Το nEUROn κατά τις δόκιμες στην Σαρδηνία. (©Alenia Aermacchi)

Η εκστρατεία των δοκιμαστικών πτήσεων στην Ιταλία του Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Μάχης nEUROn ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επίτευξη των στόχων που είχαν προκαθοριστεί, αποδίδοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το πρόγραμμα.

Το nEUROn είναι το Ευρωπαϊκό έκθεμα τεχνολογίας πλήρους κλίμακας για ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης (UCAV) που αναπτύχθηκε από μια βιομηχανική ομάδα με επικεφαλής την Dassault Aviation με την συνεργασία των: Finmeccanica-Alenia Aermacchi, Saab, Airbus Defence & Space, RUAG και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Το αερόχημα αναπτύχθηκε στην αεροπορική βάση Ντεσιμομανού της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαρδηνία της Ιταλίας, όπου εκεί εκπλήρωσε μια σειρά σημαντικών επιχειρησιακών δοκιμών. Ειδικότερα, οι 12 εξαιρετικά ευαίσθητες αεροπορικές εξορμήσεις έδωσαν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της μαχητικής ικανότητας του nEUROn, η χαμηλή σκέδαση στόχου (RCS: Radar Cross Section) και η χαμηλή υπέρυθρη υπογραφή του, κατά τη διάρκεια αποστολών που εκτέλεσε σε διαφορετικά υψόμετρα και προφίλ πτήσεων και κατά δύο επίγειων και ιπτάμενων «απειλών» ραντάρ, στην τελευταία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό Eurofighter Typhoon.

Κατά τη ανάπτυξη στην Ιταλία το nEUROn επιβεβαίωσε την ήδη διαπιστωμένη απόδοση και υψηλή λειτουργική αξιοπιστία του. Ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι, η επόμενη φάση δοκιμών θα διεξαχθεί στην Σουηδία, στην αεροπορική βάση Βιντσιελ, όπου θα πραγματοποιηθούν δοκιμές χαμηλής παρατηρησιµότητας (Observability) και άφεσης πυρομαχικών από την αποθήκη πυρομαχικών του αεροχήματος.

Η αναπτυξιακή δραστηριότητα του αερόχηματος εκθέτη είναι ένα σημαντικό βήμα στην διαδικασία ωρίμανσης της νέο-αποκτηθείσας τεχνολογίας, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο επικινδυνότητας των μελλοντικών επενδύσεων στα UAS στην Ευρώπη και κινείται μπροστά προς την εξέλιξη των συστημάτων για επιχειρησιακή χρήση.

Η συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα του nEUROn.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: