«Πρακτικά θα μπορούσες να τα έχεις αυτά στο πεδίο της μάχης» αναφέρει ο Τζέρεμι Ντάνφορθ, μηχανικός της Raytheon που έχει εκτυπώσει πυραυλοκινητήρες. «Μηχανές που φτιάχνουν μηχανές. Ο χρήστης θα μπορεί να εκτυπώνει on demand. Αυτό είναι το όραμα». (raytheon)

Η τρισδιάστατη εκτύπωση διεισδύει δυναμικά σε πολλούς τομείς της σύγχρονης βιομηχανίας, και η άμυνα και η στρατιωτική τεχνολογία δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Ερευνητές της Raytheon Missile Systems ανακοίνωσαν ότι έχουν επιτύχει ήδη την κατασκευή σχεδόν κάθε εξαρτήματος ενός κατευθυνόμενου όπλου μέσω 3-D printing- περιλαμβανομένου πυραυλοκινητήρα, πτερυγίων, τμημάτων καθοδήγησης και συστημάτων ελέγχου κ.ά.

«Πρακτικά θα μπορούσες να τα έχεις αυτά στο πεδίο της μάχης» αναφέρει ο Τζέρεμι Ντάνφορθ, μηχανικός της Raytheon που έχει εκτυπώσει πυραυλοκινητήρες. «Μηχανές που φτιάχνουν μηχανές. Ο χρήστης θα μπορεί να εκτυπώνει on demand. Αυτό είναι το όραμα».

Η όλη ιδέα παραπέμπει άμεσα σε σενάρια στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας, με προηγμένα συστήματα που μπορούν -χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία ή άλλες αντίστοιχα «εξωτικές» μεθόδους- να κατασκευάζουν μόνα τους τα πυρομαχικά που χρειάζονται.

Γενικότερα, η Raytheon δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα του 3-D printing, με σκοπό τη μείωση του κόστους που συνεπάγονται οι παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής.

«Η διασφάλιση της συνέπειας όσον αφορά την ακεραιότητα παραγωγής θα αποτελεί τμήμα των επόμενων βημάτων για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος» αναφέρει η Dr Τερέζα Κλέμεντ, ειδικός υλικών.

Η παρούσα μέθοδος για την κατασκευή μικροσκοπικών κυκλωμάτων περιλαμβάνει την αφαίρεση υλικού προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο «μονοπάτι». Αντίθετα, το 3-D printing απλά χρησιμοποιεί το υλικό που απαιτείται -και ως εκ τούτου, το κόστος μειώνεται.

Ωστόσο, θεωρείται ότι η στιγμή που στρατιώτες στο πεδίο της μάχης θα είναι σε θέση να φτιάχνουν επί τόπου πυραύλους είναι ακόμα μακριά, λόγω της μεγάλης γκάμας υλικού/μέσων που απαιτείται και της λεπτομέρειας που απαιτείται στη δουλειά.

naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: