Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στο Εθνικό Φόρουμ Νεολαίας Σελιγκέρ 2014. (MIKHAIL KLIMENTIEV/EPA)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας σε μια κατασκήνωση νεολαίας του Κρεμλίνου σε μια λίμνη κοντά στη Μόσχα, είπε: «Είναι καλό να μην τα βάλουν μαζί μας,» προσθέτοντας «Θέλω να σας υπενθυμίσω πως η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις.»

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τα ξένα κράτη πως: «Είναι καλό να μην τα βάλουν μαζί μας» καθώς υπενθύμισε στον κόσμο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είπε πως η Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, υποστηριζόμενες από το πυρηνικό οπλοστάσιο τους, είναι έτοιμες να  αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετική πράξη. Και δήλωσε σε μια κατασκήνωση νέων υποστηρικτών του Κρεμλίνου, στις όχθες μίας λίμνης κοντά στη Μόσχα, πως η Ρωσική κατάληψη της Κριμαίας τον Μάρτιο ήταν κρίσιμη για την διάσωση του μεγάλου μέρος των ρωσοφωνου πληθυσμού από τη βια του Ουκρανικού κράτους.

» Η Ρωσία απέχει πολύ από την εμπλοκή σε μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις,» είπε στη κατασκήνωση στις όχθες της Λίμνης Σελιγκέρ. «Δεν το επιθυμούμε αυτό και δεν αποσκοπούμε σε αυτό. Αλλά φυσιολογικά, θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επιθετική δραστηριότητα κατα της Ρωσίας.»

«Οι εταίροι της Ρωσίας… πρέπει να κατανοήσουν πως το καλύτερο γι’ αυτούς είναι να μην τα βάζουν μαζί μας,» είπε ο Πουτιν, ντυμένος άνετα, φορώντας ένα γκρι πουλόβερ και ένα ανοιχτό μπλε τζιν.

«Δόξα τω Θεό, πιστεύω πως κανένας δε σκέφτεται να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Ρωσία. Θέλω να σας θυμίσω πως η Ρωσία είναι μια από τις ηγετικές πυρηνικές δυνάμεις.»

Είπε πως οι συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου ρωσόφωνοι αυτονομιστές ξεκίνησαν εξέγερση τον Απρίλιο, ήταν το αποτέλεσμα της άρνησης του Κιέβου να διαπραγματευτεί.

Η Ουκρανία και οι κυβερνήσεις της Δύσης, κατηγορούν τη Ρωσία πως αποστέλλει στρατεύματα και οπλισμό για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές σε μία σύγκρουση στην οποία έχουν ήδη σκοτωθεί περισσότεροι από 2000 άνθρωποι. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Πούτιν μίλησε άνετα με τους μαθητές, πολλοί εκ των οποίων φαινόταν να ερωτούν χειρόγραφες ερωτήσεις σχετικά με την δημογραφία και την ιστορία. Κάποιες φορές δείχθηκε δώρα ή, χαμογελώντας, επέστρεψε τους επαίνους των μαθητών.

Ο Πούτιν έκανε τις παρατηρήσεις του καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται, αύριο, να συγκεντρωθούν αύριο για μια επείγουσα σύνοδο για να συζητήσουν τις επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας σχετικά με την εμφάνιση, των τελευταίων ημερών, περισσότερων από 1000 στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι στρατιώτες πιστεύεται πως είναι η ραχοκοκκαλιά μιας αστραπιαίας αντεπίθεσης η οποία βρήκε τους ρωσόφωνους επαναστάτες στην ανατολική Ουκρανία να χάνουν μεγάλες εδαφικές εκτάσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, μεταστρέφοντας δραματικά την έκβαση των συγκρούσεων που εξελίσσονται τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Μια μεγάλη μάχη αναμένεται στο λιμάνι της πόλης Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες, όπου οι Ουκρανικές δυνάμεις είναι οχυρωμένες αναμένοντας μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τους επαναστάτες που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι η πιο σημαντική από την έναρξη της επανάστασης των ρωσόφωνων, κι έχει παγώσει τις ελπίδες των Δυτικών πως με τις κυρώσεις κατά τις Μόσχας θα την αναγκάζανε να εγκαταλείψει σταδιακά την υποστήριξη της στους αυτονομιστές.

Την Παρασκευή, η Πολωνία κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει εξαπολύσει «πόλεμο» μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε πως η σύγκρουση περιελίσσεται «εκτός ελέγχου». Ομιλώντας μετά από μία ειδική έκτακτη σύνοδο κορυφής όπου συζητήθηκε η κρίση, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, είπε πως «η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίζει να υποκρίνεται οτι δεν έχει «άμεση» ανάμειξη στη σύγκρουσή.»

«Παρά τις απατηλές αρνήσεις τις Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως διασχίσει τα σύνορα στην ανατολική και νότιο-ανατολικη Ουκρανία…» είπε. «Ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει τους αυτονομιστές με άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων. Η Ρωσία πραγματοποιεί πυρά κατά της Ουκρανίας από την Ρωσική επικράτεια και από το εσωτερικό της Ουκρανίας. Επι πλέον, η Ρωσία συνεχίζει να διατηρεί εκατοντάδες ετοιμοπόλεμους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτή είναι μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.»

Στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στην πόλη Γουέλς, οι ηγέτες του NATO θα συναντηθούν με τον Πέτρο Ποροσένκο, τον νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας, για να επιβεβαιώσουν αυτό που ο Ράσμουσεν περιέγραψε ως  «ακλόνητη υποστήριξη» προς την Ουκρανία.

Διπλωματικές πηγές έχουν πει στην Daily Telegraph πως η Ουκρανία θα ζητήσει ένα πακέτο «μη-φονικής» βοήθειας που θα περιλαμβάνει εκατοντάδες συλλογές νέων στολών, κρανών, αλεξίσφαιρων και εξοπλισμό επικοινωνιών. Οι Ουρανοί Αρχηγοί Επιτελείων επιθυμούν επίσης πρόσβαση σε εξελιγμένες εικόνες δορυφόρων των ΗΠΑ και του NATO με θέσεις των Ρωσικών στρατευμάτων.

Του Colin Freeman
Απόδοση από το telegraph.co.uk για το Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: