Μαχητικό αεροσκάφος F-15 των ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) χρησιμοποιεί αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες που έχει κλέψει από τον Ιρακινό Στρατό.

Δυτικές διπλωματικές πηγές είπαν πως ο ISIL χτύπησε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Είπαν πως ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15 χτυπήθηκε από πυρά του ISIL στα τέλη Αυγούστου τα οποία κατέστρεψαν το υδραυλικό σύστημα και υποχρέωσαν το αεροσκάφος να προσγειωθεί στην γειτονική Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι δεν  μπόρεσαν να ταυτοποιησουν τις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες που αναπτύχθηκαν από το ISIL σύμφωνα με δημοσίευμα της Middle East Newsline. Αλλά αναγνώρισαν πως οι περισσότεροι στρατιωτικοί εξοπλισμοί του εκλάπησαν από το Ιράκ και χρησιμοποιούνται από το ISIL ήταν Αμερικάνικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και οχημάτων μάχης.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως το ISIL χρησιμοποιεί το πυροβολικό, που αιχμαλώτισε από στρατιωτικές βάσεις του βορείου Ιράκ τον Ιούνιο του 2014.

«Χρησιμοποιούν αυτές τις πυροβολαρχίες για να προστατεύσουν τις θέσεις τους από τις αεροπορικές επιδρομές,» είπε ένας αξιωματούχος.

Την 7η Σεπτεμβρίου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιτέθηκε σε θέσεις αντιαεροπορικών του ISIL κοντά στο φράγμα της Χαντίτα στο βόρειο Ιράκ. Τουλάχιστον πέντε επιδρομές επιβεβαιώθηκαν, οι οποίες είχαν ως στόχο πλατφόρμες μάχης των ΗΠΑ που κλάπηκαν από το ISIL.

«Οι επιδρομές κατέστρεψαν τέσσερα οχήματα Χαμερ του ISIL, τέσσερα οπλισμένα όχημα του ISIL -δυο εκ των οποίων μετέφεραν αντιαεροπορικό πυροβολικό- μία θέση μάχης του ISIL, ένα σταθμό διοικήσεως του ISIL, και μία αμυντική θέση μάχης του ISIL,» είπε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

H CENTCOM δεν δήλωσε αν το ISIL, το οποίο επιτίθεται σε εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες κοντά στην Βαγδάτη, ενεργοποίησε τις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες του. Η δήλωση έλεγε πως τα μαχητικά των ΗΠΑ «εξήλθαν από τις περιοχές προσβολής με ασφάλεια.»

Απόδοση από το World Tribune για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: