Το πρώτο προωθητικό απόσπασμα της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου του Κριστοφέρ Νόλαν, Δουνκέρκη, εχει δημοσιοποιηθεί. Η ταινία, που πρωταγωνιστούν ο Τομ Χαρντι, Μαρκ Ράιλανς και η Φιόν Γουαιτχεντ, δείχνει την ιστορία της «Επιχείρησης Δυναμό», την εκκένωση των 300000 συμμαχικών στρατιωτών που περικυκλώθηκαν από Γερμανούς στρατιώτες εντός και γύρω από την Δουνκέρκη το καλοκαίρι του 1940.

Την 10η Μαΐου 1940 Γερμανοί ναζί εισέβαλαν στην Γαλλία και τις κάτω χώρες, απο την 16η Μάιου, η Γερμανία διέσχισε τις Αρδένες και εισόρμησε μέσα στην Γαλλία. Τρεις Μεραρχίες Παντσερ απεστάλησαν να ασφαλίσουν τον Ποταμό Σόμ και κινήθηκαν κατά μήκος του, και μόλις λίγες ημέρες αργότερα έφτασαν στο Αγγλικό Κανάλι. Ο “Blitzkrieg” είχε σαρώσει τις Γαλλικές δυνάμεις και μέχρι την 21η Μάιου είχε αποκόψει το Γαλλικό Πρώτο Σώμα, τον Βρετανικό Στρατό, την Βρετανική Εκστρατευτική Δύναμη (BEF) και τον Βελγικό Στρατό με τις πλάτες τους στραμμένες προς την θάλασσα.

Με μία απόφαση η οποία συζητείται ακόμη και σήμερα από ιστορικούς και στρατιωτικούς αναλυτές (και συγκεκριμένα από την γερμανική ανώτερη στρατιωτική διοίκηση κατά την διάρκεια του υπόλοιπου πολέμου), την 22α Μαΐου ο Χιτλερ και η Βέρμαχτ διέταξαν την παύση της Γερμανικής προέλασης. Αν και αυτό έδωσε στους Συμμάχους τον χρόνο να αναδιοργανωθούν και προετοιμαστούν ώστε να αμυνθούν όπως μπορούσαν, εξαφάνισε την γερμανική ανησυχία ότι προέλαυναν με πολλή μεγάλη ταχύτητα ώστε να διατηρήσουν την αλυσίδα διοικητικής μέριμνας και σε μια αντεπίθεση θα άφηναν τελείως ευάλωτα τα στρατεύματα πρώτης γραμμή μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.

Την 27η και 28η Μαΐου, ο Βελγικός Στρατός παραδόθηκε, μετατοπίζοντας ολόκληρο το βάρος των Γερμανικών Δυνάμεων στο BEF που προσπαθούσε να ασφαλίσει την ακτή και στο Γαλλικό Πρώτο Σώμα, το οποίο ήταν βαθύτερα στην ενδοχώρα, στην Λιλ, προσπαθώντας να διατηρήσει την προκεχωρημένη θέση του ώσπου όλοι θα υποχωρούσαν προς την θάλασσα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Βρετανικό υπουργικό Συμβούλιο συζητούσε ήδη την εκκένωση του BEF, αν και απέφυγε να συμπεριλάβει την Γαλλική Κυβέρνηση στις συσκέψεις του ώστε να μην δοθεί στους συμμάχους του η εντύπωση ότι εγκαταλείπονται. Εκατοντάδες άνδρες του BEF αναγκάστηκαν να παραδώσουν το Καλάι την 26η Μαΐου. Την 31η Μάιου, μετά την απόκρουση εφτά Γερμανικών Μεραρχιών Παντσερ -συμπεριλαμβανομένων αρμάτων τα οποία ήταν απροετοίμαστα- οι 35000 εναπομείναντες άνδρες του Γαλλικού Πρώτου Σώματος συνθηκολόγησαν στην Λιλ.

Ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ διέταξε η “Επιχείρηση Δυναμό”, την κωδική ονομασία για την εκκένωση, να αρχίσει την 26η Μάιου. Αν και περισσότεροι από 28000 άνδρες είχαν επιστρέψει ήδη στην Βρετανία, ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη μέρα της “Δυναμό”, όταν μόνο 7669 άνδρες παραλήφθηκαν από την Δουνκέρκη, ότι αν πηγαίναν να σώσουν το BEF επρόκειτο να χρειαστούν περισσότερα πλωτά μέσα από ο,τι διέθετε το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό.

Καθώς η Λουφτβάφε βομβάρδιζε το λιμάνι της Δουνκέρκης, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εκκένωση, το Βασιλικό Ναυτικό κατέσχε όποιο πλοίο μπορούσε να βρει το οποίο ήταν αξιόπλοον και μπορούσε να μεταφέρει άνδρες. Πολλοί πολίτες με δικά τους σκάφη προθυμοποιήθηκαν και κατέπλευσαν εθελοντικά για να διαδώσουν τους άνδρες από την αντίπερα όχθη του Καναλιού. Συνολικά, περίπου 700 Βρετανικά πλοία συμμετείχαν στην εκκένωση. Συμπεριλαμβανομένων των πλοίων από άλλες Συμμαχικές χώρες, 861 πλοία μετέφεραν άνδρες από την Δουνκέρκη στο Ντοβερ και άλλα Βρετανικά λιμάνια.

Καθώς οι Γερμανικές δυνάμεις πλησίαζαν στο BEF και τα εναπομείναντα Γαλλικά στρατεύματα, ο Στρατηγός Τζος Βερέκερ, ο 6ος υποκόμης του Γκορτ και διοικητής του BEF, πάλευε να προμηθεύσει με τροφή και νερό όλους τους άνδρες του. Πολλοί έπιναν οτιδήποτε έβρισκαν. Αν και πολλές χιλιάδες άνδρες μπόρεσαν να διασωθούν από το λιμάνι με μικρά σκάφη, πολλές άλλες χιλιάδες έπρεπε να τσαλαβουτήξουν μέσα στην θάλασσα σε βάθος μέχρι τους ώμους και να περιμένουν εκεί για ώρες.

Έως την 4η Ιουνίου, ολόκληρο το υπόλοιπο του BEF είχε εκκενωθεί, περισσότεροι από 336000 άνδρες, και η εμπροσθοφυλακή 40000 Γάλλων στρατιωτών παραδόθηκε στους Γερμανούς. Από τους Βρετανούς, 68000 είχαν ήδη χάσει την ζωή τους στις μάχες.

Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, δεκάδες χιλιάδες Βρετανών, Γάλλων και άλλων Συμμαχικών στρατιωτών επέστρεφαν στην Βρετανία. Πολλές εκατοντάδες Γάλλων στρατιωτών επέστρεψαν αργότερα στην Γαλλία, για να σκοτωθούν ή αιχμαλωτιστούν καθώς οι ναζι σάρωναν την χώρα τους.

Απόσπασμα

Το απόσπασμα είναι πολύ μικρό αλλά πολύ τεταμένο. Βλέπουμε την παραλία στην Δουνκέρκη όπου στρατιώτες κοιτούν την θάλασσα, άταφα πτώματα δίπλα σε μια μεγάλη σειρά στρατιωτών που περιμένουν, το λιμάνι της Δουνκέρκης γεμάτο με στρατιώτες περιμένοντας να διασωθούν. Τελειώνει με μια συνωστισμένη προβλήτα, γεμάτη έως το χείλος με στρατιώτες που προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος όταν τα Γερμανικό Στουκας βυθίζονται να βομβαρδίσουν, κρίνοντας από τον ήχο, κάνουν διέλευση από πάνω τους κάνοντας χρήση των πολυβόλων. Σε όλο το διάστημα υπάρχει ο ήχος του ρολογιού που χτυπά, ο χρόνος μετρούσε κατά τη διάρκεια της εκκένωσης για εκκενωθούν όσοι περισσότεροι στρατιώτες από τις παραλίες πριν πλησιάσουν οι Γερμανοί.

Η ταινία πρόκειται να αποδεσμευτεί την 19η Ιουλίου 2017, οπότε θα ‘χουμε πολύ χρόνο μπροστά μας πριν δούμε το ολοκληρωμένο προϊόν.

Πηγή: warhistoryonline.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: