Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Αναπτύχθηκε ως αεροσκάφος υποστήριξης χερσαίων επιχειρήσεων και αντι-ανταρτικού αγώνα (ground-attack & counter-insurgency (COIN)) σε σχεδίαση του Dirección Nacional de Fabricación e Investigación Aeronáutica (DINFIA), του κρατικού εργοστασίου αεροδυναμικής της Αργεντινής [πλέον Fábrica Militar de Aviones (FMA)] πρωτοπέταξε το 1969 και οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 1974.

110 κομμάτια από το κομψό αεροδυναμικά αυτό αεροσκάφος κατασκευάστηκαν και αποδείχθηκαν πολύ ανθεκτικά και αξιόπιστα. Πέρα από την Αργεντινή, τα επέλεξαν οι Ουρουγουάη και η Σρι Λάνκα.

©Chris Lofting/Flickr

©Chris Lofting/Flickr

Το μεγάλο τέστ ήρθε το 1982 με τον πόλεμο στα Φωκλαντς. Η επιδρομή της RAF την πρωτομαγιά, όταν ένα Vulcan έκοψε στη μέση τον διάδρομο προσγείωσης του Πορτ Στάνλεϋ, έκανε το έργο της Αργεντινής αεροπορίας πολύ δύσκολο, αφού μόνο C-130 και Pucará μπορούσαν πλέον να προσγειωθούν. 12 από τα 60 διαθέσιμα δικινητήρια αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο Πορτ Στάνλεϋ αλλά η ικανότητα επιχειρήσεων από μη-προετοιμασμένους διαδρόμους έκανε δυνατή τη χρήση δευτερευόντων διαδρόμων στο Γκουζ Γκρην και στη νήσο Πέμπλ. Τα υπόλοιπα αναπτύχθηκαν σε βάσεις στην αντίπερα αργεντινή ακτή.

Το πόσο ικανά ήταν έναντι του ελλιπώς προετοιμασμένου να αντιμετωπίσει ισχυρή αεροπορία βρετανικού στόλου και των πεζοναυτών φάνηκε από το πόσο το υπολόγιζαν στους επιτελικούς σχεδιασμούς τους οι Βρετανοί. Θεωρούμενα ικανά να προκαλέσουν επώδυνες απώλειες στην αποβατική δύναμη, τέθηκε ως προτεραιότητα η καταστροφή τους. Τρία καταστράφηκαν από αεροπορική επιδρομή με cluster bombs την 1η Μαΐου από Sea Harriers και άλλα 6 σε μια κλασική επιχείρηση της SAS στο Pebble island στις 15 Μαΐου. Στις μάχες των επομένων ημερών άλλα 4 αεροσκάφη χάθηκαν: ένα καταρρίφθηκε από Stinger της SAS στις 21/5 κι ένα ακόμα από πυρά 30mm Sea Harrier ενώ ένα ακόμα κατέπεσε στο Blue Mountain στις 28/5 αλλά όχι πριν πολυβολήσουν και καταρρίψουν ένα Westland Scout των Βρετανών πεζοναυτών. Την ίδια μέρα, ένα ακόμα Pucará καταρρίφθηκε από πυρά φορητού οπλισμού ανδρών του 2 PARA που μόλις είχε πλήξει με ρουκέτες. Την περίοδο 1993-1995 η Σρι Λάνκα απέκτησε 4 Pucará από την Αργεντινή για επιχειρήσεις κατά των Τίγρεων των Ταμίλ. Οι αρχικές επιχειρήσεις είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι που οι τελευταίοι απέκτησαν πυραύλους SA-7 καταρρίπτοντας τα 3 από αυτά.

©Chris Lofting/Flickr

Τα Pucaras στις νήσους Μαλβίνες.

©Pablo/Flickr | Τα Pucaras στις νήσους Μαλβίνες.

©Kyle Wood/Flickr | Κατεστραμμένα Pucara στο αεροδρόμιο Στάνλεϋ

©Kyle Wood/Flickr | Κατεστραμμένα Pucara στο αεροδρόμιο Στάνλεϋ

3 Σχόλια

  • eav2

   χα χα χα χα χα χα!!! «Πουκαρά» σημαίνει «φρούριο» στην γλώσσα των ιθαγενών των Άνδεων

   Απάντηση
 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  To πουκάρα που το κατέριψε χάριερ στον αέρα με τα πυροβόλα πρώτα του χτύπησε τον δεξιό κινητήρα αλλά ο πιλότος του δεν εγκατέλειψε και του χτύπησε μετά τον άλλον κινητήρα. Ο πιλότος του χάριερ τον χαρακτήρησε ήρωα που πάλευε να ξεφύγει και να εκτελέσει την αποστολή του .

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: