Φωτογραφία απο τις βλητικές δομικές του M829E4 με άρμα μαχης M1A2 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ. (army-technology.com)

H βιομηχανία άμυνας και αεροδιαστημικής Orbital ATK ανακοίνωσε την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 ότι το τακτικό πυρομαχικό Προηγμένης Κινητικής Ενεργείας (AKE) M829E4 των 120 χιλιοστών έχει ολοκληρώσει τις δόκιμες αποδοχής και εισήλθε στην φάση παραγωγής. Ένα πλήρες κείμενο της απόφασης αποδέσμευσης του υλικού αναμένεται να εκδοθεί πριν από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2016, ανακοίνωσε η αμερικάνική βιομηχανία.

Η σημερινή σύμβαση παραγωγής του M829E4 από την Orbital ATK περιλαμβάνει την παραγωγή της πρώτης χρόνιας και το δικαίωμα επιλογών για δύο εν-συνεχεία έτη παραγωγής με συνολική αξία τα 80 εκατομμύρια δολάρια ($). Οι συμβάσεις πυρομαχικών υπογράφονται από την υπηρεσία διαχείρισης προγραμμάτων του στρατού των ΗΠΑ, Maneuver Ammunition Systems (MAS) μέσω της δικαιοδοσίας της ως τον Ενιαίο Διαχειριστή Συμβατικών Πυρομαχικών, την οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την προμήθεια πυρομαχικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια της περισσότερων από τριάντα ετών εμπειρίας μας στα πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, έχουμε συνεργαστεί με τον Στρατό των ΗΠΑ στην πιστοποίηση των 11 από τους 13 τύπους τακτικών και εκπαιδευτικών πυρομαχικών των 120 χιλ. για το άρμα μάχης Abrams,» είπε ο Ντάν Όλσον, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Συστημάτων Πυρομαχικών της Orbital ATK.

«Από την αρχική προσφορά του 120 χιλιοστών πυρομαχικού το οποίο αύξησε την ισχύ πυρός του Abrams από μια πλατφόρμα πυροβόλου των 105 χιλ. σε 120 χιλ. έως σήμερα, η εταιρεία μας έχει θέσει ως προτεραιότητα την συνεργασία με τον Στρατό για την διατήρηση του κύρους του Abrams ως το κυρίαρχο άρμα σε όλο τον κόσμο,» πρόσθεσε.

Την 11η Ιουλίου 2011, η ATK ανέλαβε σύμβαση τριετούς διάρκειας αξίας 77 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και πιστοποίηση του M829E4 AKE για το άρμα μάχης του Στρατού των ΗΠΑ, M1A2 SEP (Πακέτο Ενισχυμένων Συστημάτων).

Το διατρητικό βλήμα με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους – με Τροχιοδείκτη M829E4 του Στρατού των ΗΠΑ είναι το πέμπτης γενιάς 120 χιλ. βλήμα κινητικής ενεργείας που διαθέτει διατρητή ικανό να εξουδετερώσει όλες τις σημερινές, σύγχρονες σουίτες θωράκισης όπως επίσης και τις υπό σχεδιασμό μελλοντικές θωρακίσεις.

Το βλήμα ενσωματώνει προηγμένη σχεδίαση, μεγάλη διατρητική ράβδο και πλήρες συνθετικό κέλυφος που διευκολύνει την πιο αποδοτική μεταφορά ενέργειας με σκοπό την μεγιστοποίηση της διατρητικής δύναμης της ράβδου. Η χρήση του μοναδικού προωθητικού γεμίσματος διατηρεί σταθερή την ταχύτητα εξόδου από το πυροβόλο σε θερμοκρασίες λειτουργίας που κυμαίνονται από ακραίο ψύχος σε ακραία ζέστη.

Επιπλέον, ο πυροσωλήνας του προηγμένου προωθητικού γεμίσματος ενσωματώνει ένα δακτύλιο μεταφοράς που βελτιώνει την προστασία του πληρώματος κατά τον χειρισμό του.


Βίντεο σχετικό με τα πυρομαχικά του άρματος μάχης M1 Abrams.

3 Σχόλια

    • Δούκας Γαϊτατζής

      Η ράβδος του βλήματος M829E4 είναι από κράμα απεμπλουτισμένου ουράνιου «depleted uranium» (DU), συνήθως το υλικό που χρησιμοποιεί η ATK στην διατρητική ράβδο των βλημάτων κινητικής ενεργείας είναι το Uranium-238 το οποίο αναλόγως την χρήση που προορίζεται έχει ανάλογα μείγματα ποσοτήτων μετάλλων όπως το τιτάνιο.

      Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: