Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου επιδίδεται η τουρκική πολεμική αεροπορία από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε και ο πρώτος, έπειτα από πολλές εβδομάδες, πλους τουρκικού πολεμικού εντός των χωρικών μας υδάτων. Στο ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες ή αποσπασματικές ενέργειες, αλλά για συγκροτημένη και προγραμματισμένη δραστηριότητα που έχει στόχο να αμφισβητήσει τόσο τον εναέριο χώρο των 10 μιλιών όσο και την υφαλοκρηπίδα των νησιών.

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η τακτική της διπλής αμφισβήτησης, δηλαδή του ελληνικού εναέριου χώρου μέσω των πτήσεων των CN-235 και της υφαλοκρηπίδας μέσω των πλόων, μπαίνει στον τρίτο χρόνο και φαίνεται ότι παγιώνεται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ενώ στο παρελθόν η έξαρση τέτοιων φαινομένων συνέπιπτε με τις ασκήσεις, διαπιστώνεται ότι τώρα οι πλόες και οι παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα ανεξαρτήτως ασκήσεων.

Χθες μόνο, καταγράφηκαν 22 παραβιάσεις από 2 αεροσκάφη τύπου CN-235 σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Την Τρίτη, άλλωστε, η κορβέτα «Bafra» εγκαινίασε τους πλόες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων κινούμενη από την Εύβοια προς την Τζιά. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της Π.Α., ενώ το Π.Ν. παρακολουθούσε την κορβέτα σε όλη τη διάρκεια του πλου.

Παναγής Γαλιατσάτος

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: