Αεροσκάφος A-10 πανω απο το Αφγανιστάν. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. William Greer)

Η Πολεμική Αεροπορία (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έκλεισε οριστικά το θέμα συζήτησης σχετικά με τις πωλήσεις των αεροσκαφών A-10 Warthog στους συμμάχους της, λέγοντας στο Flightglobal.com ότι δεν θα πουλήσει το αεροσκάφος εγγύς προστασίας σε κανέναν.

Η Boeing είχε πυροδοτήσει εικασίες σχετικά με το αν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης του αεροσκάφους που θέλει να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία όταν αξιωματούχος της βιομηχανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπήρξαν «πρώιμες συζητήσεις» σχετικά με τις διεθνείς πωλήσεις.

«Είναι κάποιοι που μπορεί να ενδιαφέρονται, αλλά και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Πολεμική Αεροπορία ξεκινήσει τις αποσύρσεις,» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής μηχανικός των εξωτερικών προγραμμάτων της Boeing, Πωλ Σιζας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου τον Μάιο.

Την 23η Ιουλίου με ανακοίνωση της, ο εκπρόσωπος τύπου της USAF, Μελίσσα Μίλνερ δήλωσε: «Δεν προβλέπονται πωλήσεις του αεροσκάφους A-10 για κανέναν».

Κληθείσα να διευκρινίσει την δήλωση σε απάντηση ερώτησης, απάντησε ότι η USAF δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να θέσει προς πώληση το A-10.

Η απάντηση αναιρεί οποιεσδήποτε ελπίδες θα μπορούσε να έχει η Boeing σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την διατήρηση του αεροσκάφους από ένα ξένο πελάτη, αφού, όπως διαφαίνεται, η USAF θα προτιμήσει να στείλει ολόκληρο το στόλο για παλιοσίδερα ώστε να εξασφαλίσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια $ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η βιομηχανία λέει πως είναι ο πλησιέστερος σε έναν κύριο εργολήπτη για το αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Fairchild Republic στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η Boeing είναι πιο κοντά στο να κερδίσει εκ νέου ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων $ που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αεροσκάφους, και λέει ότι η συνέχιση των αναβαθμίσεων απο την USAF θα είναι φθηνότερη απ’το να την διακόψει σε αυτό το σημείο.

Παρά το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Διοίκησης Αεροπορικού Πολέμου (ACC) Πτέραρχος Χώκ Καρλαϊς περιγραφεί το A-10 ως το «καλύτερο αεροσκάφος εγγύς προστασίας,» η USAF βρίσκεται σε εκστρατεία απόσυρσης του στόλου των A-10 ως ένα μέτρο περιορισμού των δαπανών αφού με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2015 πρότεινε την απόσυρση του. Η υπηρεσία πρότεινε την απόσυρση του στόλου ξανά κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2016, λέγοντας ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να διατηρήσει εν υπηρεσία τα παλιά αεροσκάφη, και πρέπει να αποδεσμεύσει μηχανικούς ώστε να υποστηρίξει την ένταξη του διακλαδικού αεροσκάφους κρούσης F-35.

Το Κογκρέσο είναι σαφώς αντίθετο στην απόσυρση του αργού και χαμηλά ιπτάμενου αεροσκάφους λόγω των μοναδικών δυνατοτήτων του, αλλά επέτρεψε την μεταφορά ορισμένων αεροσκαφών σε «αποθήκευση τύπου 1000», η οποία διατηρεί το αεροσκάφος σε κατάσταση κοντά σε πτητική ετοιμότητα.

Επι του παρόντος υπάρχουν 140 αποσυρμένα Warthogs υπό την ευθύνη της 309ης Αεροδιαστημικής Ομάδας Συντήρησης και Ανακατασκευής (AMARC) στην αεροπορική βάση Ντειβις-Μονθαμ στην Αριζόνα. Από αυτά, 21 είναι σε αποθήκευση τύπου 1000, λέει η USAF.

A-10 Warthog

Αποδοση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: