Ενώ οι συγκρούσεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη είναι σε εξέλιξη, τα πεδία μαχών των περιοχών έχουν μετατραπεί σε τεχνολογικά εκκολαπτήρια για τις ομάδες που αναζητούν να βρουν νέους και σύγχρονους τρόπους για να σκοτωθούν αναμεταξύ τους.

Καθώς τα χειροποίητα πυρομαχικά και οι τροποποιήσεις τύπου “Mad Max” σε πολιτικους εξοπλισμούς αποτέλεσαν το βασικό συστατικό των πολέμων του 21ου αιώνα, μια νέα μελέτη του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) που αποδεσμεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το τμήμα του Γραφείου Ξένων Στρατιωτικών Μελετών επισημαίνει την αυξανόμενη τάση των ανταρτών και τρομοκρατών στην χρήση χειριζόμενου από απόσταση ή “τηλεχειριζόμενου” οπλισμού.

Η μελέτη εξετάζει 21 περιπτωσιολογικές μελέτες που συλλέχθηκαν κυρίως μέσα από δημοσιεύματα ειδήσεων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -από τηλεχειριζόμενα τυφέκια και πολυβόλα που χρησιμοποιούνται από ομάδες του Ντά’ες, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και την αναβαπτισμένη Τζαμπχατ αλ-Νουσρα θυγατρική της συριακής αλ Καιντα. Είκοσι απ’ τα όπλα είναι από ομάδες στο Ιράκ και Συρία, ενώ ένα είναι από την Λιβύη το 2011. Τα τροποποιημένα όπλα είναι κυρίως παλιές Σοβιετικές εκδόσεις, αν και τουλάχιστον μια συριακή αντάρτικη ομάδα εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί ένα αμερικάνικου τύπου τυφέκιο σε ένα από τα συστήματα της. Οι σχεδιάσεις είναι πρωτόγονες όμως περιλαμβάνουν τα απαραίτητα εξαρτήματα -μια μικρή οθόνη και καλώδια λειτουργίας- για την πυροδότηση του όπλου από απόσταση. Κάποιες από τις σχεδιάσεις είναι στατικές, ενώ κάποιες άλλες είναι τοποθετημένες επί τροχών ή ερπυστριών. Ένα τέτοιο όπλο, που φωτογραφήθηκε με αντάρτες στην Μισράτα, στην Λιβύη, φαίνεται να είναι ένα μεσαίο πυροβόλο τοποθετημένο πάνω σε ενα φορτηγάκι παιχνίδι.

“Αποτελεί πρόβλημα να αναρωτιέσαι πόσο καλά θα τα κατάφερναν αν είχαν καλύτερα υλικά -κατασκευάζοντας στο μέλλον κάτι που θα μπορούσε να ταιριάζει με οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ”, αναφέρει η μελέτη. “Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται, η πιθανότητα αυτοί οι τύποι όπλων να αναπτυχθούν είναι πολλή μεγάλη”.

Το τηλεχειριζόμενο οπλοστάσιο δεν είναι κάτι το καινούριο. Σε κάποια σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα τα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα και πυροβόλα αποτελούν τον κανόνα. Ένα από τα πρώτα δείγματα τέτοιου συστήματος αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι μηχανικοί τροποποιήσαν ένα πολυβόλο MG34 ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο εξωτερικό του άρματος και να χρησιμοποιείται από το εσωτερικό με ένα περισκόπιο. Αυτή τη στιγμή, ο Στρατός των ΗΠΑ πειραματίζεται με κάποια εποχούμενα τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του “Αρθρωτού Προηγμένου Οπλισμένου Ρομποτικού Συστήματος” (MAARS) σε χρήση με το Σώμα Πεζοναυτών. Ο εποχούμενος οπλικός σταθμός μπορεί να δεχθεί ένα μεσαίο πολυβόλο και να κινηθεί σε ρυθμό τζόκινγκ μαζί με τα χερσαία στρατεύματα. Το όπλο, ωστόσο, πρέπει να ξαναγεμίσει χειροκίνητα.

Καθώς το πλεονέκτημα του τηλεχειρισμού ενός όπλου ευθυτενούς τροχιάς όπως ένα πολυβόλο ή τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή είναι προφανές, τα τηλεχειριζόμενα όπλα μπορούν να κάνουν μικρές παρέες ανταρτικών ομάδων να φαίνονται ισχυρότερες και καλύτερα εξοπλισμένες. Η μελέτη αναλύει ένα συμβάν στο οποίο κουρδικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ένα τηλεχειριζόμενο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή του Ντά’ες, χάνοντας άνδρες κατά την εξέλιξη καθώς ο σκοπευτή παρέμενε προστατευμένος σ’ ένα παρακείμενο όρυγμα. Αντί να χρησιμοποιούνται άνδρες για την φύλαξη των τηλεχειριζόμενων όπλων, το Ντά’ές αντ’αυτου έδεσε σκυλιά γύρω από το σύστημα.

Σύμφωνα με την μελέτη τα τηλεχειριζόμενα όπλα “έχουν αποδειχθεί ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά από το αναμενόμενο”, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο δραστικά και εύστοχα είναι τα όπλα στην πραγματικότητα κατά την μάχη, καθώς η πλειονότητα αυτών που έχουν κινηματογραφηθεί και φωτογραφηθεί σε σχετικά ήρεμες περιόδους. Ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί ότι “στην χειρότερη περίπτωση, οι τρομοκρατικές ομάδες ίσως να αποκτήσουν ακόμη πιο σύγχρονα όπλα για να τροποποιήσουν, τα οποία ίσως να έχουν αυξημένη ευστοχία”.

Αυτά τα σύγχρονα όπλα πιθανόν θα προέλθουν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν ήδη αναπτύξει ήδη όπλα και πυρομαχικά στην περιοχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Τον Ιούλιο, Σύροι αντάρτες εξοπλισμένοι από το Πεντάγωνο με σύγχρονα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή των ΗΠΑ και βαριά πολυβόλα ηττήθηκαν από το Ντά’ες στα σύνορα Συρίας-Ιράκ και ακολούθως απώλεσαν κάποια από τα όπλα και εξοπλισμό τους τα οποία κατέληξαν στην τρομοκρατική ομάδα.

Thomas Gibbons-Neff

Απόδοση/Μετάφραση απο το The Washington Post για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: