Της Ξένιας Κουναλάκη, πρωτοδημοσιεύθηκε στην kathimerini.gr

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να μη βλέπει την ανάγκη απομάκρυνσης από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, κατ’ ιδίαν όμως προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αποτυχία της. Σύμφωνα με non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Spiegel, το Βερολίνο προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο και δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεργαστεί στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, από κοινού με τον Frontex.

Στελέχη του υπουργείου είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β, αφού έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση του κόστους της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες του ντοκουμέντου περιγράφουν ως «εντελώς ασαφείς» τις εξελίξεις στην Τουρκία και πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακύψει «νέα ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ηδη καταγράφονται προβλήματα και αν όντως αποτύχει η συμφωνία θα πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα, σημειώνεται στο non paper. Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής, να καταγράφονται και να «διανέμονται» με ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία της Ελλάδας, «ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η βαλκανική οδός αποδεικνύεται πιο διάτρητη απ’ ό,τι αρχικά πίστευαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ήλπιζαν ότι το σφράγισμά της πριν από πέντε μήνες θα «έλυνε» το πρόβλημα για τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Mέσα σε ένα μήνα η Σερβία συνέλαβε 3.000 μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης, αψηφώντας τα κλειστά σύνορα.

Δραματική είναι επίσης η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την Ελλάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Μόνο στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου αυτήν την εβδομάδα, οι αστυνομικές αρχές της γείτονος κατέγραψαν περισσότερες από 120 απόπειρες παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Διακινητές φαίνεται ότι βοηθούν τους πρόσφυγες παραβιάζοντας τον φράχτη που έχουν υψώσει οι Αρχές των Σκοπίων κοντά στην Ειδομένη. Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τη σύλληψη 19 ατόμων που κατηγορούνταν ότι είχαν συγκροτήσει σπείρα παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Τα ίδια άτομα κατηγορούνται για ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο όπλων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού, έφτασαν τον περασμένο χρόνο στην Ε.Ε., η μεγάλη πλειονότητα εκ των οποίων κατέθεσε αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τον Μάρτιο ανακόπηκαν οι προσφυγικές ροές διά θαλάσσης από τη χώρα. Δεν σταμάτησε όμως η μετακίνηση από άλλες οδούς, π.χ. από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σχεδόν 200.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Ιταλία και Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα να κινηθούν βορειότερα λόγω του κλεισίματος των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), 258.186 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2016, έναντι 219.854 την ίδια περίοδο του 2015. Μέχρι τις 7 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 3.176 απώλειες, έναντι 2.754 το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2015.

6 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Θαυμάσια!
  Υπέροχα!
  Λαμπρά!
  Ὁ Ρ.Τ.Ε το παίζει μαφιόζος,αλλά ἡ Ἑλλάδα θα υποστεί τις «οικονομικές πιέσεις».
  «Όμορφος κόσμος,
  ηθικός,
  αγγελικά πλασμένος.»
  Αλλά,πολιτική ορθότητα über alles,έτσι;

  Απάντηση
  • npo

   ας αφήσουμε τις ηθικολογίες στη μπάντα.

   Η ουσία είναι πως κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα- ούτε οι Έλληνες καλά καλά, ούτε και στα υπόλοιπα Βαλκάνια (πλην Τουρκίας), και οι Γερμανοί ότι και να κάνουν δεν μπορούν να αποτρέψουν την σταθερή διαρροή μεταναστών προς την πατρική γή τους.

   Βέβαια δεν ξέρω πόσο τιμητικό είναι να μην θέλει κανείς να μείνει στην χώρα σου..Και τι συνέπειες θα έχει αυτό μακροπρόθεσμα..

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν φτάνει που κοντεύεις να χάσεις την χρονιά από τις απουσίες,έχεις βγεί και εκτός πνεύματος.
    Για το ἄν είναι κάτι τιμητικό μπορεί να είναι και θέμα οπτικής,αλλά και κόστους.
    Είναι άλλο να θεωρούν ελκυστική την Ἑλλάδα π.χ οἱ Ολλανδοί τουρίστες,άλλο να την θεωρούν ελκυστική οἱ Ολλανδοί εργαζόμενοι,και άλλο να την θεωρούν ελκυστική οἱ όποιοι λαθρέποικοι.
    Για τις συνέπειες που γνωρίσαμε ως Ἑλλάδα,με την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας από τους «πρόσφυγες»,δέν θα χρειαζόταν λογικά να μιλήσουμε.
    Αντ’ αυτού,ένα ανέκδοτο.
    Το 1968,οἱ Σοβιετικοί εισέβαλαν στην τότε Τσεχοσλοβακία,και κατέστειλαν την αποκαλούμενη «Άνοιξη της Πράγας».
    Παραμονή πρωτοχρονιάς,όλοι οἱ συμμετέχοντες στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας,κάνουν ρεβεγιόν στην Πράγα,της οποίας ἡ σοσιαλιστική τιμή έχει σωθεί.
    Ὁ Σοβιετικός εκπρόσωπος ρωτάει κάποια στιγμή τί θα ευχόταν οἱ εταίροι για το 1969.
    Ὁ Ανατολικογερμανός ευχήθηκε διπλασιασμό της παραγωγής χάλυβος,ὁ Ούγγρος της αγροτικής παραγωγής,ὁ Πολωνός της ηλεκτροπαταγωγής,ὁ Ρουμάνος της πετρελαιοπαραγωγής,κ.ο.κ.
    Έρχεται ἡ σειρά του Τσεχοσλοβάκου,αλλά αυτός διστάζει.
    Μίλα σύντροφε,τον ενθαρρύνει ὁ Σοβιετικός.
    Ἔ,χμ,θα ήθελα να καταλάβουν οἱ Κινέζοι -προσωρινά- τρείς φορές την Τσχοσλοβακία.
    -Καί σε τί θα σε ικανοποιούσε αυτό,σύντροφε;
    ρωτάει ὁ Σοβιετικός.
    Θά έπρεπε να περάσουν τρείς φορές μέσα από την Σοβιετική Ένωση,απαντά ὁ Τσεχοσλοβάκος.

   • npo

    Εσείς έχετε την συμπάθει’α μου και την αμέριστη ηθική μου συμπαράσταση 🙂
    Έτοιμος για καριέρα πολιτικού είμαι!

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: