Ένα όχημα επίδρασης εδάφους, η «εκρανοπλάνο», έχει την ικανότητα ανύψωσης πάνω από το έδαφος ή το νερό λόγω του φαινομένου που δημιουργείται από την αεροδυναμική αλληλεπίδραση των πτερύγων και της επιφάνειας.

Ένα όχημα επίδρασης εδάφους, επίσης γνωστό και ως «εκρανοπλάνο», είναι ένα όχημα που μπορεί να ίπταται πάνω από το έδαφος ή το νερό λόγω του φαινομένου που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση των πτερύγων και της επιφάνειας.

Αν και μοιάζουν με πλοία θαλάσσης, τα οχήματα επίδρασης εδάφους δεν είναι αεροσκάφη, καθώς δεν μπορούν να πετάξουν ελεύθερα στον ουρανό.

Σύμφωνα με Ρώσους κατασκευαστές, ίσως το 2020 με 2022 να κατασκευαστούν στην Ρωσία πολλαπλού ρόλου οχήματα επίδρασης εδάφους.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS κάνει ανασκόπηση αυτών των φουτουριστικών μηχανημάτων τα οποία ήταν φημισμένα κατά την σοβιετική εποχή.

© Alexei Zhigailov/TASS | Όχημα επίδρασης εδάφους Volga-2.

© Alexei Zhigailov/TASS | Το πειραματικό μονοθέσιο όχημα επίδρασης εδάφους SM-6 αναπτύχθηκε από το γραφείο σχεδίασης του Ροστισλαφ Αλεξεγεφ.

© A. Belyaev/TASS | Το όχημα επίδρασης εδάφους Orlyonok για αποβατικές επιχειρήσεις.

© Alexei Zhigailov/TASS | Το διμελές όχημα επίδρασης εδάφους Orlenok.

© Alexei Zhigailov/TASS | Το όχημα επίδρασης εδάφους Strizh.

© Alexei Zhigailov/TASS | Μοντέλο του διώροφου οχήματος επίδρασης εδάφους με δυνατότητα μεταφοράς 260 επιβατών, 1993.

© Alexei Zhigailov/TASS | Πλεούμενο όχημα επίδρασης εδάφους Orlyonok.

© Alexei Zhigailov/TASS | Όχημα επίδρασης εδάφους (GEV) κλάσης Lun σχεδιάστηκε από το Ροστισλαφ Αλεξεγεφ και χρησιμοποιήθηκε από το σοβιετικό και ρωσικό ναυτικό έως τα τέλη τού 1990. Διέθετε τους καθοδηγούμενους πυραύλους P-270 Mosquito. Το μοναδικό μοντέλο της κλάσης που κατασκευάστηκε, το MD-160, εισήλθε σε υπηρεσία με το Στόλο Μαύρης Θάλασσας το 1987.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: