Πρόπλασμα του ρωσικού περιπολικού πλοίου Project 22160.

Το ναυπηγείο Zelenodolsk τοποθέτησε, την 25η Ιουλίου, στη ναυπηγική κλίνη την τρόπιδα του δεύτερου περιπολικού πλοίου Project 22160 με το όνομα Dmitry Rogachev για το Ρωσικό Ναυτικό.
Η τρόπιδα του πρώτου πλοίου της κλάσης Vasily Bykov τοποθετήθηκε στην 26η Φεβρουαρίου.
Το 94 μέτρων σκάφος θα έχει εκτόπισμα 1300 τόνων, πλήρωμα 80 ατόμων, μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, αυτονομία πλεύσης 60 ημερών και εμβέλεια 6000 ναυτικών μιλίων. Κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει ένα ελικόπτερο Ka-27PS σε ένα πτυσσόμενο υπόστεγο.
Στο βασικό οπλισμό θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ναυτικού πυροβόλου A-220M των 57 χιλιοστών και οχτώ πυραύλους επιφανείας-αέρος Igla τοποθετημένους σε ένα εκτοξευτή 3M47 Gibka.

Σχεδιασμένα από το σχεδιαστικό γραφείο Severnoe PKB (Северное проектно конструкторское бюро) στην Αγία Πετρούπολη, τα πλοία του Project 22160 προορίζονται να επιχειρούν ως μία ευέλικτη ναυτική πλατφόρμα υπεράκτιων αποστολών, με αποστολές φύλαξης των χωρικών υδάτων, την επιβουλή του νόμου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, τις επιχειρήσεις καταπολέμησης λαθρεμπορίου και πειρατείας, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) και περιβαλλοντολογική παρακολούθηση.

Η σπονδυλωτή κατασκευή τους, επιτρέπει την αναβάθμιση του οπλισμού που διαθέτει, να ταιριάζει σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις. Τα σκάφη μπορούν να διαμορφωθούν με δύο κάθετους εκτοξευτές 12 σωλήνων για το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα επιφανείας-αέρος Shtil-1, το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο πύραυλο με το SA-11 ‘Gadfly’.
Μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με αντιπλοικούς πυραύλους 3M-54 (SS-N-27 ‘Sizzler’) ή Kh-35 (SS-N-25 ‘Switchblade’).

Η σημερινή σύμβαση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας με το Zelenodolsk προβλέπει τη συνολική προμήθεια έξι περιπολικών πλοίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Janes πηγή προερχομένη από την United industrial corporation (OPK) της Ρωσίας δήλωσε στο ρωσικό Lenta πως θα κατασκευαστούν 12 πλοία τα οποία θα προσδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό μεγαλύτερο αριθμό πλοίων με δυνατότητες επιχειρήσεων «σε μία μεγάλη ζώνη του ωκεανού».
Η πηγή επικαλέστηκε την αυτονομία πλεύσης των 22160 ως το λόγο που ευνοεί τα πλοία περιπολίας έναντι των φρεγατών κλάσης Steregushchiy Project 20380/20385.

 Πλακέτα με την ημερομηνία τοποθέτησης καρίνας του δεύτερου περιπολικού πλοίου Project 22160 (zdship.ru)

Πλακέτα με την ημερομηνία τοποθέτησης καρίνας του δεύτερου περιπολικού πλοίου Project 22160 (zdship.ru)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: