Το κινέζικο αεροπλανοφόρο Liaoning (16)

Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει πως κατασκευάζει ένα ξεχωριστό αεροπλανοφόρο, και ότι πιθανόν να είναι πυρηνοκίνητο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το huanqiu.com, η κινεζόφωνη έκδοση της εφημερίδας Global Times, δημοσίευσε ένα εσωτερικό έγγραφο της Ναυπηγικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSIC). Η έκθεση αναφέρει ότι οι «αποστολές προτεραιότητας» της βιομηχανίας είναι η κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και ενός αεροπλανοφόρου. Αναφέρει επίσης ότι η πρόοδος των εργασιών είναι σταθερή.

«Οι αποστολές προτεραιότητας στην κατασκευή του αεροπλανοφόρου και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων έχουν διεξαχθεί ομαλά και με εξαιρετικά αποτελέσματα,» αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με μετάφραση που παρέχεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ταϊβάν.

Οι δημοσιεύσεις της Ταϊβάν προχωρούν ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι το έγγραφο δείχνει ότι το πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο της Κίνας ενδεχομένως να είναι πυρηνοκίνητο.

Ομοίως, τον Ιανουάριο του 2014 αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης επικαλέστηκαν ομιλία του διοικητή της Περιφέρειας Liaoning Wang Min ο οποίος δήλωσε ότι οι εργασίες του δεύτερου αεροπλανοφόρου τη Κίνας έχουν ξεκινήσει στην πόλη Dalian, και τελικά το Πεκίνο αναμένεται να κατασκευάσει τέσσερα αεροπλανοφόρα. Οι δημοσιεύσεις αυτές, ωστόσο, απομακρύνθηκαν άμεσα από τους λογοκριτές της Κίνας.

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επεσήμανε ότι, «Η Κίνα συνεχίζει το πρόγραμμα εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου και μπορεί να ναυπηγήσει αρκετά αεροπλανοφόρα κατά τα επόμενα 15 χρόνια.»

Οι εκθέσεις του Πενταγώνου συνεχίζουν λέγοντας ότι τα εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρα της Κίνας «θα διαθέτουν βελτιωμένη αντοχή στην μεταφορά και επιχειρησιακής χρησιμοποίησης περισσότερων τύπων μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικού πολέμου, έγκαιρης προειδοποίησης και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την δυνητική δύναμη κρούσης της Ομάδας Κρούσης Αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στην προάσπιση των συμφερόντων του Πεκίνου σε περιοχές εκτός της άμεσης περιφέρειας του,» ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Υποθέτοντας ότι παραμένει στο διαδίκτυο, η δημοσίευση του Global Times με την εσωτερική έκθεση της CSIC, είναι επομένως, η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση ότι σήμερα η Κίνα κατασκευάζει ένα εγχώριο αεροπλανοφόρο.

Απόδοση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: