Σε ανανέωση του οπλικού της συστήματος προχωρά η Εθνική Φρουρά, μετά από μια στασιμότητα ετών.

Τις λεπτομέρειες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα Πολίτης.

Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο είχε ήδη αγοραστεί και συμφωνηθεί προ ετών, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές που μίλησαν για το θέμα στο SigmaLive.

Συγκεκριμένα, η Ε.Φ. ήταν στο ψάξιμο για τέτοιο οπλισμό από το 2007, όπως πληροφορείται το SigmaLive.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι η εφημερίδα Σημερινή, απεκάλυψε μόλις πριν από ένα μήνα με αποκαλυπτικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, ότι από το 1984, όταν και άρχισε να καταβάλλεται η έκτακτη συνεισφορά για την άμυνα, μέχρι και το 2016, είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικών επιδομάτων, επιδοτήσεων και για αγορές αναλωσίμων.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η Σημερινή αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αγοράς μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων χαμηλού κόστους, τη στιγμή που οι συνεισφορές του λαού θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αγορές νέων.

Το τραγελαφικό στο όλο ζήτημα, είναι ότι η Ε.Φ. διαθέτει και συντηρεί ακόμα συστήματα από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα Πολίτης, αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με άρματα και πυροβολικό. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εξάλλου, οι ειδικές δυνάμεις παραλαμβάνουν νέο οπλισμό.

Τα νέα όπλα των Ειδικών Δυνάμεων και η σταδιακή απόσυρση G3

Οι Ειδικές Δυνάμεις, ΟΥΚ και Καταδρομείς, θα έχουν πλέον τα νέα όπλα, το βρετανικό Accuracy και το ισραηλινό Tavor.

Πρόκειται για φορητά όπλα ακριβείας. Αναφορικά με τα σκάφη τα οποία παραλαμβάνει η Κύπρος από το Ισραήλ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο SigmaLive ότι πρόκειται για πλοία τα οποία σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται από την ακτοφυλακή για περιπολίες και όχι από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σχετικά με την αναφορά για δυνατότητα εφαρμογής πυραυλικού οπλισμού σε αυτά, αυτό που ισχύει είναι το γεγονός της παροχής υποδομών από τις εταιρείες κατασκευής, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιο οπλισμό.

Το κλασικό όπλο G3 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Εθνική Φρουρά, σταδιακά θα αποσυρθεί και θα αντικατασταθεί από τον νέο οπλισμό, αφού μετρά ήδη 33 χρόνια ζωής.

Τα χαρακτηριστικά των δυο νέων φορητών όπλων:

Accuracy: Όπλο ακριβείας. 0.50 ίντσας και ελεύθερου σκοπευτή (κτυπούν από 3 χιλιόμετρα).

Tavor: Είναι κατασκευής της IWI (Israeli Weapon Industries). Είναι σύγχρονο όπλο. Τα ισραηλινά όπλα δοκιμάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το εν λόγω, είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις ειδικές δυνάμεις. Στον σχεδιασμό του λήφθηκε υπ’ όψιν η άποψη των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι διαμετρήματος των 5.56 χιλιοστών.

Φρόσω Βιολάρη

Πηγή: Sigmalive.com

27 Σχόλια

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Γιατί,ότι «αυτή την περίοδο η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με άρματα και πυροβολικό»,το είδε κανείς εκτός από τον Ραγιά,ἔεε «Πολίτη»;

   Απάντηση
  • Άρης Παπαδόπουλος

   Υποτίθεται ότι επιλέχθηκε για τον πλήρη εξοπλισμό των Μοιρών Καταδρομών, αλλά δεν προχώρησε, όπως και παράλληλα προγράμματα πολυβόλων, τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή, κτλ. Μικρός αριθμός SCAR ίσως να αποκτήθηκε για τη ΔΕΕ.

   Απάντηση
 1. Gunslinger32

  Σε παλαιότερη ανακοίνωση διαφήμιζαν το Ρ90 ως το νέο τυφέκιο των ειδικών δυνάμεων, σήμερα που υπάρχει αυξημένο πάρε-δώσε με το Ισραήλ μιλάνε για το Tavor της IWI, και ξαφνικά το Ρ90 το οποίο χρησημοποιούν και στην PPD/USSS δεν βολεύει όπως φαίνεται.
  Πάλι καλά που δεν είναι κολλητοί με τους Μασάι.

  Η Κύπρος επανεξοπλίζει τις ειδικές δυνάμεις E-mail Εκτύπωση PDF
  Συντάχθηκε απο τον/την deepred001 | 17 Ιουλίου 2011

  «Οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ήταν από τους πρώτους χρήστες του βελγικού FN Herstal 5,7-χιλιοστών x 28. Στα μέσα του 2000 η Εθνική Φρουρά είχε αγοράσει 250 Five-seveN και 350 υποπολυβόλα P90.»

  http://www.fox2magazine.net/Ελλάδα/3460-Η-Κύπρος-επανεξοπλίζει-τις-ειδικές-δυνάμεις.html

  Ευτυχώς που «δεν» αποφασίζουν πολιτικά, μια χαρά δουλεύει το σύστημα. 😉

  Απάντηση
  • γκρούεζας

   το Ρ90 δεν είναι τυφέκιο ούτε ως τυφέκιο το προμηθεύτηκε η ΕΦ ούτε θα αντικαθιστούσε ποτέ τα G3

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Η αναφορά στο άρθρο μιλάει για εργαλείο/όπλο των ειδικών δυνάμεων οι οποίες διαθέτουν και το G3, και σε αυτό το σημείο στάθηκα/αναφέρθηκα.

    «Οι Ειδικές Δυνάμεις, ΟΥΚ και Καταδρομείς, θα έχουν πλέον τα νέα όπλα, το βρετανικό Accuracy και το ισραηλινό Tavor.»

    » rel=»nofollow»>» alt=»» width=»700″ height=»» />
    Συγκεκριμένα πρόκειται για υποπολυβόλο(όπως αναφέρει και σο απόσπασμα απο την παραπάνω παραπομπή) η PDW σε μια άλλη παρουσίαση.

    Επειδή λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο προβλέπεται για τις ειδικές δυνάμεις, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την περιγραφή σαν «όπλο αυτοπροστασίας/άμυνας, έχει χρησιμοποιηθεί απο διάφορες μονάδες ειδικών αποστολών και σε επιθετικές ενέργειες σε διάφορους πολέμους(αν δεν κάνω λάθος, η χρήση σιγαστήρα δεν συνηθίζεται σε περιπτώσεις άμυνας, αλλά περισσότερο σε επιθετικές ενέργειες).

    FN P90
    https://defensegr.wordpress.com/2014/02/15/fn-p90/

    » rel=»nofollow»>» alt=»» width=»700″ height=»» />

    » alt=»» width=»700″ height=»» />

    Για μια σύγκριση, παρακάτω μια κοντή έκδοση του CQB που δεν διαφέρει πολύ στις διαστάσεις απο ένα P90(με προσαρμοσμένο τον σιγαστήρα ειναί σχεδόν ίδια), σε μια άσκηση επιθετικής αποστολής(«Boarding»), απο ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

    » rel=»nofollow»>» alt=»» width=»700″ height=»» />

    Ελπίζω να εμφανιστούν οι φωτογραφίες.

 2. Gunner

  Λάθος επιλογή έκαναν οι Κύπριοι. Το όπλο που θα έπρεπε να επιλέξουν είναι το IWI Galil ACE. Είναι μεγάλο άλμα στο Tavor για έναν στρατό Εφέδρων.

  Περιμένω να δω τι άρματα θα επιλέξουν. Θα πάνε και πάλι σε Τ-80 ή θα δούμε τίποτα Merkava MK2 και ATMOS 2000.

  Απάντηση
 3. Gunner

  Το Ρ-90 έχει κάποια χαρακτηριστικά που το Tavor δεν έχει όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είναι πραγματικά αμφιδέξιο όπλο, σε αντίθεση με το Tavor το οποίο είναι σχεδιασμένο βασικά για δεξιόχειρες. Με το Ρ-90 μπορείς να αλλάξεις χέρι όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, με το Tavor αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο. Το Ρ-90 δεν άλλαξε καθόλου τις συνήθειες των οπλιτών που τα χειρίζονταν, οι οποίοι εκπαιδευτήκαν αρχικά στο G-3. Ένα ακόμη μειονέκτημα του όπλου είναι ότι χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό πλαστικά μέρη, όχι ιδανικό για στρατούς Εφέδρων που γενικά σιχαίνονται να υπηρετούν και ξεσπούν στα όπλα τους.

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Νομιζω κανεις λαθος.
   Το Χ-95 μπορει να μετατραπει για βολη απο τον αριστερο ωμο, ακομα δε κι οταν βαλλει απο τον αντιθετο ομω απ οτι ειναι διαμορφωμενο υπαρχουν τακτικες που αποτρεπουν τους καλυκες απο το να κτυπουν στο προσωπο.
   Πλαστικο σημαινει και φτηνο, οτι καλυτερο για τους στρατους που περιγραφεις, αν και οι ΚΔ στην Κυπρο δεν ειναι γνωστοι για κακομεταχείριση των οπλων τους.
   Θα διαλεγα άλλο όπλο, πολυ πιθανον ναι. Αλλα δεν σημαινει ότι το Ταβορ ειναι ακαταλληλο.
   Το βαζω στην κατηγορια του αρκετα καλου. Ικανοποιητικοτατο

   Απάντηση
   • Gunner

    Από οπλουργό ναι γίνεται στο στρατόπεδο ή σε κάποιο εργοστάσιο. Το θέμα είναι αν θα αγοράσει η ΕΦ κλείστρα για αριστερόχειρες που πιστεύω ότι δεν θα το κάνει γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται. Στο πεδίο της μάχης όμως πρέπει να παίξεις με διάφορες τακτικές, που είναι πολύ εύκολες σε ειρηνική περίοδο αλλά όχι αποτελεσματικές όταν είσαι στο πεδίο της μάχης και δέχεσαι πυρ από τον Εχθρό.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Μπορω να σου πω οτι η μετατροπη για αριστεροχειρες γινεται ηδη αναλογως χρηστη σε επιπεδο Μοναδας. Η δε εκπαιδευση περιλαμβανει και τους δυο ώμους για ολους
    Αλλα, οπως μου απαντησε ενας SAS καποτε στην ερωτηση «why don’t you transition shoulders?», «Because I want to hit the target’
    Η αποφυγή αλλαγης ωμου, εκτος απο εξαιτετικες περιπτωσεις, ειναι παγια τακτικη και των Ισραηλινών απο την εποχη του Galil και του M-4. Κι ο κυριος λογος ειναι οτι χρειαζεται τεραστια προσπαθεια στην εκπαιδευση για να γινει καποιος ικανος με τον αδυναμο ωμο του που απλα τόσος χρονος δεν υπαρχει για στρατιωτες. Με το στρατιωτες εννοω ολους, μονιμους, κληρωτους κλπ

  • Ranger

   Ευστάθιε, από περιέργεια και μόνο ποιο όπλο θα διάλεγες εσύ με βάση και την εμπειρία σου; θυμάμαι πάντως ότι είχες αναφερθεί στο tavor με πολύ καλά λόγια, ίσως ως το καλύτερο bullup μαζί με το aug (πάντα είχα αδυναμία προσωπικά στο fn 2000 με ενθουσίαζε από το οπτικό έως και το σύστημα εξαγωγής καλύκων). εκτός bullup τώρα ενδιαφέρον βρίσκω το adcor bear και το τσεχικό bren καθώς και το νέο steyr.

   Απάντηση
 4. Gunner

  Το θέμα είναι αν θα κάνει την επένδυση η ΕΦ για να αγοράσει και κλείστρα για αριστερόχειρες ή θα το παίξει βρετανικός στρατός που όλοι υποχρεωτικά εκτελούν βολές με το δεξί χέρι. Τέλος πάντων άλλη μια λάθος αγορά με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

  Για την ιστορία, ίσως ο πρώτος χρήστης Bullpup όπλων οι Γάλλοι, το αντικαθιστούν με το ΗΚ416 έκδοση του γνωστού μας Μ16. Να αναφέρω επίσης ότι οι SAS, δεν υιοθέτησαν ποτέ το SA-80, μένοντας σε συμβατικά όπλα όπως το Μ16 και όπλα της ΗΚ. Το ίδιο ακολουθούν και οι περισσότερες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, προτιμώντας εκδόσεις του Μ16 και του ΑΚ.

  Στο παρακάτω άρθρο ένας Αυστραλός SAS μιλά για το AUG το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για τους σχεδιαστές του Tavor και τις αδυναμίες του.

  https://thewest.com.au/news/australia/rifle-is-a-dud-says-sas-veteran-ng-ya-164830

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Αλλά το σκοπευτικό από το Gazelle το κατακράτησαν επί χρόνια,υπενθυμίζω.
    Και για να είμαι απολύτως ειλικρινής,πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι στην Κύπρο θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την Αγγλία ὡς αφεντικό-ρυθμιστή,και ἡ αγορά αγγλικών όπλων έστω μηδαμινής στρατηγικώς σημασίας,θα παρουσιαστεί ὡς πρόσχημα.

 5. Kostas

  ολες οι δυτικες ειδικες δυναμεις που εχουν την δυνατοτητα επιλογης οπλου χωρις πολιτικα κριτηρια, χρησιμοποιουν το Μ4 ή παραλλαγες του.

  Αυτο κατι λεει

  Απάντηση
 6. Gunner

  Mud Test: X95 Tavor

  Mud Test AAR: Cleaning the X95 Tavor

  Post Mud Tavor: X95 Analysis and Detail Strip

  Καλό είναι να δουν κάποιοι στην Κύπρο αυτά τα βίντεο και να αναρωτηθούν αν έκαναν την σωστή επιλογή τυφεκίου για την Κύπρο.

  Commando unit wants new ‘super rifle’

  IDF Navy’s elite Shayetet 13 soldiers receive a new multi-terrain vest, with new MCX rifles possibly on the way to replace 5 different kinds of rifles currently in use by the unit’s highly-trained marksmen.

  https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5044462,00.html

  Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος


   Ακόμα κι αυτό που κάποιοι θεωρούν τέρας αξιοπιστίας… Ενω αυτο που κάποιοι θεωρούν αναξιόπιστο, Μ-16… Δείτε κι αυτό το βίντεο
   Δεν είμαι φανατικός του Χ-95, αλλά το θεωρώ μια χαρά, ή, αν προτιμάς, good enough

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: