Πολύ κοντά σε συμφωνία αγοράς Αυτοκινουμένων Πυροβόλων Κ-9 «Thunder» βρίσκεται η Νορβηγική Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών (NDMA) σύμφωνα με ανακοινώσεις του τοπικού Τύπου.

Η Νορβηγία διεξαγάγει διαγωνισμό για 24 Α/Κ πυροβόλα και έχει ήδη απορρίψει τις γερμανική και γαλλική υποψηφιότητες των KMW PzH 2000 και Nexter Caesar αντίστοιχα που δεν ανταποκρίθηκαν καλά στις απαιτήσεις της NDMA.

Στον διαγωνισμό παραμένουν η κορεατική Hanwha Techwin με το γνωστό (από τον τουρκικό διαγωνισμό) Κ-9 και η ελβετική RUAG με μια αναβαθμισμένη έκδοση του M-109 (KRAIT).

Διαρροές στον Τύπο αναφέρουν ότι η κορεατική υποψηφιότητα προηγείται στα σημεία, ειδικά μετά τις δοκιμές κίνησης και βολής στο ορεινό ανάγλυφο της χώρας αλλά οι τρίμηνες χειμερινές δοκιμες πεδίου που θα πραγματοποιηθούν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017 θα γείρουν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας.

Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί εντός του 2017 με προπτική ένταξης των 24 μονάδων βολής μέχρι το 2020.

Πηγή: http://www.tu.no/artikler/haeren-ligger-an-til-a-fa-koreanske-kanoner/350619

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Φινλανδία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της για αγορά μεταχειρισμένων Κ-9 από τον Νοτιοκρεατικό στρατό.

Πηγή: http://defence-blog.com/army/finland-in-negotiations-to-aquire-used-k9-thunder-self-propelled-howitzers-from-south-korea.html

19 Σχόλια

  • Gunner

   Τα υπερπολύπλοκα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα σε πολύ μικρές ποσότητες, εκτοξεύουν το κόστος στον θεό. Archer, Pzh 2000 είναι τα πιο χαρακτηριστικά μέσα. Ακόμη και οι αρχικοί χρήστες του Pzh 2000 που είναι οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί, δεν μπορούν να τα διατηρήσουν σε υπηρεσία, και προσπαθούν όλοι να βρουν τρόπους να διαχειριστούν το κόστος. Άλλοι όπως οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, βγάζουν κομμάτια στο σφυρί και άλλοι όπως οι Ιταλοί, αποσύρουν όλα τα Μ109 για να μπορέσουν να διατηρήσουν τον μικρο στόλο Pzh 2000 που έχουν. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που όλα τα σκανδιναβικά κράτη πλην Σουηδίας, κοιτούν προς το Κ-9 και φτύνουν κατάμουτρα τα πανάκριβα και από ότι ακούγεται ευρέως αναξιόπιστα Pzh 2000 αλλά και τα προβληματικά Archer. Σε ότι έχει να κάνει με μας, είναι ξεκάθαρο το στρατηγικό λάθος της αγοράς μόλις 25 Pzh2000 αντί για τον εκσυγχρονισμό των Μ109 που είχαμε εκείνη την περίοδο.

   Απάντηση
   • Χ

    Ο Ε.Σ θέλει να έχει 100 ΡΖΗ-2000 για να μπορεί να ισοφαρίσει τα 300 τουρκικά Κ-9 που υπάρχουν στην άλλη πλευρά της Θράκης. 1 ΡΖΗ-2000 ισοδυναμεί με 3 Κ-9…..
    Δεν συμφέρει οικονομικά και πρακτικά ο εκσυγχρονισμός των Μ-109. Έχει ερωτηθεί για αυτό σχετικά πρόσφατα ο τωρινός ΓΕΣ αλλά και πρώην ο οποίος μάλιστα ήταν του πυροβολικού.
    Αν δεν ξέρει κάποιος πως έχουν τα πράγματα νομίζει πως ήταν λάθος που δεν εκσυγχρονίσαμε τα Μ-109….
    Πέρα τα 25 ΡΖΗ-2000 ο Ε.Σ ενδιαφέρθηκε για 18 μεταχειρισμένα ολλανδικά. Ο τότε υφυπουργός άμυνας που είχε πάει στην Ολλανδία είχε μιλήσει και για αυτό το θέμα στους ολλανδούς….
    Επίσης ήταν να αγοράσουμε καινούργια και μεταχειρισμένα ΡΖΗ-2000 από την Γερμανία. Αν θυμάμαι καλά τα καινούργια θα ήταν 12 τον αριθμό και τα μεταχειρισμένα, 24.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος


    Ο μεγαλύτερος εχθρός του «καλύτερου» είναι το «αρκετά καλό»
    Το Κ-9 είναι αρκετά καλό. Αν ένα PzH κάνει όσο 3 Κ-9 δεν το ξέρω αλλά 3 Κ-9 μπορούν να είναι σε 3 διαφορετικές θέσεις και να εκτελούν 3 διαφορετικές αποστολές και να είναι 3 φορές πιο επιβιώσιμα από ένα PzH.
    Oπόταν αν χρειάζεσαι 300 πυροβόλα θα αρκεστείς στο «αρκετά καλό»
    Αν σου φτάνουν 100 κι έχεις το χρήμα τότε μπορείς και με τα «καλύτερα» PzH

  • eav2

   Όντως, η Νορβηγία είχε θέσει παραγγελία για 24 μονάδες πυρός του FH-77BW L52 «Archer» αλλά την ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2013 καθώς το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων είχε μετακυληθεί σε βάθος χρόνου απαράδεκτα μεγάλο και γιατί οι ικανότητες του συστήματος δεν ικανοποιούσαν πλέον τις απαιτήσεις του νορβηγικού υπουργείου άμυνας. Μετά από αυτό προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος τα προαναφερθέντα συστήματα. Πάντως η Νορβηγία θα εξαντλήσει την επένδυση συμμετέχοντας στο ΚΔΠ και το ραντάρ που συνοδεύουν το Archer.
   http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/150076/archer%3A-why-norway-pulled-the-plug.html

   Απάντηση
 1. X

  @Eυστάθιος Παλαιολόγος
  Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα πυροβόλα, αεροπλάνα, άρματα μάχης κ.α όπλα από τους τούρκους. Απέναντι στην ποσότητα πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ποιότητα. Το Κ-9 φαίνεται ότι είναι καλό αλλά το ΡΖΗ-2000 σαφώς είναι καλύτερο. Βέβαια είναι και ακριβότερο. Ότι πληρώσεις, παίρνεις. Στο θέμα του να είχαμε τριπλάσιο αριθμό πυροβόλων αντί 100 ΡΖΗ-2000. Είναι και το θέμα ότι έχουμε λειψανδρία, οι μονάδες έχουν πολύ χαμηλή επάνδρωση, κ.α θέματα…

  Στα νησιά υπάρχει ένα θέμα με την αντικατάσταση των Μ-110 που ο Α/ΓΕΣ είπε πρόσφατα ότι έπρεπε να τα είχαμε αποσύρει πριν πολύ καιρό αλλά υπάρχει το θέμα τι θα τα αντικαταστήσει για να μην υπάρξει κενό στην άμυνα μας. Μια πολύ καλή λύση είναι το πυραυλικό πυροβολικό αλλά εκεί το θέμα κολλάει λόγω Αμερικάνων και οικονομικών λόγων….

  Απάντηση
 2. Gunner

  Tο Pzh-2000 ποιος έκρινε ότι είναι όσο 3 Κ-9; ο φούφουτος;

  Το Κ-9 έχει σύστημα ημιαυτόματης/αυτόματης γέμισης, και η μικρότερη αναχορηγία του αντισταθμίζεται από το πιο προηγμένο όχημα μεταφοράς και επαναγέμισης πυρομαχικών της αγοράς. Το Pzh-2000 δεν έχει τέτοιο όχημα υποστήριξης και τα πυρομαχικά φορτώνονται χειροκίνητα. Στον Νορβηγικό αλλά και στον Φινλανδικό διαγωνισμό και όχι στην απ’ ευθείας ανάθεση που επέλεξε ο ΕΣ, τα Pzh-2000 αποδείχτηκαν εξαιρετικά αναξιόπιστα. Το δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα πυροβόλα είναι σωστό, δεν μπορούμε όμως να έχουμε το ακριβότερο του οποίου η υποστήριξη φτάνει αυτήν ενός ελικοπτέρου. Το Pzh-2000 είναι ένα από αυτά τα συστήματα. Η πολυπλοκότητα του και η μειωμένη του αξιοπιστία που πιστοποιήθηκε από άλλους και όχι από μας, είναι παράγοντες ανασταλτικοί ως προς την περαιτέρω αγορά συστημάτων, από μια Χώρα που έχει άτυπα χρεοκοπήσει. Ο Α/ΓΕΣ πρέπει να πατήσει στην Γη και όχι να πετά στα σύννεφα.

  Απάντηση
  • X

   Ρώτησες ,, Το ΡΖΗ-2000 ποιος έκρινε ότι είναι όσο 3 Κ-9 ? ο φούφουτος ?,,

   Η απάντηση είναι όχι ο φούφουτος ο ελληνικός στρατός.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Εξ όσων γνωρίζω,ἡ αποτίμηση ήταν 1 PzH-2000=3 M-109.
    Και πάλι δέν μας εξήγησε κανείς πώς προέκυψε ἡ αναλογία.
    Δέν βλέπω όμως να στέκει ἡ αναλογία 1PzH-2000=3 K-9.
    Mε τίποτε.
    Εκτός ἄν εννοούν το κόστος…
    Που και πάλι δείχνει τραβηγμένο.

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Νομίζω ότι δέν υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσθετα PzH-2000,αφού αγνοήθηκαν όλες οἱ προσφορές.
   Αλλά ούτε και για Μ-109 φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον,αφού και τα αυστριακά Μ-109ΟΕ αγνοήθηκαν και αυτά,ούτε κάποιο πρόγραμμα αναβαθμίσεως για τα Μ-109Α1/Α2 υφίσταται.
   Νομίζω ότι υπάρχει ἡ προσδοκία να εξευρεθούν πλεονασματικά Μ-109Α5 από ΗΠΑ,αλλά μέχρι σήμερα δέν έχει προκύψει τίποτε,ούτε από αυτήν την κατεύθυνση.
   Ίσως κάποιοι ελπίζουν σε πλεονασματικά Μ-109Α6,πάλι από ΗΠΑ,αλλά αυτό δέν είναι προγραμματισμός,αλλά καιροσκοπία.
   Έχουμε λοιπόν άλλες εναλλακτικές;
   Ἄν κάνουμε μία επισκόπηση,βλέπουμε ότι δέν υπάρχουν πλεονασματικά αυτοκινούμενα άλλων τύπων,όπως AMX-GCT -ἤ AS-90.
   Απομένουν τα Κ-9 ἤ Primus,ἤ κινεζικά νέας κατασκευής,μάλλον μόνο θεωρητικώς όμως.
   Οπότε,ουδέν νεώτερον,μέχρι νεωτέρας…

   Απάντηση
   • X

    Όπως αποκτήθηκαν τα 223 μεταχειρισμένα Μ-109Α3 από την Γερμανία πριν μερικά χρόνια έτσι και στο μέλλον πιστεύω πως θα αποκτηθούν κάμποσα μεταχειρισμένα Μ-109Α5, πιθανότατα από τις ΗΠΑ, και δεν αποκλείεται σε μια 15αριά χρόνια να αποκτηθούν ακόμη 12-24 μεταχειρισμένα ΡΖΗ-2000 από την Γερμανία. Το βλέπω πολύ δύσκολο να αγοραστούν καινούργια για τα επόμενα 15 χρόνια αλλα και να γίνει θα αφορά μικρό αριθμό όπως έγινε με τα 12 Μ-109Α5 που αγοράστηκαν μετά την κρίση των Ιμίων.

   • Προβοκάτωρ

    Εγώ ελπίζω σε Μ-109Α3-4-5 όταν θα αντικατασταθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα A7.Αλλά όπως έχω πει, τα περιμένουμε όλα να μας έρθουν με courier, πακεταρισμένα και με στοκ παρελκόμενων κ.α.
    Ειδάλλως, φθηνές και κατάλληλες λύσεις (και σε πολλά άλλα..) NORA B-52K1!

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τα 12 -Α5 ήταν μία πολύ προσεγμένη «γκάφα»,που κόστισε στον Ε.Σ σχεδόν μία εκατοστάρα μεταχειρισμένων,αλλά προσφάτως αναβαθμισμένων Μ-109Α3 από την Ολλανδία,στο ίδιο περίπου χρήμα.
    Τα οποία «ξύνιζαν» στον Ε.Σ,επειδή προερχόταν από ανακατασκευή,ενώ τα γερμανικά -Α3 που αποκτώντο τότε περίπου και μία ολόκληρη δεκαετία μετά,ήταν προφανώς του κουτιού…
    Πλεόν όμως,μας ξυνίζουν τα πάντα,και Μ-109,και PzH-2000,από όπου και ἄν προέρχονται.
    Όποιος δέν θέλει να ζυμώσει,δέκα μέρες κοσκινίζει.
    Παίδες,ἄς είμαστε ειλικρινέστατοι,και ἄς μήν εκτρέφουμε φλούδες ελπίδες.

 3. Προβοκάτωρ

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Αναφέρομαι στη μάντρα του μεγάλου θείου όπου έχει όλες τις εκδόσεις σε ικανές ποσότητες αλλά όπως έγραψα και αλλού: τα θέλουμε όλα τζάμπα (γιατί μας χρωστάνε για τα φώτα που τους δώσαμε..) να μας τα φέρει courier στα πόδια μας, αμπαλαρισμένα και με μπόλικο στοκ ανταλλακτικών και αναλώσιμων.
  Επιμένω στο NORA B-52K1 και στην Yugoimport γιατί πέραν της πολύ μεγάλης εμπειρίας της, υπάρχουν και μεγάλες προοπτικής ανάπτυξης και συνεργασίας ενώ έπρεπε ήδη να έχουμε 2-3 πολύ καλά πραγματάκια τους…

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἡ μάντρα του μεγάλου θείου έχει καλούδια που συγκινούν πολλούς,ακόμη και το Ισραήλ,αλλά όπως είπες,και όπως βλέπω,όλο και κάποιο πρόσχημα θα βρούμε για να τα αρνηθούμε,άρα ἡ περίοδος της ανομβρίας προβλέπεται μακρά.
   Για το Nora και τα άλλα αυτής της υβριδικής κατηγορίας,δέν έχω την εντύπωση ότι είναι οπωσδήποτε απαραίτητα,δέν έχω ούτε γνώμες πυροβολητών για να προβληματιστώ.
   Υπεισέρχεται και θέμα κόστους,αφού δέν θα προσφέρονται έναντι πινακίου φακής,και οἱ προτεραιότητες μας…είναι επιεικώς άλλα αντ᾿ ΄αλλων.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Εξυπακούεται όλα με δοκιμή αν και για 700.000€ το πολύ ανα μονάδα..klein mein.Οι δυνατότητες σαφώς υπέρτερες των υπαρχόντων (αυτόματη γέμιση, κατά πολύ αυξημένο βεληνεκές) αλλά και η ταχεία μεταφορά τους μέσω του οδικού δικτύου είναι στα συν.
    Μια μοίρα ενδεχομένως δεν θα κόστιζε πολύ για να ρεφάρουμε το μειωμένο βεληνεκές των Howitzer στο Δ ΣΣ.

 4. X

  @Προβοκάτορα
  Η τιμή των 700.000 δολαρίων για τo Nora B-52 είναι κατά προσέγγιση και αφορά το έτος 2005. (εδώ πρόσφατα…)
  Ο Ε.Σ σε ότι αφορά τα πυροβόλα θέλει να έχει ερπυστριοφόρα με εξαίρεση μια ανάγκη που είχε για αγορά 12 τροχοφόρων για κάποια δύναμη ταχείας αντίδρασης. (για επιχειρήσεις στα νησιά) Που αυτά θα πρέπει να χωράνε σε C-130 και πολύ πιθανόν και σε C-27J. Το πυροβόλο που οι σέρβοι το έβαλαν επάνω σε ένα φορτηγό δεν το κόβω να χωράει σε C-130 και σε Zubr. Oύτε θα υπάρχει λόγος να αγοράσουμε κάτι από την Σερβία. Ή την Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ο.κ άσχετη χώρα.

  Αν κάποιος δεν ξέρει πως έχουν τα πράγματα νομίζει πως τα -ελικοπτεράκια- OH-58 θα μας πάνε 10ετίες μπροστά και το Νora B-52 (που αγοράζει μόνο το κάθε τριτοκοσμικό/-η ασιατικό/-η Μπαγκλαντές και Μύανμαρ) πως είναι καλή λύση για εμάς.
  Ούτε μία μοίρα θα μας σώσει την κατάσταση και ούτε οι στρατιώτες που θα την επανδρώνουν θα σωθούν κρυμμένοι πίσω από το παρμπρίζ της καμπίνας του φορτηγού που φέρει το πυροβόλο όταν θα αρχίσουν να τους να ρίχνουν οβίδες οι τούρκοι με τα πυροβόλα κτλ όπλα τους.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: