Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου Max Defense οι Φιλιππίνες υπέγραψαν την Προκήρυξη Ανάθεσης (Notice of Award) του προγράμματος προμήθειας νέας φρεγάτας για το ναυτικό της χώρας ανακηρύσσοντας νικήτρια του διαγωνισμού την νοτιοκορεατική υποψηφιότητα της Hyundai Heavy Industries.

Ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού διαρκεί αρκετά χρόνια και πολλές υποψηφιότητες εμφανίστηκαν κατά καιρούς να προηγούνται (όπως ινδική πρόταση που έκανε την οικονομικότερη προσφορά) ενώ η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω μεταβίβασης αμερικανικών περιπολικών της ακτοφυλακής αλλά από το 2013 στον διαγωνισμό συμμετείχαν:

– Η ιταλική Orizzonte Sistemi Navali (έκδοχο του MOSAIC 2400),
– Η νοτιοκορεατική Hyundai Heavy Industries (έκδοχο της κλάσης Incheon-ΙΙ),
– Η επίσης νοτιοκορεατική Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DW-3000H),
– Η ισπανική Navantia (με έκδοση του σχεδίου Avante 2200),
– Η γαλλική DCNS (με ειδική έδκοση της Gowind),
– Το Ισραήλ με την Sa’ar 5,
– Tα αμερικανικά ναυπηγεία Huntington Ingalls (σχέδιο PF 4921),
– Η Lockheed Martin με το Multi-Mission Combat Ship (γνωστό ως LCS),
– H αυστραλιανή Austal με το τριμαράν (βασισμένο στο Independence-class LCS),

Τελικώς, το πρόγραμμα DND ύψους 18 δισεκατομμυρίων φιλιππινέζικων πέσος (345,266,425 Ευρώ) φαίνεται πως αποδίδεται στην Hyundai και σε μια έκδοση της Incheon.

Η ελαφριά φρεγάτα (η έκδοση Ι έχει εκτόπισμα 2,500-2,800 τόνους ενώ η νεώτερη έκδοση ΙΙ αύξησε στα 3,500 τ.) έχει ισχυρό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και οπλισμό. Το πλήρωμα είναι 140 άτομα, αναπτύσσει ταχύτητες 18-30 κόμβους με σύστημα πρόωσης CODOG κι ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο Mk 45 των 5 ιντσών, ένα Phallanx, ένα RAM, 8 πυραύλους Ε/Ε, 64 πυραύλους Ε/Α σε 16 θέσεις ανά τετράδα, δυο τριπλούς τορπιλοσωλήνες και ελικοδρόμιο με υπόστεγο.

Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα του 2017.

Σημειωτέον ότι το ναυτικό των Φιλιππινών (και ο στρατός…) έχει «παρελάσει» από την «Προέλαση» ως υπόδειγμα συντήρησης πολυτυπίας και μουσειακής διατήρησης συστημάτων αφού συντηρεί εν λειτουργία ένα αντιτορπιλικό κλάσης Cannon, ναρκοθηρικά με πολεμική δράση στον Β’ΠΠ και παλιά κορεατικά, αμερικανικά, γερμανικά και άλλα πλοία και πλοιάρια.

BRP_Tarlac_(LD-601)

LPD κλάσης Tarlac

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των ικανοτήτων των ΕΔ και ιδίως του ναυτικού της χώρα ενόψει των κινεζικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προμήθεια των LPD κλάσης Tarlac που βασίζονται στο ινδονησιακό σχέδιο Makassar.

3 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  «Μά,πληρώσαμε 23.000 εφάπαξ!»
  (Σταϊκούρας)

  Ἄς πιούμε τώρα μιά ρακή,
  κι᾿ἄς φάμε λίγο απάκι,
  να πάει κάτω ἡ απελπισιά,
  και το πικρό φαρμάκι.

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Και μέρος από αυτά που θα εισπράξουν αν εισπράξουν κάποτε, εκεί θα πάνε και σε επιδόματα σε γνωστούς «αναξιοπαθούντες»…
   By thw way, 23.000 εφάρπαξ Χ 50.000 € μέσο όρο= 1,15 δις €…

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: