Η Ηνωμένη Αεροπορική Βιομηχανία (UAC), σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή των “αόρατων” μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς T-50 PAKFA. Το όγδοο πρωτότυπο T-50 το οποίο είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της Μόσχας για το μαχητικό αεροσκάφος της επόμενης γενιάς – πρόκειται να κάνει την πρώτη του πτήση την 20η Ιουνίου.

“Εν αντιθέσει με το προηγούμενο αεροσκάφος, η όγδοη άτρακτος είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα συστήματα και εξοπλισμό που προβλέπονται από τις προδιαγραφές για την κατασκευή του μελλοντικού συστήματος αεροσκάφους πρώτης γραμμής”, δήλωσε πηγή προερχόμενη από την αμυντική βιομηχανία στην ρωσόφωνη εφημερίδα “Ισβεστια”. “Με την έλευση του νέου μαχητικού, μπορούμε να πούμε οτι το T-50 έχει φτάσει σε ένα στάδιο όπου είναι ετοιμοπόλεμο και έτοιμο για μαζική παραγωγή και για χρήση από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις”.

Συνολικά τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη T-50 βρίσκονται σε διάφορα στάδια της τελικής συναρμολόγησης στο εργοστάσιο του Συνδέσμου Αεροπορικής Παραγωγής Κομσομλσκ ον Αμουρ στην Ρωσική Από Ανατολή. Το ένατο αεροσκάφος πρόκειται να ενταχθεί στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του T-50 το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την πηγή της “Ισβέστια”.
Οι παραδώσεις του νέου μαχητικού αεροσκάφους πρόκειται να ξεκινήσουν το 2017.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να κάνει μια αρχική προμήθεια μόνο δώδεκα επιχειρησιακών αεροσκαφών T-50. Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα δώδεκα πρώτα αεροσκάφη παραγωγής σε επιχειρησιακές δοκιμές πριν η Μόσχα δεσμευτεί να προμηθευτεί περισσότερα από τα νέα ακριβά “αόρατα” μαχητικά.
Πράγματι, σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, υπάρχει μια έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του Ρωσικού Στρατού για το εάν ένα “αόρατο” αεροσκάφος όπως το T-50 αξίζει τα λεφτά του. Η συζήτηση αυτή -εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες τις Μόσχας- είναι ανάμεσα στους διάφορους λόγους που οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έλαβαν στάση αναμονής στο θέμα του μαχητικού αεροσκάφους.

Η άλλη ανησυχία για τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις είναι το σύστημα πρόωσης του αεροσκάφους. Αρχικά, το T-50 θα εισέρχονταν σε περιορισμένη υπηρεσία διαθέτοντας ενα ζεύγος στροβιλοκινητήρων μετάκαυσης Saturn Izdliye 117 – επίσης γνωστούς και ως AL-41F1- με ικανότητα απόδοσης 31,967 lb (142 kN) ώσης. Ο AL 41F1 είναι μια εκτενώς εκσυγχρονισμένη έκδοση του Al-31FP που εξόπλισε τις παλιότερες εκδόσεις των Su-27 και Su-30 Flanker – που αναπτύχθηκε για το τελευταίο Su-35S Flanker-E.

Καθώς ο AL-41F1 είναι κατάλληλος κινητήρας για το Flanker-E, έχει αποδεχθεί ότι είναι λιγότερο από ικανοποιητικός για τη χρήση επί ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, αν και ο AL-41F1 παρέχει αρκετή ώθηση για δυνατότητα συνεχόμενης υπερηχητικής πλεύσης, δεν πληροί τις προδιαγραφές των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στο λόγο ώσης-βάρους ή της κατανάλωσης καυσίμου.

Ωστόσο, οι Ρώσοι είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τον AL-41F1 ως έναν προσωρινό κινητήρα. Η Saturn αυτή τη στιγμή αναπτύσσει μια κατηγορία κινητήρων 40000 lb με την ονομασία Izdeliye 30, οι οποίοι προορίζονται για να είναι η οριστική λύση πρόωσης του νέου ρωσικού μαχητικού. Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δρόμο μπροστά της με την ανάπτυξη του Izdeliye 30. Πράγματι, η “Ισβεστια” μεταδίδει ότι το T-50 θα λάβει τον νέο κινητήρα μόνο μεταξύ του 2025 και 2027. Μεγάλο μέρος του προβλήματος προέρχεται από την μετά-σοβιετική παθογένεια της Ρωσίας στη δεκαετία του 1990 όταν η τεχνολογική ανάπτυξη βρέθηκε σε αδιέξοδο καθώς όλες οι χρηματοδοτήσεις εξαερώθηκαν.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του κινητήρα είναι μακράν η πιο περιπλοκή και τεχνικά δύσκολη πτυχή της ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό είναι ένα μάθημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν με την ανάπτυξη των F-14 Tomcat και F-15 Eagle την δεκαετία του 1970. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Πεντάγωνο άρχισε την εργασία ανάπτυξης του F119 και του ανταγωνιστικού YF120 της General Electric αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει με την ανάπτυξη του F-22 Raptor.

Αλλά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία ακόμη και σχετικά ώριμοι σχεδιασμοί κινητήρων μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που παρουσιάζονται στην αρχική φάση της ανάπτυξης τους, όταν προσαρμόζονται για μια διαφορετική εφαρμογή. Ένα παράδειγμα από αυτό ήταν όταν ο F135 –ο οποίος προήλθε από τον σχεδόν άψογο και μηδενικών προβλημάτων F119 του F22- αντιμετώπισε προβλήματα μετά την τροποποίηση του για χρήση από το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35. Ο F135 είχε προβλήματα με την μετάκαυση και τα πτερύγια του στροβίλου που τριβόταν στο περίβλημα -με αποτέλεσμα την απώλεια ενός αεροσκάφους.

Επειδή η εξέλιξη του κινητήρα είναι πολλή δύσκολη, τόσο η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν προηγμένες τεχνολογίες κινητήρων πολύ μπροστά από κάθε κλάδου πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους που εισήλθε ακόμη και στη φάση ανάλυσης των εναλλακτικών λύσεων. Τόσο η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ άρχισαν την προκαταρκτική εργασία στα επόμενης γενιά μαχητικά με τα προγράμματα Penetrating Counterair και Next Generation Air Dominance αντιστοίχως.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρόωση θα είναι η πιο δύσκολη και δαπανηρή πτυχή οποιουδήποτε νέου προγράμματος μαχητικού αεροσκάφους. Πράγματι, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να δανειστεί το ρωσικό σχέδιο και να χρησιμοποιήσει έναν προσωρινό κινητήρα στο νέο μαχητικό της όταν έρθει εκείνη η ώρα. “Ο κινητήρας είναι ένα μεγάλο εμπόδιο αν όλα πρέπει να είναι καινούρια, όμως πάντα μπορούμε να κατασκευάσουμε κάτι με έναν υπάρχον κινητήρα” δήλωσε ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που γνωρίζει τις προσπάθειες για το νέας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος του Κλάδου. “Τα συστήματα αποστολής και η διασυνδεσιμότητας είναι η πιο κρίσιμες πτυχές της κατασκευαστικής δυνατότητας του μέλλοντος”.

Dave Majumbar

Απόδοση/Μετάφραση από το “National Interest” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: