Η τελευταία, αναβαθμισμένη, έκδοση του ρωσικού διάσημου τεθωρακισμένου οχήματός μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-82 θα διαθέτει ένα πιο ισχυρό αυτόματο πυροβόλο των 57 χιλ. για να κάνει ευκολότερη την εργασία για όλων των υφιστάμενων ξένων αναλόγων και να προκαλέσει σημαντική ζημία ή να καταστρέψει τα εχθρικά άρματα, έγραψε η εφημερίδα “Ισβέστια”.

“Τα BTR-82 πλέον θα μεταφέρουν την τηλεχειριζόμενη μονάδα μάχης πυροβολικού AU-22M Baikal, η οποία θα προσθέσει σημαντική ισχύ πυρός”, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το BTR-82 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων BTR-80 τα οποία ήταν οπλισμένα με ένα αυτόματο πυροβόλο 2A72 των 30 χιλιοστών, σύγχρονα σκοπευτικά, εξοπλισμό ψηφιακών επικοινωνιών και καλύτερη αντιναρκική προστασία.

Περισσότερα από χίλια BTR-82 είναι αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία. Εκτός από τις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και μεραρχίες πεζικού χρησιμοποιούνται και από μονάδες αναγνώρισης μάχης, ταξιαρχίες πεζοναυτών και δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστορικό και βετεράνο αρματιστή Σερκέι Σουβόροφ, οπλισμένο με το 57 χιλιοστών τηλεχειριζόμενο πυροβόλο το BTR-82 θα μπορεί να προσβάλλει θωρακισμένα οχήματα από χιλιόμετρα μακριά ακόμη και άρματα μάχης καθώς τα βλήματα του δεν μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο μόνο στο εξωτερικό των αρμάτων άλλα μπορούν επίσης να δια-τρυπήσουν την πλευρική θωράκιση τους.

Τα αυτόματα πυροβόλα Baikal των 57 χιλ. πρόκειται επίσης να τοποθετηθούν και στα νέα ΤΟΜΠ Barys του Καζακστάν, που αναπτύχθηκαν πάνω στο νοτιοαφρικανικό όχημα μάχης Mbombe.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ria.ru για την Προέλαση.

 

8 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή δύναμη πυρός για τέτοιο
  όχημα, που θα είναι πλέον σε θέση να καταστρέψει τα
  περισσότερα θωρακισμένα οχήματα και ΤΟΜΑ όπως
  το νέο Puma IFV (με θωράκιση Protection class A), η
  το CV90.
  Ποιό δυνατό όπλο σε τέτοιου είδους όχημα υπάρχει
  μόνο στο M1128 Stryker MGS, αν δεν κάνω λάθος.

  Απάντηση
  • Costas

   Ξέχασες τα Centauro (105-120mm), διάφορες εκδόσεις των Piranha (90-105mm), Rooikat (105mm), ZTL09, Assaulter (100-105mm), αλλά αυτά χωρίς δυνατότητα μεταφοράς ομάδας πεζικού. Πάντως καλύτερα θα ήταν να πάνε στο έκδοχο BTR-87 με τον κινητήρα μπροστά.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @Costas

    Τα ξέχασα όντως αυτά.
    Το BTR-87(BTR-82A), φαίνεται για καλή λύση,
    και δεν αποκλείεται να μπεί σε υπηρεσία όπως
    και το BTR-90 που είναι και λίγο μεγαλύτερο
    στο πλάτος και στο ύψος, και φέρει τον πύργο
    του BMP-2 με το πυροβόλο των 30mm(BTR-90M).

 2. Costas

  Όσον αφορά το BTR-90, υπάρχει το καθ’ όλα ανώτερο Boomerang για το high-end τροχοφόρο 8×8 – εκτός και αν δούμε ένα BTR-90 με διαμόρφωση σαν το BTR-87. Το BTR-87 από την άλλη θα μπορεί να είναι το low-end 8×8.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Costas

   Ενδιαφέρον θα ήταν και ένας συνδιασμός
   Boomerang και ΑΤΟΜ (UralVagonZavod),
   με πυροβόλο 57mm και μεγαλύτερο βάρος
   μάχης μέχρι 32 τόνους, σύμφωνα με τον
   κατασκευαστή.

   Δεν γνωρίζω όμως που βρίσκεται εκείνο
   το πρόγραμμα, που είναι συνεργασία με
   την Renault.

   Απάντηση
   • Costas

    Η συνεργασία με τον όμιλο στον οποίο ανήκει η Renault έχει τερματιστεί πλέον. Ενδεχομένως η UVZ να συνεχίσει μόνη της, αν και θα έχει να αντιμετωπίσει την VPK με το Boomerang, το οποίο είναι και σε πιο προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

 3. Gunslinger32

  @Costas

  Θα ήταν κρίμα αν σταματήσει το έργο
  η UVZ, το όχημα που παρουσιάστηκε
  στο κοινό ήταν μια πολλά υποσχόμενη
  εμφάνιση. Ίσως υπάρξει απόφαση για
  την εισαγωγή και των δυο συστημάτων
  στον ρώσικο στρατό.

  Απάντηση
  • Costas

   Από την άλλη, η UVZ έχει διάφορα προγράμματα σε εξέλιξη, προεξάρχοντος του Armata. Βέβαια, ο πύργος Baikal αναπτύχθηκε από θυγατρική της, οπότε και το ΑΤΟΜ να μην προχωρήσει πάλι θα έχει κάποιο κέρδος αν ενσωματωθεί στο Boomerang. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει το ΑΤΟΜ για εξαγωγή, με τη VPK να καλύπτει την εγχώρια αγορά. Οψόμεθα.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: