Η μείωση υπογραφής αεροσκάφους (stealth) πωλήθηκε ως κάτι σχεδόν μαγικό όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Και, όπως συνήθως συμβαίνει όταν πραγματοποιούνται εξωπραγματικοί ισχυρισμοί, η αναταραχή ήταν έντονη. Οι επικριτές επεσήμαναν την ευπάθεια τους στα μεγάλης κλίμακας επίγεια ραντάρ, στο γεγονός ότι δεν ήταν αόρατα στο γυμνό μάτι, στα κόστη και τις δυσκολίες συντήρησης των δαπανηρών επιστρώσεων και τα ιλιγγιωδη συνολικά κόστη κάποιων αεροσκαφών (βλέπε B-2).

Το πρωινό της Τετάρτης (02.08.2017) το Ινστιτούτο Μίτσελ του Συνδέσμου Πολεμικής Αεροπορίας (AFA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με το stealth που πρέπει να βάλει πολλές από αυτές τις επικρίσεις για ύπνο. Η μελέτη υποστηρίζει απλά ότι τα μαχητικά, βομβαρδιστικά και, πιθανόν, τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού πρέπει να έχουν καλές επιδόσεις έναντι των όλο και περισσότερο εκλεπτυσμένων επίγειων και εναέριων πυραυλικών απειλών.

Στην αιτιολογημένη γλώσσα της έκθεσης: «Το stealth, ή η μείωση υπογραφής αεροσκάφους, είναι μια δυνητική και βιώσιμη στρατιωτική ικανότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων και θα παραμείνει το ίδιο καλή και στο μέλλον. Δεν είναι, ωστόσο, μια ικανότητα «όλα ή τίποτα», όπως υποστηρίζουν κάποιοι επικριτές».

Οπότε το stealth δεν είναι μαγικό, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης. Γιατί; Το stealth «μειώνει σημαντικά την απόσταση εντοπισμού ενός αεροσκάφους και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την επιβίωση του. Το stealth σε συνδυασμό με την ταχύτητα δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στις εχθρικές αεράμυνες (βλέπε F-22). Ακόμα και αν οι αμυνόμενοι μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία ενός αεροσκάφους, ο χρόνος που διαθέτουν για τη στοχοποίηση, πυροδότηση και καθοδήγηση των πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM) είναι ελάχιστος. Κάποιες φορές το παράθυρο εμπλοκής είναι τόσο σύντομο, ακόμα και η εμπλοκή ενός εντοπισμένου stealth αεροσκάφους καθίσταται σχεδόν αδύνατη».

Υπάρχει ένα εύχρηστο διάγραμμα για την εικονογράφηση των βασικών στον εντοπισμό ενός αεροσκάφους:

Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης, το οπτικό πεδίο εντοπισμού είναι τα τρία μίλια -με τέλειες καιρικές συνθήκες.

Και όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια σκέδασης στόχου (RCS) ενός αεροσκάφους -χάρις στο stealth- τόσο πιο δύσκολη είναι η παρατήρηση του με βεβαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο εχθρός πρέπει να κατασκευάσει ένα πιο πυκνότερο σύστημα αεράμυνας για να διασφαλίσει ότι έχει μια αξιόλογη ευκαιρία να σταματήσει τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Πόσο πυκνό; Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:

Αεράμυνες της Βορείου Κορέας

Αεράμυνες της Βορείου Κορέας

Σε μια συνέντευξη που έκανα πριν από τρία χρόνια με τον πτέραρχο Μαικ Χοστατζ, έγραφα ότι αυτό που καθορίζει το F-35 ως ένα κυρίαρχο όπλο είναι ο συνδυασμός stealth, υπολογιστικής ισχύος «υπολογιστικής παροχής«, ενσωματωμένη σκόπευση και βάση δεδομένων και αισθητήρων. Όλες αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονται στον πιλότο μέσω της κάσκας του και των επιλογών διαδρομών. Αυτές οι επιλογές διαδρομών, βασισμένες στις πληροφορίες, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ικανότητα ενός αεροσκάφους να διεισδύσει στις εχθρικές άμυνες.

Αυτό το γράφημα, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της AFA το πρωί της Τετάρτης (02.08.2017), δείχνει πως τα stealth αεροσκάφη είναι σε θέση να επιλέξουν τη διαδρομή τους μέσα από τις εχθρικές αεράμυνες.

Ακόμα και τα αεροσκάφη με σχεδιασμό stealth (στρογγυλεμένες άκρες, ψυχρός αέρας και με καλυμμένους αεραγωγούς) πρέπει να διαχειριστούν το φάσμα τους. Τα ραντάρ AESA και τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου σε αεροσκάφη όπως το F-35 μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κάλυψη του αεροσκάφους. Προσθέστε τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο και την ηλεκτρομαγνητική πλαστογράφηση – την τροφοδότηση λανθασμένων πληροφοριών σε εχθρικούς αισθητήρες- και έχετε ένα αρκετά θανατηφόρο συνδυασμό.

Όπως είπε στο κοινό των περίπου 100 ατόμων ο απόστρατος πτέραρχος Μαρκ Μπάρετ, ένας από τους δυο συντάκτες της έκθεσης, «το stealth μας παρέχει μια πιθανότητα μάχης». Ο Μπάρετ, ένας πρώην πιλότος F-22 και τώρα αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας «Ομάδα Επιχειρησιακής Υποστήριξης», πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος των αεροσκαφών stealth είναι «σχετικά χαμηλό» για τον απλό λόγο ότι μπορούν να διεισδύσουν στις εχθρικές άμυνες πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, ειδικά όταν αναφέρεσαι στον στόλο βομβαρδιστικών Β-2.

Δείτε αυτό το γράφημα:

 

Ως μια εικονογράφηση του τρόπου που το stealth βελτιώνει τις πιθανότητες ενός μαχητικού να εξουδετερώσει τον εχθρό -Ο Χοστατζ και οι άλλοι πιλότοι μαχητικών τον ονομάζουν είσοδος στην αλυσίδα θανάτου- μπορείς επίσης να δεις το παρακάτω γράφημα. Το F-16 και το ρωσικό Su-27 λίγο-πολύ ανιχνεύονται μεταξύ τους στην ίδια απόσταση. Το F-22, σε αυτή την αποχαρακτηρισμένη απεικόνιση, διαθέτει ένα τεράστιο πλεονέκτημα επειδή είναι stealth αυτό το καθιστά πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί κατά μέτωπο (Όλα τα αεροσκάφη με ουραία πτερύγια μπορούν να εντοπιστούν αρκετά καλά από τις πλευρές). Μπορεί να εντοπίσει τα άλλα αεροσκάφη από πολλή μεγαλύτερη απόσταση επιτρέποντας του να έχει πολλή μεγαλύτερη πιθανότητα να εξουδετερώσει τον αντίπαλο του.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης θέτουν το σωστό ερώτημα: «Θα παραμείνει το stealth βιώσιμο εν όψει αυτών των τεχνολογιών, ή θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα του; Πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνεχίσουν να επενδύουν στα stealth συστήματα για να βελτιώσουν ή μετριάσουν την τεχνολογία που προσπάθεια να τα αντιμετωπίσει ή να αλλάξει την προσέγγιση της; Η συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι δαπάνες για συστήματα όπως τα F-35 και B-21 αυξάνονται».

Το συμπεράσματα τους είναι ότι, ναι, το stealth είναι απολύτως αναγκαίο αλλά δεν θα υπάρχει από μόνο του. Όμως είναι σημαντικό, είπε ο Μπαρετ στην παρουσίαση της Τετάρτης πως πιστεύει, ότι η πρόσφατη συζήτηση για της κατασκευή ενός stealth αεροσκάφους εναερίου ανεφοδιασμού βρίσκεται στον σωστό δρόμο λόγω των τυραννιών στις αποστάσεις του θεάτρου Ειρηνικού. Φυσικά, θα πρέπει να καταλάβουν πως θα δημιουργήσουν αυτή την ευημερία των stealth.

Του Colin Clark

Απόδοση/Μετάφραση από το breakingdefense.com για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. Konstantinos Zikidis

  Πολύ σωστό το άρθρο και ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
  Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το σχεδιάγραμμα με τις σχετικές αποστάσεις αποκάλυψης μεταξύ διαφόρων ραντάρ και οπτικών μέσων μάλλον αναφέρεται σε συμβατικούς στόχους και όχι σε Α/Φ stealth. Στην περίπτωση Α/Φ stealth, οι αποστάσεις αποκάλυψης από ραντάρ μειώνονται δραματικά, ιδίως στα ραντάρ Α/Φ, ενώ οι αντίστοιχες αποστάσεις αποκάλυψης από IRST δεν μειώνονται τόσο πολύ (λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν ληφθεί για μείωση του ίχνους στο φάσμα IR).
  Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση αποκάλυψης Α/Φ stealth από ραντάρ AESA Α/Φ εκτιμάται σε λίγο πάνω από 20 ναυτικά μίλια, ενώ η αντίστοιχη αποκάλυψη από IRST ανέρχεται σε 27 ν.μ. για θέαση από εμπρός (χωρίς ΑΒ), η οποία σχεδόν διπλασιάζεται για θέαση από πίσω: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/08/f-16-f-35.html

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Οι αναφορές για τις δυνατότητες αποκάλυψης στόχων stealth είναι πραγματικά ενθαρρυντικές, μένει η ελπίδα για μια απόφαση ενσωμάτωσης ενός εσωτερικού συστήματος IRST(στο είδος των F-16 Block 60) στα μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν εφόσον και όταν λυθεί το ερώτημα για την χρηματοδότηση.

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Σε αποστολές χωρίς απειλή απο εχθρικά μαχητικά, τα βομβαρδιστικά Β-2 «Spirit» πετάνε χωρίς κάλυψη/προστασία μαχητικών(η μόνο με συνοδεία αεροσκαφών ΗΠ), απέναντι σε αντιπάλους που διαθέτουν όμως ισχυρές αεροπορίες με εξελιγμένα αντιαεροπορικά μέσα, δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι πηγαίνουν χωρίς κάλυψη μαχητικών εναέριας υπεροχής.

  Με αλλά λόγια, αν είχαν να κάνουν με μια Ρωσία η Κίνα αμφιβάλω ότι θα έστελναν B-2A σε αποστολή χωρίς κάλυψη απο το συνηθισμένο πακέτο αεροσκαφών ΗΠ/AEW και με συνοδεία απο μαχητικά εναέριας υπεροχής F-22A.

  Απάντηση
 3. Theognostos

  βασικά σέ γενικές γραμμές τό άρθρο είναι σωστό όμως στήν πλειονότητα άρθρα ώς αυτά χρησιμεύουν γιά διαφήμηση τού ινστιτούτου δέν έχει νά προσφέρει κάτι τό καινούργιο.

  η τεχνολογία αορατοτητος είναι εδώ καί θα βελτιωθεί ήδη τά επόμενα μαχητικά έκτης γεννιάς θά είναι χωρίς καθέτους καί θά έχουν βελτωμένα συστήματα σέ όλους τού τομείς

  όσον αφορά τήν δυνατότητα αεροσκαφών νά διυσδείσουν ανάμεσα από τα ραντάρ ως δεικνύεται στίς φώτο αυτό είναι σωστό όμως
  ενδιαφέρει σταθερά ραντάρ επί εδάφους στήν πραγματικότητα τά ραντάρ μετακινούνται από τον αμυνόμενο πρώτον γιά νά μήν είναι σταθεροί στόχοι καί δεύτερον γιά νά καλύπτουν αναγκαίους χώρους

  η επίθεση δέν χρειάζεται νά γίνει όπως γράφουν αλλά μέ όλα τά μέσα στήν διάθεση τού επιτιθέμενου μέ στέλθ πυραύλους πλεύσης γιά κορεσμό τής αμύνης καί άνοιγμα διαύλων όπου άλλα κύματα αέροσκαφων θά τελειώνουν τά ραντάρ και κύριες εγκαταστάσεις όπως όλο τό ηλεκτρικό σύστημα. Χωρίς ενέργεια δέν μπορεί νά γίνει συντονισμένη άμυνα οπου όλες οι τηλεπικοινωνίες δέν δουλεύουν

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: