Το άρμα μάχης απέχει πολύ από το να θεωρηθεί παρωχημένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) θα χρειαστούν ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα για να αντικαταστήσουν το M1 Abrams εποχής της δεκαετίας του 1980, δήλωσε ο αρχηγός του Στρατού των ΗΠΑ. Όμως τι τύπος άρματος, σε ποιο χρονικό πλαίσιο; Ο στρατηγός Μαρκ Μαϊλι κατέστησε σαφές ότι ψάχνει για μια “επανάσταση” και όχι μια διαδοχική εξέλιξη -πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι το νέο άρμα μάχης θα πάρει αρκετό χρόνο.

“Είμαστε περίπου σ’αυτό το σημείο της ιστορίας όπου ίσως τα μηχανοκίνητα οχήματα πηγαίνουν στο δρόμο του ιππικού και πηγαίνουν και στο δρόμο των δεινοσαύρων;” ρώτησε ο Μαϊλι. “Δεν το νομίζω -αλλά είμαι αρκετά επιφυλακτικός για να το ρωτήσω”.

“Σήμερα έχουμε ένα καλό, γερό άρμα μάχης” είπε ο Μαϊλι για το M1. “Τούτου λεχθέντος, χρειαζόμαστε μια νέα επίγεια τεθωρακισμένη πλατφόρμα για το μηχανοκίνητο πεζικό και τα άρματα μάχης, επειδή πιστεύω ότι, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον -και μπορείτε να το διαπιστώσετε για τα περίπου 25 χρόνια- υπάρχει ένας ρόλος για τους σχηματισμούς αυτού του τύπου”.

“Ποιες είναι μερικές από αυτές τις τεχνολογίες;” είπε ο Μαϊλι Υπάρχουν Συστήματα Ενεργής Προστασίας (APS) -ηλεκτρονικοί παρεμβολείς και μικροί πύραυλοι για να σταματούν τα εισερχόμενα αντιαρματικά όπλα- “(και) υπάρχουν τα μειωμένα πληρώματα με αυτοματοποιημένους πύργους” -όπως διαπιστώθηκε στο νέο ρωσικό T-14 Armata, για το οποίο ο Μαϊλι είπε ότι ο Στρατός μελετά προσεχτικά – “Όμως το πραγματικό είδος των μοναδικών τεχνολογιών που προσπαθώ να βρω σε αυτό το πράγμα είναι το υλικό, είναι η ίδια η θωράκιση… Αν μπορούμε να ανακαλύψουμε ένα υλικό που είναι σημαντικά ελαφρύτερο σε βάρος που σου δίνει την ίδια προστασία θωράκισης, αυτό θα ήταν μια πραγματική “επανάσταση”.

“Υπάρχει μεγάλος όγκος έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε αυτό”, είπε ο Μαϊλι. Αυτό είναι αλήθεια, όμως σε όλες τις συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες του Στρατού και της βιομηχανίας κατά τα τελευταία χρόνια, κανείς τους δεν πιστεύει οτι είμαστε κοντά σε μια “επανάσταση”. Οι μικρές βελτιώσεις στα υλικά θωρακίσεων είναι στα σκαριά, όμως δεν υπάρχει τίποτα που θα αλλάξει τη θεμελιώδη εξίσωση που καθιστά τη θωράκιση ενισχυμένη.

Η τάση, στην πραγματικότητα, ήταν όλα να γίνονται βαρύτερα. Το άρμα μάχης M1 ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και ζύγιζε 60 τόνους, αρκετοί για να σταματήσουν τα περισσότερα σοβιετικά αντιαρματικά βλήματα και πυραύλους της εποχής, όμως έχει αυξηθεί περίπου στους 70 τόνους. Το M2 Bradley, είναι ένα βαριά θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που ονομάστηκε τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), μεγάλωσε από τους περίπου 25 εύθραυστους τόνους σε ένα ισχυρό όχημα 40 τόνων με τον εργολάβο BAE να προτείνει τώρα το μοντέλο των 45 τόνων, Κάποια σχέδια για την αντικατάσταση του Bradley, το προτεινόμενο χερσαίο όχημα μάχης (GCV), το μεγάλωσαν σε βάρος στους 84 τόνους πριν τα προβλήματα ρευστότητας του Στρατού ακυρώσουν το πρόγραμμα.

Καθώς ο Στρατός αναζητεί πλέον ελαφρύτερα οχήματα, οι ειδικοί με τους οποίους μίλησα δεν βασίζονται στην ελαφρύτερη θωράκιση. Αντ’αυτού σκέφτονται να μελετήσουν ως αντιστάθμισμά αυτό που θεωρούνταν αιρετικό, την κατασκευή αερομεταφερόμενων ελαφρών αρμάτων μάχης για την υποστήριξη των αλεξιπτωτιστών ή τον αντικαταστάτη του Bradley που να μεταφέρει μισή ομάδα πεζικού.

Αυτά τα μικρότερα οχήματα θα είναι ελαφρύτερα όπως επίσης και πιο ευέλικτα στους στενούς αστικούς δρόμους -ένα σημαντικό ζήτημα που πολλοί διοικητές του Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Μαϊλι, αναμένουν ότι οι μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο σε αστικές περιοχές. Η Μοσούλη είναι μια βίαια αλλά μια τελική μικρής κλίμακας “προεπισκόπηση” των μελλοντικών αστικών μαχών στις απλωμένες μεγαλουπόλεις, είπε ο Μαϊλι. Στην Μοσούλη -όπως και στην Φαλουτζα το 2004 και στην Σαντρ Σιτι το 2008– απαιτήθηκαν άρματα μάχης για την ανακατάληψη της πόλης, συνεργαζόμενα στενά με απλό πεζικό και ειδικές δυνάμεις, τόνισε.

Λέιζερ, ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα και ρομποτικά

Ενώ ο Μαϊλι έθετε την χαμηλού βάρους θωράκιση ως πρώτη προτεραιότητα επεσήμανε επίσης δύο άλλες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στον σχεδιασμό τεθωρακισμένων οχημάτων. Μια είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα, όπως τα πυροβόλα ράγας -τα οποία χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνήτες για να επιταχύνουν ένα στέρεο κομμάτι μετάλλου σε υπερηχητικές ταχύτητες -και λέιζερ– τα οποία εξαπολύουν καθαρή ενέργεια με την ταχύτητα του φωτός “χρησιμοποιούμε πυρομαχικά κινητικής και χημικής ενεργείας για πέντε αιώνες”, επεσήμανε ο Μαϊλι, αλλά τώρα υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις σε εναλλακτικές μορφές ισχύος πυρός.

Μέχρι στιγμής, τα λέιζερ και τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα εξελίσσονται κυρίως ως αμυντικά όπλα, ικανά να καταρρίψουν drone ή πυραύλους κρουζ πιο γρήγορα και πιο οικονομικά από τους πυραύλους εδάφους-αέρος. Ωστόσο, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα λέιζερ 150 κιλοβάτ σε αεροσκάφη AC-130 για να εξουδετερώσει τα εχθρικά οχήματα με την ακουσία καύση των βασικών εξαρτημάτων τους. Δεν είναι μακριά η στιγμή που ένα επιθετικό λέιζερ θα μπορεί να χωρέσει σε ένα μεγάλο αεροσκάφος το οποίο θα μπορεί να “πυροβολήσει” ένα μεγάλο όχημα στην γη.

Η άλλη μελλοντική επανάσταση που ανέφερε ο Μαϊλι ήταν η “επανάσταση στα ρομποτικά”. Στην γη είναι δυσκολότερο να μετακινηθείς απ’οτι στον άδειο ουρανό ή την ανοιχτή θάλασσα, τόνισε, οπότε τα επίγεια ρομπότ θα υστερούν έναντι των drone και των μη επανδρωμένων πλεούμενων, “αλλά τελικά θα δούμε την ευρεία εισαγωγή μεγάλης κλίμακας ρομποτικών”. Πολλά απο αυτά θα είναι μικροί και σχετικά αναλώσιμοι ανιχνευτές, σχεδιασμένοι να μεταφέρουν αισθητήρες και όπλα πριν απο τις ανθρωπινές δυνάμεις. Ο Μαϊλι θέλει επίσης το μελλοντικό του άρμα να διαθέτει αρκετή αυτοματοποίηση όχι μόνο για να μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό του ανθρωπίνου πληρώματος, αλλά και να αφήσει όλο το ανθρώπινο πλήρωμα έξω από το άρμα, ανάλογα με την αποστολή.

“Κάθε όχημα που εξελίσσουμε, πολύ πιθανόν θα το χρειαστούμε για διπλή χρήση, οπότε ο διοικητής στο πεδίο της μάχης εκείνη τη στιγμή έχει τη επιλογή να διαθέτει το όχημα ως μη επανδρωμένο ή επανδρωμένο,” είπε ο Μαϊλι. “Μπορούν να γυρίσουν έναν διακόπτη και να έχουν το ρομπότ”.

Η κατασκευή αυτών των μελλοντικών πολεμικών ρομπότ θα χρειαστεί πολλή σκέψη. Αν κάνεις μια τεχνητή νοημοσύνη (AI) αρκετά έξυπνη ώστε να λειτουργεί κάποιες φορές το άρμα μάχης, μπορείς να αφήσεις την AI να οδηγεί συνεχώς και να αφήνει το ανθρώπινο πλήρωμα ασφαλές πίσω στην έδρα του, όπου δεν μπορούν να σκοτωθούν ή να τα κάνουν μαντάρα; Αν οι άνθρωποι δεν είναι στο εσωτερικό του άρματος, θα επιτρέψεις την AI να επιλέξει στόχους και να αποφασίσει αν θα τους εξουδετερώσει από μόνη της; Η πολιτική του Πενταγώνου λέει “Ποτέ”, όμως αν τα ρομπότ μας πρέπει να περιμένουν από έναν άνθρωπο να πει (ή άπλα σκεφτεί) “ΠΥΡ”, οι λιγότερο ευσυνείδητοι αντίπαλοι μας θα είναι πιο γρήγοροι στον πυροβολισμό. Είναι μια σφηκοφωλιά δύσκολων ερωτήσεων που ο Στρατός -και η χώρα- θα πρέπει να απαντήσουν.

Του Sydney J. Freedberg Jr.

Απόδοση/Μετάφραση απο το breakingdefense.com για την Προέλαση.

One Response

  1. Theognostos

    Φτάνουμε δηλαδή στην εποχή όπου ρομπότ θά έχουν τήν εξουσιοδότηση νά σκοτώνουν ανθρώπους αυτόνομα….έτσι οι μέν θά φτύνουν βίδες καί μέταλο οι δέ σάρκα καί αίμα…μετέπειτα τά ρομπότ γιά τήν αστυνόμευση τών πόλεων καί μετέπειτα τά ρομπότ εναντίον εκείνων πού οι ίδιοι τα εφτιαξαν καί εναντίον τής Ανθρωπότητος….μαζικά.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: