Κυβερνητική ελεγκτική αρχή προειδοποίησε το Βρετανικό υπ. Άμυνας και την κατασκευάστρια βιομηχανία για τις υπερβάσεις κόστους στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων κλάσης Astute.Το Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Artful (S-121). (wmcnd.org.uk)

Το HMS Artful, το τρίτο από τα επτά νέα πυρηνoκίνητα επιθετικά υποβρύχια που προορίζονται για το Βασιλικό Ναυτικό, ξεκίνησε τις θαλάσσιες δόκιμες, δήλωσε την 13η Αυγούστου ο κατασκευαστής του σκάφους, BAE Systems Submarines.

Το υποβρύχιο κλάσης Astute εξήλθε από την αποβάθρα του ναυπηγείου της BAE στο Μπάροου-ιν-Φέρνες για τις πρώτες εν πλω θαλάσσιες δοκιμές πριν ενσωματωθεί με τα αδελφά υποβρύχια Astute και Ambush, που είναι ήδη σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το Artful, το οποίο κόστισε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες £ (1,56 δις δολάρια $), αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία προς τα τέλη του έτους.

Οπλισμένα με πυραύλους επίγειας προσβολής Tomahawk και τορπίλες Spearfish, τα υποβρύχια των 7400 τόνων κλάσης Astute αντικαθιστούν τα υποβρύχια κλάσης Swiftsure και Trafalgar που είναι στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού. Τα τέσσερα εναπομείναντα υποβρύχια στον προγραμματισμένο ενισχυμένο στόλο των εφτά υποβρυχίων βρίσκονται σε διάφορα κατασκευαστικά στάδια.

Τo HMS Audacious το επόμενο υποβρύχιο προκειται να ολοκληρωθεί στο ναυπηγείο της BAE, η οποία προετοιμάζεται να κατασκευάσει τα βαλλιστικά υποβρύχια νέας γενιάς της Βρετανίας, με την πρώτη κοπή μετάλλου να έχει προγραμματιστεί για το 2016. Η BAE αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του Audacious το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και το υποβρύχιο έχει προγραμματιστεί να εξέλθει από το ναυπηγείο την επόμενη χρονιά.

Οι θαλάσσιες δοκιμές του Artful ακολουθούν την έκθεση της κυβερνητικής «Αρχής Μεγάλου Έργου» (MPA) η οποία είχε προειδοποιήσει με μια προειδοποίηση βαθμού πορτοκαλί/κόκκινου μετά από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο δαπάνες στο πρόγραμμα Astute. Μια τέτοια προειδοποίηση χαρακτηρίζει ένα πρόγραμμα που απαιτεί επείγουσα δράση ώστε να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του.

Η BAE και το υπουργείο Άμυνας ανταποκρίθηκαν στις ελλείψεις με μια σειρά από πρωτοβουλίες βελτιώσεις που είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικότερων κινδύνων.

«Τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων είναι εξαιρετικά περίπλοκα και έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που τέθηκαν από την MPA,” είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Άμυνας. «Το πρόγραμμα Astute προχωρά για να παραδώσει παγκόσμιας κλάσης υποβρύχια με το τρίτο από τα εφτά προγραμματισμένα να εισέρχεται στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού στα τέλη του έτους.»

Η Κυβέρνηση δημιούργησε την «Αρχή Μεγάλου Έργου» το 2011 για να εξετάσει την πρόοδο σε σημαντικά μεγάλα προγράμματα όλων των υπηρεσιών. Τον Ιούνιο αναφέρθηκε ότι οι δαπάνες του προγράμματος Astute για το 2014 ήταν 87,5 εκατομμύρια £ πάνω από τα προγραμματισμένα 558 εκατ £.

Το πρόγραμμα κατασκευής, που από νωρίς η σύμβαση του είχε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος.

Απαντώντας σε δημοσίευμα εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδας που στοχοποιεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, η BAE υπερασπίστηκε το πρόγραμμα.

Με ανακοίνωση της δήλωσε: «Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός πυρηνοκίνητου υποβρύχιου είναι ένα από τα πιο σύνθετα μηχανικά προγράμματα στο κόσμο, και η BAE Systems εργάζεται στενά με το υπουργείο Άμυνας για να αναπτύξει μια βιώσιμη επιχείρηση υποβρυχίων.»

«Το Artful απέπλευσε σήμερα για να αρχίσει τις θαλασσιές δοκιμές που έχουν ξεκινήσει σε σημαντικά καλύτερο, περισσότερο ώριμο, καθεστώς υλικών από ότι οι προκάτοχοι του. Αυτό είναι το τρίτο από τα εφτά εξαιρετικά ικανά υποβρύχια που θα παραδοθούν στο Βασιλικό Ναυτικό, και οι βελτιώσεις που έγιναν στο Artful θα ενσωματωθούν σε όλα τα υπόλοιπα υποβρύχια της κλάσης,» ειπε η BAE.

Βίντεο από την πρώτη είσοδο του υποβρύχιου στη θάλασσα.

Απόδοση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: