Τουρκικό όχημα Kobra. (Mehmet Tozlu/Flickr)

Η Τουρκική Κυβέρνηση και ο Στρατός συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τα θωρακισμένα οχήματα τους μετά τον απόηχο της ανατίναξης νάρκης η οποία προκάλεσε τον θάνατο των στρατιωτών που επενέβαιναν σε ένα ελαφρά θωρακισμένο όχημα στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η απόφαση για την αναβάθμιση του στόλου των ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων λήφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία προέδρευε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση ήταν και η αμυντική βιομηχανία.

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ πάρεση για πρώτη φορά στη συνάντηση ως Αρχηγός του Στρατού.

Ο αριθμός των οχημάτων Kirpi, ένα όχημα ανθεκτικού σε νάρκες, προστατευόμενο από ενέδρες (MRAP), πρόκειται να αυξηθεί. Το θωρακισμένο Cobra, το οποίο είναι λιγότερο ανθεκτικό στις νάρκες, χρησιμοποιείται πιο συχνά από τον Στρατό κατά την μεταφορά προσωπικού στις περιοχές όπου εκτελούνται οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Την 19η Αυγούστου, οχτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα τύπου Cobra στην επαρχία Περβάρι στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Σίιρτ, όταν μια τηλεχειριζόμενη νάρκη ενεργοποιήθηκε από τους μαχητές του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει περισσότερα από 600 οχήματα Kirpi.

Tα οχήματα Kirpi μπορούν να μεταφέρουν έως 13 άτομα και κινηθούν σε έδαφος οποιασδήποτε κατάστασης με μεγίστη ταχύτητα 105 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η προμήθεια περισσότερων οχημάτων MRAP, που χρησιμοποιούνται από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για να αντέχουν τις επιθέσεις από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανικούς (IED) και ενέδρες.  Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως από στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ενέδρα του PKK σε φάλαγγα οχημάτων του τουρκικού στρατού την 3η Αυγούστου στην νοτιοανατολική Τουρκία.
https://www.youtube.com/watch?v=esu2BbLEETs

Απόδοση απο την hurriyetdailynews.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: