Η FNSS έχει αναλάβει σύμβαση για την κατασκευή 260 αντιαρματικών οχημάτων για τον Τουρκικό Στρατό. Εκ των οχημάτων, 184 θα είναι ερπυστριοφόρα και τα υπόλοιπα 76 θα είναι τροχοφόρα. Η FNSS μελετά να χρησιμοποιήσει το ελαφρύτερο μέλος της οικογενείας οχημάτων Kaplan ως την πλατφόρμα για το ερπυστριοφόρο όχημα και το σχέδιο του 4X4 Pars ως τη βάση για το τροχοφόρο όχημα της σύμβασης.

Η FNSS αναφέρεται στο έργο ως το έργο αντιαρματικού οχήματος, αν και η τουρκική Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) το αποκαλεί έργο οχήματος φορέα αντιαρματικών. Η SSM αρνήθηκε να δώσει το εκτιμώμενο κόστος του έργου.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η σχεδιαστική ανάπτυξη και η πιστοποίηση του πρωτοτύπου θα ολοκληρωθούν εντός του 2018. Η μαζική παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει, με την παράδοση όλων των 260 οχημάτων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έως το 2020.

Μαζί τα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα θα είναι οπλισμένα με τον εγχώριας κατασκευής μεσαίας εμβέλειας αντιαρματικό πύραυλο OMTAS της Roketsan. Ο OMTAS έχει καθοδήγηση με υπέρυθρες, έχει εμβέλεια 4 χιλιομέτρων και έχει τις επιλογές πυροδότησης: κλειδωμα στόχευσης πριν την εκτόξευση, μετά την εκτόξευση, fire and forget και διεπαφή ανθρώπου-μηχανής. Τόσο τα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα θα εξοπλιστούν με έναν μη επανδρωμένο πύργο που θα μεταφέρει τέσσερις πυραύλους OMTAS και ένα πολυβόλο των 7,62mm.

Και τα δύο οχήματα είναι αμφίβια και έχουν σχεδιαστεί να έχουν αρθρωτή μηχανική και ηλεκτρονική αρχιτεκτονική που θα τους επιτρέπει να τροποποιηθούν ταχέως στο άμεσο μέλλον.

Η Τουρκία μελετά να χρησιμοποιήσει τα οχήματα για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ήδη υπαρχόντων και νέων αντιαρματικών μονάδων. Τα οχήματα προορίζονται να επιχειρήσουν ως καταστροφείς αρμάτων, ειδικά για την αποτροπή πιθανών απειλών εναντίον της Τουρκίας στην περιοχή.

Η BAE Systems κατέχει το 49% της FNSS.

Εικόνα σχεδίου του τροχοφόρου οχήματος που βασίζεται στο PARS 4X4 και πυροδοτεί τους πυραύλους OMTAS της Roketsan. (FNSS/IHS Janes)

Εικόνα σχεδίου του τροχοφόρου οχήματος που βασίζεται στο PARS 4X4 και πυροδοτεί τους πυραύλους OMTAS της Roketsan. (FNSS/IHS Janes)

Lale Sariibrahimoglu

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

14 Σχόλια

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Το βρήκά!
   Τον Ε..,τον Ε…,τον Ευφράτη!
   (δέν βρήκα το κουΐζ,αλλά τουλάχιστον βρήκα αυτό,χέχέ,τί κερδίζω;)

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μπά,..
    Ἄν δέν κρατήσει ἡ γραμμή Βερμίου – Αλιάκμονος,ούτε στις Θερμοπύλες θα μπορέσουμε να σταθούμε,πάμε κατευθείαν για Μάχη τση Κρήτης.
    Σάν και πρώτα…

 1. xm8

  Με τόσα σχέδια και πρωτότυπα, αν δεν αγοράσουν και κάτι, ζήτω που κάηκαν οι εταιρίες. Και υπάρχει και ένας στρατηγικός επενδυτής (ΒΑΕ) απέναντι στον οποίο κάποιες δεσμεύσεις αναλήφθηκαν και πρέπει να εκπληρωθούν.

  Απάντηση
 2. Manos Blue

  Βλεπω τους Τουρκους με ολες αυτες τις αντιγραφες απο το τυφεκιο μεχρι τεθωρακισμενα και ρανταρ,και σκεφτωμαι,οι εταιρειες που τα προιοντα τους εκλαπησαν απο τους Τουρκους τι κανουν;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: