Φωτογραφία από την εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hisar-O. (MSI)

Σε επιτυχημένη πτητική δοκιμή του «Hisar-O», του πρώτου πυραυλικού συστήματος αεράμυνα μέσου βεληνεκούς που κατασκευάζεται με τη μέγιστη συμμετοχή της εγχώριας τεχνολογίας, πραγματοποίησε η Τουρκία.

Το σχέδιο για κατασκευή ενός αμιγώς τουρκικού συστήματος αεράμυνας, «εθνικό σχέδιο αεράμυνας» όπως αποκαλείται, τέθηκε σε εφαρμογή το 2011. Τα συστήματα που θα παραχθούν αναμένεται σύντομα να ενταχθούν στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο δοκιμαστικός πύραυλος «Hisar-O» εκτοξεύτηκε την Τετάρτη (23.07.2014), από το πεδίο βολής της Αλμυράς Θάλασσας στην κεντρική Τουρκία, διανύοντας με επιτυχία την προκαθορισμένη πορεία.

Ο πύραυλος έχει μέγιστη εμβέλεια 16χλμ, και μπορεί να βάλει κατά στόχου σε ύψος 10χλμ.

Το σύστημα διοίκησης, ελέγχου, και πυρός του πυραύλου κατασκευάζει η τουρκική ASELSAN και τα πυραυλικά συστήματα η επίσης τουρκική ROKETSAN.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τεχνολογία που είναι υποδεέστερη, αλλά παρόμοια με εκείνη του κινεζικού σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, για την απόκτηση του οποίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Αγκυρα. Αμυντικοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι το σύστημα έχει δανειστεί στοιχεία από τους αμερικανικούς πυραύλους ESSM και τους γερμανικούς IRIS-T. Όσον αφορά το ραντάρ που θα συνεργαστεί με το σύστημα, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η νεώτερη έκδοση του τουρκικής κατασκευής ραντάρ τριών διαστάσεων Kalkan (X-band).

Μελλοντικά, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί το «Hisar-O» στο ολοκληρωμένα σύστημα ελέγχου και διοίκησης αεράμυνας της τουρκικής αεροπορίας, αποκτώντας διασύνδεση με το ΝΑΤΟϊκό σύστημα επικοινωνιών Link-16.

in.gr

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: