασή σας και με το υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους μας, θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία της Εθνικής Φρουράς» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «η παράνομη κατοχή εδάφους, ο συνεχιζόμενος εποικισμός και οι διαρκείς απειλές που απροκάλυπτα εκτοξεύονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό». Κλείνοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους όλων προς τον Αντιστράτηγο κ. Στυλιανό Νάση, για τη σημαντική του προσφορά.

Κατά την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του απερχόμενου Αρχηγού στον νέο Αρχηγό, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, έχουν προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, εκπρόσωποι κομμάτων, θρησκευτικών ομάδων και τοπικών αρχών, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς καθώς και άλλοι επίσημοι.

Αυστηρό μήνυμα Αναστασιάδη: Δεν θα ανεχθώ φατριασμούς στην Εθνική Φρουρά

Όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η ελληνοκυπριακή πλευρά. στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπασιακούλη.

Στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, παράλληλα, πως με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να αναλάβουν ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις.

“Ήταν και παραμένει η θέση πως όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ε/Κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας καλούνται να αναλάβουν σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας”, είπε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι οι ένοπλες δυνάμεις ακολουθούν, ήδη, πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία της, έτσι που να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις.

Ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης. (philenews.com)

Αναφέροντας ότι δεν είναι αρκετή η υλική ενίσχυση ενός στρατεύματος, ο Πρόεδρος σημείωσε την ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού. “Εις αυτό τον τομέα αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε ενδεχόμενες διαφορές που δημιουργήθηκαν ή παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στο παρελθόν να ξεπεραστούν”, είπε και έστειλε το μήνυμα προς όσους διανοούνται ότι μπορεί να επιχειρήσουν φατριασμό των ενόπλων δυνάμεων πως “δεν θα έχουν θέση στο στράτευμα”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στον τομέα της Αμυνας, καθώς και προς τον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα και στην Εθνική Φρουρά, σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την Κύπρο και το στράτευμα.

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχηγό, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του διαβεβαιώνοντας τον ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του προς αντιμετώπιση όποιου ενδεχομένου προβλήματος. “Η κυπριακή Πολιτεία, η κυπριακή κοινωνία αλλά και η Εθνική Φρουρά αναμένουν πολλά και είμαι βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός Γεώργιος Μπασιακούλης αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ύψιστης στρατιωτικής τιμής που του έγινε και κατανοεί πλήρως τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή, ιδιαιτέρως κατά την τρέχουσα κομβική περίοδο για την Κύπρο. “Με τη συνεργασία και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και με τη βοήθεια του προσωπικού που θα διοικώ, υπόσχομαι να αναλώσω τις δυνάμεις μου για το καλό της Εθνικής Φρουράς αλλά και για το καλό του κυπριακού λαού γενικότερα”, κατέληξε.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

2 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Είναι πραγματικά θλιβερό να διαβάζεις πως υπάρχουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Το να αφήνουν υπονοούμενα οι απερχόμενοι για στρεβλώσεις και παθογένειες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προειδοποιεί Αξιωματικούς, σαν πεις είναι μικρά παιδιά που μαλώνουν, δεν ειναι και ότι καλύτερο για την εικόνα Ενόπλων Δυνάμεων μίας χώρας που έχει απέναντι της τους τούρκους έτοιμους να ορμήξουν!
   Μετά την είδηση που έλεγε πως ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου αντιστράτηγος Αντρέας Παπαπαύλου κάλεσε αξιωματικούς απο τις Βρετανικές Βάσεις για να κάνουν έλεγχο για ύπαρξη κοριών και άλλων συσκευών παρακολούθησης, έρχεται και η είδηση με την προειδοποίηση του παραδίδων Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Στυλιανόυ Νάση, πως η ΕΦ διαθέτει αξιόλογες δυνατότητες, αλλά δεν διαθέτει δυνατότητες διαφήμισης επειδή δεν είναι προϊόν ούτε και επιχείρηση. “Η άμυνα και η ασφάλεια δεν θέλει marketing, ούτε λόγια, αλλά έργα, δεν είναι χώρος για show και δημόσιες σχέσεις”, είπε.

   Συμπληρώνοντας πως “σε ό,τι αφορά όποιους και αν κατά καιρούς εξυπηρέτησαν προσωπικά τους ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα, κατανοώντας ή όχι τις πράξεις τους, μη διστάζοντες να σπιλώσουν αξιοπρέπεια και ήθος, ή αδιαφόρησαν και αδράνησαν για το καλό της ΕΦ, ή ενήργησαν με τρόπο που δε συνάδει με τη στρατιωτική δεοντολογία. Ο καθένας φτιάχνει την προίκα του, που την κουβαλάει στη ζωή του”, πρόσθεσε.

   Για να έρθει στο τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασίαδης να ανακοινώσει σημειώνοντας την ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ του προσωπικού λέγοντας: “Εις αυτό τον τομέα αναμένω και ευελπιστώ ότι θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε ενδεχόμενες διαφορές που δημιουργήθηκαν ή παρεξηγήσεις που προκλήθηκαν στο παρελθόν να ξεπεραστούν”, είπε και έστειλε το μήνυμα προς όσους διανοούνται ότι μπορεί να επιχειρήσουν φατριασμό των ενόπλων δυνάμεων πως “δεν θα έχουν θέση στο στράτευμα”.

   Τι συμβαίνει εκεί στην Κύπρο; Προσωπικά εμένα όλα τα παραπάνω, με λυπούν βαθύτατα, ειλικρινά, εύχομαι όλα αυτά να είναι αποτέλεσμα κακών πληροφοριών και «υπερβολών». (που δεν το πιστεύω).

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: