H Νότια Κορέα πρόσφατα οριστικοποίησε την προμήθεια 40 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F35A απο τις ΗΠΑ. (Locheed Martin -Flickr)

Σε αυτό που βιομηχανικοί παρατηρητές ονομάζουν ως την πιο ασυνήθιστη συμφωνία αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ) που συνοδεύει μια μεγάλη αμυντική προμήθεια. Η βιομηχανία Lockheed Martin (LM) ανακοίνωσε πως πρόκειται να αγοράσει έναν ευρωπαϊκής κατασκευής δορυφόρο στρατιωτικών επικοινωνιών για τη Νότια Κορέα ως μέρος της προμήθειας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η LM, η οποία κατασκευάζει δικούς της δορυφόρους, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος του νέου δορυφόρου ή το όνομα του κατασκευαστή του, όμως δήλωσε πως το διαστημόπλοιο θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας συστήματα τα οποία θα εναρμονίζονται με τις στρατιωτικές απαιτήσεις της Νότιας Κορέας.

«Η δέσμευση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της LM …ενισχύει άμεσα τις απαιτήσεις της εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, δίνει τη δυνατότητα μεγάλης κορεάτικης βιομηχανικής δραστηριότητας και μεταβιβάζει ένα μεγάλο όγκο υψηλής τεχνολογίας στη Δημοκρατία της Κορέας,» δήλωσε η LM.

O Στιβ Όβερ, ο διευθυντής ανάπτυξης διεθνών υποθέσεων του προγράμματος F-35, είπε πως η LM πρόκειται να αγοράσει τον δορυφόρο και να τον εκτοξεύσει στο διάσημα μέχρι το 2017, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων εξοπλισμών ελέγχου και τεχνικής εκπαίδευσης. Αρνήθηκε να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) είπαν οτι πιστεύουν πως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια βιομηχανία των ΗΠΑ συμπεριέλαβε έναν δορυφόρο σε μία υποτιθέμενη «συμφωνία ΑΩ» σε σύμβαση πώλησης αμυντικών συστημάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο στόχος των ΑΩ της Νότιας Κορέας ήταν το 50 τοις εκατό από την συνολική αξία των μαχητικών αεροσκαφών.

Οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά οι συμφωνίες ΑΩ είναι προϊόν επεξεργασίας ανάμεσα στην βιομηχανία και την κυβέρνηση-πελάτη. Ένας αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε πως το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την συνολική συμφωνία των F-35, συμπεριλαμβανομένου του όποιου κόστους των ΑΩ, αλλά ή απόφαση να συμπεριληφθεί ο ευρωπαϊκός δορυφόρος ήταν «καθαρά» θέμα της Νότιας Κορέας και της LM.

«To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε συμφωνία ΑΩ ανάμεσα σε βιομηχανία των ΗΠΑ και ξένη Κυβέρνηση,» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Τέτοιες συμφωνίες είναι μια συνηθισμένη απαίτηση των Κυβερνήσεων για να «συμψηφίσουν» το κόστος των νέων οπλικών συστημάτων.

Χρηματοδοτούν ενα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, που κυμαίνονται από συγκροτήματα όπλων έως άσχετα πράγματα όπως η κατασκευή ξενοδοχείου ή και χρηματοδότηση ταινιών. Σε μια περίπτωση το 2005, η Ταϊλάνδη ζήτησε από την LM να αγοράσει 80 χιλιάδες τόνους κατεψυγμένων κοτόπουλων ως αποτέλεσμα ως μέρος της εν τέλει αποτυχημένης προσπάθειας να πουλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Αναλυτές και διοικητικά στελέχη της βιομηχανίας λένε πως τα τελευταία χρόνια οι συμφωνίες ΑΩ έχουν γίνει ακόμη πιο εξεζητημένες όμως το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας για ένα δορυφόρο είναι μια νεα εξέλιξη.

Οι περισσότερες πωλήσεις έως τώρα του F-35 έχουν γίνει σε χώρες που έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη του αεροσκάφους και πληρούν τις προϋποθέσεις για την βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35. Οι δύο άλλες πωλήσεις της Lockheed σε χώρες εκτός των χωρών συνεργασίας, σε Ισραήλ και Ιαπωνία, σύμφωνα με στελέχη της LM δεν περιελάμβαναν συμφωνίες ΑΩ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΑΩ με την Σεούλ, η LM πρόκειται να παρέχει επίσης μηχανική τεχνογνωσία και τεχνική βιβλιογραφία ώστε να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος.

Απόδοση από το Reuters για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: