F-22 λαμβάνει θέση για εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag 14-3 τον Ιούλιο. Τα νεότερης τεχνολογίας αεροσκάφη, όπως τα F-22 και F-35 δεν μπορούν να ασκήσουν όλες τις δυνατότητες τους στην Red Flg είπε ο Πτέραρχος Μαίκ Χόσττζ.(Airman 1st Class Thomas Spangler / Air Force)

Ενώ ο στόλος μαχητικών πέμπτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ωριμάζει την κυριότερη εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση, η USAF πρέπει να στραφεί προς την εικονική εκπαίδευσή των πιλότων ώστε να δοκιμάσει τα όρια αντοχής και δυνατοτήτων των F-22 και F-35, δήλωσε ο απερχόμενος Αρχηγός της Διοίκησης Αεροπορικού Πολέμου (Air Combat Command – ACC).

Οι ασκήσεις Red Flag, διεξάγονται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αεροπορική Βάση Νέλις, στη Νεβάδα, εκπαιδεύονται περισσότερα από 27000 άτομα τα οποία πετούν ή υποστηρίζουν αεροπορικές επιχειρήσεις των 1200 αεροσκαφών και 20000 εξορμήσεων ανά έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Βάσης.

Όμως ο Πτέραρχος Μάικ Χόστατζ δήλωσε πως μια αλλαγή από την πραγματική πολεμική εκπαίδευση στην εικονική, θα υποβάλει τους πιλότους σε ρεαλιστικά σενάρια τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στους ουρανούς της Νεβάδα.

«Η πέμπτη γενιά μας προσέφερε πλεονεκτήματα και δυσχέρειες οι οποίες πιέζουν τη δυναμικότητα μου στις Red Flag ώστε να παρέχω το ίδιο επιχειρησιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον,» δήλωσε ο Χόστατζ τον προηγούμενο μήνα σε ομιλία του στην Air Force Association στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. «Δεν μπορώ να επιδείξω τις πλατφόρμες πέμπτης γενιάς επειδή: Α είναι πολύ καταστροφικές και Β, δεν θέλω να γνωρίζουν οι «κακοί» τι είμαι ικανός να καταφέρω.»

Η άσκηση ξεκίνησε το 1975 μετά τα σκληρά διδάγματα που αποκτήθηκαν στο πόλεμο του Βιετνάμ. Οι περισσότεροι πιλότοι καταρρίφθηκαν κατά τις 10 πρώτες αποστολές τους. Η ιδέα στην Red Flag είναι να αναπαραχθεί η πολυπλοκότητα και το χάος της μάχης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιλότους να αποκτήσουν το βάπτισμα του πυρός, χωρίς να δεχθούν βολές από πραγματικά βλήματα και πυραύλους.

Ωστόσο, τα νεότερης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-22 και F-35, δεν μπορούν να ασκήσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους στην Red Flag, πρόσθεσε ο Χόστατζ.

Στελέχη της USAF που εργάζονται στην εξέλιξη των εξομοιωτών έχουν διαπιστώσει ευρεία υποστήριξη για μια εξέλιξη σε μια περισσότερο εικονική εκπαίδευση, καθώς η USAF αναζητεί των περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

«Υπάρχουν προκλήσεις για την τυποποιημένη διαδικασία χρηματοδότησης» είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μοντέλων και Εξομοιωτών της USAF Σμήναρχος Φρανζ Πλεσα σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο. «Οταν όμως πρόκειται να προαποφασιστεί πότε (η εικονική εκπαίδευση) θα ξεκινήσει ή η καθοδήγηση που χρειαζόμαστε (απο τους Πτεράρχους), αυτό είναι το εύκολο τμήμα, η υποστήριξη έρχεται.» 

Οι βιομηχανίες εικονικής πραγματικότητας «πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς το σημείο όπου δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις με σιγουριά αν βρίσκεσαι μέσα σ’ενα εξομοιωμένο περιβάλλον ή σ’ενα πραγματικό,» είπε ο Πλεσα.

Εντούτοις, ακόμη δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Η εικονική πραγματικότητα ακόμη δεν μπορεί να υποκαταστήσει το «κιναισθητικό περιβάλλον» ή τις αισθητηριακές εισροές τις οποίες νιώθεις στην πραγματική μάχη. Μέχρι οι εξομοιωτές να μπορέσουν να προσομοιάσουν επιχειρησιακή πτήση μάχης, η USAF θα πρέπει να βασίζεται στις μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικές ασκήσεις, είπε ο Χόστατζ.

«Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις κάποιον σε (εικονικό) περιβάλλον και να λάβει αρνητική εκπαίδευσή,» είπε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παρακολούθησης και Αναγνώρισης της USAF Υποπτέραρχος Τζάκ Σάναχαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου «C4ISR και Δικτύων» τον Μαιο, «πρέπει να είναι ρεαλιστική εκπαίδευση, και έχοντας παρακολουθήσει, στο παρελθόν, κάποιες εικονικές ασκήσεις Red Flag, έχουμε διανύσει μία μεγάλη διαδρομή, και αυτό για μένα δείχνει που ακριβώς πρέπει να ποντάρουμε κάποιες από τις μελλοντικές επενδύσεις μας.»

Ένας ακόμη περιορισμός της Red Flag είναι πως προορίζεται μόνο για εκπαίδευση. Οι πιλότοι δεν μπορούν να εξαπολύσουν πραγματικούς πυραύλους, και κανένας δεν ανατινάζεται στους αιθέρες πάνω από τη Νεβάδα.

«Αυτό αλλάζει ριζικά τη δυναμική των επιχειρήσεων,» είπε ο Χόστατζ. «Εισέρχεσαι στην πραγματικότητα όταν άνθρωποι ανατινάζονται στα αλήθεια, φαίνεται διαφορετικό και αντιδράς διαφορετικά. Αυτό δεν μπορείς να το αποκτήσει στις μάχες της Νέλις αλλά μπορείς να το δεις στην εικονική βάση δεδομένων.»

Η Red Flag δεν θα παρεκκλίνει αν η εικονική πραγματικότητα γίνει μια αλήθεια, αλλά θα αλλάξει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της άσκησης.

«Θα συνεχίσω να εκτελώ ασκήσεις Red Flag, θα συνεχίσω να εκτελώ αληθινή εκπαίδευση με πραγματικές πλατφόρμες,» είπε ο Χόστατζ. «Όμως το μέρος όπου προκειται να βγάλω τα γάντια μου, το μέρος όπου μπορώ να παρουσιάσω όλα μου τα «πλεονεκτήματα» και να πάρω την πλήρη δυνατότητα μου θα είναι σε μια εικονική βάση δεδομένων.»

Τα πεδία υποστήριξης μάχης, συντήρησης και παροχής ιατρικών βοηθειών έχουν δει μεγάλη αύξηση στην χρήση των προσομοιωτών στα προηγούμενα χρόνια, είπε ο Μίκ Γκόλσον, ένα ανώτερο στέλεχος στο ερευνητικό γραφείο ICF International.

Νεοι εξομοιωτές παρέχουν εκπαίδευσή σε αξιωματικούς του υγειονομικού στην Διακλαδική Βάση Ιατρικών Μοντέλων και Εικονικής Εκπαίδευσης San Antonio της USAF στο Randolph του Τέξας.
Οι προκεχωρημένοι παρατηρητές (JTAC/FAC) έχουν μια μονάδα εικονικής εκπαίδευσής για το σχολείο τους, η οποία διαθέτει 270 μοιρών εικονική ψηφιακή εικόνα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται στην κλήση αεροπορικών επιδρομών. Στην αεροπορική βάση Έγκλιν στη Φλόριντα, οι τεχνικοί χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να εκπαιδευτούν στην συντήρηση των πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκάφων F-35 πριν εισέλθουν στις επιχειρησιακές πτήσεις ρουτίνας.

«Θα κοστίσει αρκετά χρήματα για να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τώρα, όμως, μπορείς να κερδίσεις στην εκπαίδευση εισάγοντας όλα τα παραπάνω σε έναν εξομοιωτή πολύ πριν την ολοκληρωτική ανάπτυξη  ή την πλήρη είσοδο του συστήματος σε υπηρεσία.» είπε ο Γκόλσον.

Ωστόσο, μόνο η εικονική εκπαίδευση μπορεί να πει τόσο μακριά, είπε.

«Σε κάποιο σημείο του εκπαιδευτικού κύκλου, θα χρειαστεί να εισελθεις στη θέση ενός F-22 και να πετάξεις με αυτό. Σε κάποιο άλλο σημείο θα πρέπει να εργαστείς μέσα σ’αυτο το F-22,» είπε ο Γκόλσον. «Όμως, πόση εκπαίδευση  θα πρέπει να κάνεις πριν το αγγίξεις πραγματικά;»

Απόδοση απο το airforcetimes.com για το Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: