Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στην Κίνα μετά από δώδεκα χρόνια. (Υπ.Αμ.Κύπρου)

Την πρώτη μετά από 12 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, πραγματοποιεί ο Υπουργός κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Στρατηγό Xu Qiliang, δεύτερο στην τάξη μετά τον Πρόεδρο της χώρας.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε αυτήν έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων τόσο στα θέματα άμυνας και ασφάλειας όσο και ευρύτερα, σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός και η πολιτιστική συνεργασία.

Ο ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της στην κρίση του Λιβάνου του 2006 καθώς και στην πρόσφατη επιχείρηση απομάκρυνσης και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο κ. Υπουργός, αφού ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, διαβίβασε τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Κίνα σε όλους τους τομείς. Εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, για τη διαχρονική στάση αρχών της Κίνας στο κυπριακό πρόβλημα και ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Φωκαΐδη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκε με την συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Άμυνας και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας, Στρατηγό Chang Wanquan το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2014.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: