Σύμφωνα με άρθρο του Νέαρχου Κυπριανού στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», την 15η Αυγούστου 2017, στα παλιοσίδερα θα καταλήξουν 54 γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30 της Εθνικής Φρουράς. Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για να καταστραφούν τα συγκεκριμένα άρματα, τα οποία τέθηκαν εκτός μάχης εδώ και μερικά χρόνια.

Ο διαγωνισμός έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Γενικού Λογιστηρίου eProcurement με τίτλο «Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Υπηρεσιών κοπής αποστρατικοποιημένων αρμάτων της Εθνικής Φρουράς και πώληση του μετάλλου».

Ο διαγωνισμός αφορά στην καταστροφή 54 αρμάτων μάχης AMX-30. Τα υπολογιζόμενα έσοδα από την καταστροφή και πώληση του μετάλλου ανέρχονται περίπου στις €156.000.

Τα άρματα μάχης αγοράστηκαν από τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1996-1997. Διαθέτουν μεγάλο πυροβόλο 105 χιλιοστών, πυροβόλα και συζυγή πολυβόλα 0,50 χιλιοστών. Είναι ερπυστριοφόρα άρματα. Η ερπύστρια τους είναι η ίδια με τα νέου τύπου άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2. Από τα άρματα που θα καταστραφούν έχουν αφαιρεθεί τα οπλικά τους συστήματα ή έχουν σφραγιστεί οι κάννες.

Από το 2010 και το 2011 τα ΑΜΧ-30 έχουν αποσυρθεί σταδιακά. Έχουν παροπλιστεί αφενός λόγω παλαιότητας και αφετέρου λόγω ασύμφορης συντήρησης. Τα συγκεκριμένα άρματα παρουσίαζαν συχνά μηχανικά προβλήματα, καθιστώντας τα ως μη αξιόπιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πριν από την αγορά τους από την Ελλάδα είχαν γίνει μηχανικές επισκευές. Ωστόσο, τα μηχανικά προβλήματα συνεχίζονταν.

Από το 2011 και μετά τον παροπλισμό τους, τα άρματα μάχης ΑΜΧ-30 μεταφέρθηκαν σε νεκροταφείο αυτοκινήτων σε μεγάλο στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας. Από το σύνολο των ΑΜΧ-30 που αγοράστηκαν, αποφασίστηκε όπως κρατηθούν κάποια για μουσειακούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, πέραν από την απόφαση για καταστροφή των αρμάτων, είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, μια προσφιλής τακτική στο εξωτερικό.

6 Σχόλια

   • selenos

    Συμβατικη σκοπευση,οχι λειζερ.Ηταν το πρωτο πυροβολο των 105χλσ. στα Ελληνικα αρματα μαχης.Εαν σημαδευες σωστα,ειχες αποτελεσμα.Το πολυβολο 7,62 στον πυργισκο(εξογκωμα του πυργου),πολυ δυσχρηστο.Το συζυγες ηταν 12,7χλσ. ενω το κανονικο του(του κατασκευαστη) ηταν των 20χλσ!Γενικως προβληματικο.(και δυο εκατοστα πλευρικη θωρακιση!).

 1. Famas

  Από τη στιγμή που δεν είχαν εκσυγχρονισθεί σε Β2(το λιγότερο), μικρή μαχητική αξία είχαν. Ίσως σαν πακτωμενα πυροβόλα μόνο.

  Απάντηση
 2. EVRIPIDES

  Τέλος εποχής. Το ΑΜΧ-30 ήταν το πρώτο «πραγματικό» άρμα που είχε το ΓΕΕΦ. Ήταν η ώρα τους….

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: