Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Το QSB-91 είναι ένα μαχαίρι μάχης με ενσωματωμένο μηχανισμό πυροδότησης τεσσάρων φυσιγγίων των 7,62×17 mm (.32ACP) στη λαβή του για εμπλοκές από πολύ μικρές αποστάσεις.

Η ανάπτυξή του έγινε στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η πρώιμη πολεμική βιομηχανία της ακολουθούσε ακόμα τα σοβιετικά πρότυπα και μάλιστα το σοβιετικό 6P25U (NRS-2) του 1986 το οποίο όμως έβαλε μόνο (…) μία βολίδα.

To πιστόλι έχει μια σταθερή λεπίδα με πριονωτή τη μία κόψη και άνοιγμα για εφαρμογή της θήκης του ώστε να λειτουργήσει ως κόφτης συρματοπλεγμάτων. Το ολικό του μήκος είναι 265 mm με τα 90 από αυτά να είναι η κυλινδρική, μεταλλική λαβή του μέσα στην οποία είναι σταθερά τοποθετημένες τέσσερις κάνες που βάλλουν με φορά προς την λεπίδα (δύο ανά κάθε πλευρά της όψης της).

Για να βάλλει κανείς πρέπει να αφαιρέσει περιστροφικά το καπάκι της λαβής αποκαλύπτοντας τις εισόδους της θαλάμης των φυσιγγίων. Η γέμιση γίνεται ξεχωριστά και με την επανατοποθέτηση του καπακιού και την συστροφή κατά 90 μοίρες ενός δακτυλίου στην βάση της λεπίδας η σκανδάλη αποκαλύπτεται και το όπλο είναι έτοιμο για βολή. Σταθερά σκοπευτικά υπάρχουν στη βάση της λαβής στην «ώρα 11» που θα βοηθήσουν στην -έτσι κι αλλιώς- βολή από κοντινή απόσταση. Η σκανδάλη είναι διπλής ενέργειας και αρκετά «βαριά» για να αποφευχθεί τυχαία πυροδότηση και αυτοτραυματισμός. Στη συνέχεια ο χειριστής μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη μέχρι και τέσσερις φορές πυροδοτώντας καθένα φυσίγγιο ξεχωριστά.

Σε αντίθεση με τον Σοβιετικό του πρόγονο NRS-2, ο οποίος είναι ουσιαστικά αθόρυβος, το QSB-91 χρησιμοποιεί συμβατικά πυρομαχικά με αποτέλεσμα να είναι αρκετά θορυβώδες, παρά το γεγονός ότι ως όπλο προοριζόταν εξαρχής για να εξοπλίσει τις ειδικές δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού και της Λαϊκής Αστυνομίας. Το δραστικό βεληνεκές θεωρείται ότι αγγίζει τα δέκα μέτρα αλλά με τέτοια χαρακτηριστικά, το όπλο μάλλον δεν θεωρείται ακριβείας.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: