Στρατιώτες με φορητό αντιαεροπορικό σύστημα 9K333 Verba. (rbth.ru)

Σύμφωνα με το RBTH, το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα Verba (το οποίο διαθέτει δυνατότητα εντοπισμού στόχου υπό οποιαδήποτε παρεμβολή), έχει εισέλθει στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αντικαθιστώντας το Igla-S. Το φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει εξελιχθεί από το Γραφείο σχεδιασμού Οργάνων, έχει εισέλθει σε υπηρεσία με μία από τις Μεραρχίες των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων και σε μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια.

Τα νέα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα (MANPADS) προκειται να αντικαταστήσουν τα προηγούμενης γενιάς συστήματα Igla-S τα οποία είναι σε υπηρεσία.

«Τα Verba θα παραδοθούν όχι μόνο στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Τυφεκιοφόρων και Τεθωρακισμένων, αλλά επίσης και στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις, όπως επίσης και τους Πεζοναύτες. Σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα με το νέο MANPADS,» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην RBTH.

H ίδια πηγή δήλωσε επίσης πως, πιθανών, στο άμεσο μέλλον το νέο MANPADS να αντικαταστήσει το οπλοστάσιο αντιαεροπορικής άμυνας, και πως θα υπάρξουν εκδόσεις για ενσωμάτωση σε τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Ο Verba μπορεί να εξουδετερώσει μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και πυραύλους πλεύσης (κρούζ). Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο Verba και τα ρωσικά MANPADS της τελευταίας γενιάς είναι η πολυφασματική οπτική κεφαλή θερμικής αναζήτησης (GOS), με την οποία ο πύραυλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα εγκλωβισμένο στόχο από ψευδείς στόχους θερμότητας, οι οποίοι είναι πλέον στα απαιτούμενα αμυντικά συστήματα όχι μόνο των μαχητικών, βομβαρδιστικών, επιθετικών ελικοπτέρων και επιθετικών αεροσκάφων, αλλά επίσης και μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πύραυλος Verba μπορεί να ξεχωρίσει στους στόχους του σε τρία φάσματα, οπότε ο εντοπισμός  ενός στόχου είναι εφικτός, ακόμη και όταν υποτιθέμενοι προβολείς LASER επιχειρήσουν να τυφλώσουν με τις ακτίνες τους το GOS MANPADS.

Οι σύγχρονοι ερευνητές θερμότητας μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναχαιτίσουν στόχους με χαμηλό θερμικό ίχνος, όπως UAV και πύραυλοι κρούζ. Ούτε τα ελικόπτερα με ειδικά ενσωματωμένες συσκευές ελαχιστοποίησης θερμότητας του κινητήρα είναι ασφαλή από το Verba.

O Verba είναι ένα προηγμένο όπλο με διάφορους τρόπους. Ενσωματώνει πυραυλο-κινητήρα βελτιωμένης απόδοσης και βαρύτερη κεφαλή (περίπου 1,5 κιλά), όπως επίσης και διευρυμένο βεληνεκές.

To νέο MANPADS τώρα μπορεί να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις από 500 έως 6500 μέτρα, υψόμετρα πάνω από 4,5 χιλιόμετρα, και με ταχύτητα μεγαλύτερη των 500 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Παρουσίαση ρωσικών MANPADS με το 9K333 Verba στο βάθος. (armamentresearch.com)

Βιντεο που δείχνει την κατάρριψη Ουκρανικού An-26 από MANPADS Verba 9K333 στα ανατολικά της χώρας. Ιούνιος 2014.

Απόδοση από Army Recognition για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: